Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novada dome apmaksā divu rezidentu apmācības

Līga Vīksna

2014. gada 31. oktobris 00:00

25

Lai nodrošinātu ambulatoro un stacionāro veselības aprūpes pieejamību un ņemot vērā, ka SIA “Alūksnes slimnīca” ir vienīgā institūcija Alūksnes novadā, kas sniedz gan stacionāros, gan ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, Alūksnes novada dome no pašvaldības budžeta līdzekļiem piešķīrusi finansējumu divu rezidentu apmācībai.


Finansējums piešķirts slimnīcai rezidentu apmācībai traumatologa un ķirurga specialitātēs no 2014. līdz 2019.gadam. Nosacījums ir, ka rezidentiem Alūksnes slimnīcā jānostrādā vismaz pieci gadi pēc rezidentūras pabeigšanas. Finansējums rasts no novada domes budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem - 2014./2015.studiju gada pirmajam semestrim tie ir 2950 eiro.

Slimnīcu vēlmes neņem vērā
SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa “Alūksnes Ziņām” atzīst, ka reģionālajām ārstniecības iestādēm valstī rezidentu sadalījums ir ļoti mazs. “Slimnīcu vēlmes neņem vērā, jo katru gadu slimnīcas Veselības ministrijai iesniedz sarakstu ar nepieciešamajiem speciālistiem, ko nezināmu iemeslu dēļ neņem vērā. Ministrijas un augstskolu atbilde ir, ka rezidentu sadalījums katru gadu palielinās, bet nevienam nav noslēpums, ka pēc rezidentūras speciālisti sāk strādāt ārvalstīs. Līdz šim valstī arī nav pieņemti nosacījumi: ja topošais ārsts studē par valsts budžeta līdzekļiem, viņam vismaz trīs gadi jānostrādā Latvijā,” saka M.Kauliņa. Tādēļ slimnīcas saviem spēkiem cīnās par jauno speciālistu piesaisti. Ļoti aktīvi to dara Daugavpils un Liepājas pašvaldības un slimnīcas, izaudzinot jaunos speciālistus.

Ļoti nepieciešams ir neirologs
“Arī mēs izvērtējām, kādus speciālistus slimnīcā vajag, runājām ar Alūksnes novada domi, gūstot atbalstu. Šobrīd pašvaldība apmaksā divu rezidentu studijas Rīgas Stradiņa universitātē – rīdziniekam Ernestam Kasparsonam ķirurga specialitātē, kurš jau gadu strādā par ārstu Alūksnes slimnīcas uzņemšanas nodaļā, un alūksnietim Edgaram Perevertailo traumatologa specialitātē. Runājot ar augstskolu, ir iespēja, ka ceturtajā un piektajā rezidentu apmācību kursā viņi jau slimnīcā var palīdzēt veikt noteiktus darbus,” norāda M.Kauliņa.
Slimnīca jau tagad domā arī par vēl citu jauno speciālistu piesaisti. “Ļoti nepieciešams ir neirologs – kāda alūksniete ir izteikusi vēlmi apgūt šo specialitāti, savējiem ir jāpalīdz. Ja paši nedomāsim un nedarīsim, tad arī nekā nebūs. Savulaik Alūksnes slimnīca no saviem līdzekļiem maksāja stipendiju alūksnietei Solvitai Stabiņai, kura arī apguva ķirurga specialitāti – viņa vēl šodien brauc un strādā mūsu slimnīcā, rezidentūru jau beigusi,” saka M.Kauliņa. ◆

Kategorijas