Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Antarktīdā es skriešu!

Didzis Bauers

2014. gada 7. novembris 00:00

8

Ziemeļamerikā 2.novembrī mūsu novadnieks Dins Vecāns noskrēja savu 6.maratonu 6.kontinentā. Šoreiz tas bija slavenais Ņujorkas maratons.

   
“Ir! 1., 2., 3., 4., 5., 6. - nu jau veseli 6 kontinenti pievārēti. Atlikusi vairs finiša taisne, kas reizē ir arī grūtākā. Ņujorkas maratonu raksturotu kā atmosfēras ziņā lieliskāko,” par paveikto priecājas Dins.

Agrie maratonu rīti
No Ņujorkas D.Vecāns dalās piedzīvotajā. “Kā jau ierasts, maratona rītā jāceļas agri. Kaut gan starts bija paredzēts pulksten 9.40, jau pulksten 5.00 devos ārā no mājām, lai paspētu aizbraukt ar metro uz Manhetenu, kur pulksten 6.15 bija paredzēts transfērs - kuģītis uz “Staten Island”. Tur arī sākās ilgās gaidīšanas stundas, līdz tika dots starta šāviens. Maratons bija noorganizēts ļoti labi, viss bija sadalīts pa sektoriem, drošības pārbaude milzīga: ar suņiem un metāla skeneriem. Tiešām Ņujorka parādīja, ka viņu maratons ir viens no pasaules prestižākajiem un vislabāk noorganizētajiem pasākumiem. Laika apstākļi nebija draudzīgākie, nolēmu palikt iekštelpās līdz pēdējam un lieki nesalt ārā, kur bija apmēram 5 grādi un mežonīgs vējš. Pusotru stundu sēdēju uz avīzes, ietinies “survivor blanket” (vēja necaurlaidīga un siltumu noturoša folijveida plēve). Lielajā vējā nācās gaidīt 40 minūtes, pirms devos trasē,” stāsta Dins.

Pirms starta - brālīgi
“Katrs skrējējs bija nodrošinājies, kā nu varēja, lielāka daļa izskatījās kā “bezpajumtnieki”: vecos sporta treniņtērpos vai vienkāršos apģērba gabalos, kurus turpat pirms starta izmeta un atklāja profesionālo brendu maratona skriešanas ekipējumu. Es biju pieskaitāms pie otras grupas, kas, cieši ieritinājušies savās siltumizolējošajās plēvēs, sēdēja uz zemes un gaidīja starta šāvienu. Par brīnumu plēve turēja mani siltumā. Liela daļa skrējēju drebēja, izmisīgi gaidot, kad beidzot sāksies skrējiens. Arī man blakus viens Japānas skrējējs trīcēja kā apšu lapa. Nevarēju noskatīties - pieaicināju viņu klāt zem savas plēves. Tad nu apķērušies sēdējām un gaidījām: Japānas sportistam krāsa uz sejas arī atgriezās, jo siltums tomēr rada komfortu un smaidu,” stāsta Dins.
   
Smags skrējiens, labākie līdzjutēji
Noskanēja ASV himna, un skrējiens sākās. “Tas bija traki - pamatā visa distance notika ar milzīgu pretvēju. Es teiktu, ka apmēram 70-80 procenti no distances bija jāskrien pretvējā, kas atņēma papildus enerģiju un spēku. Protams, mērķis bija rezultāta uzlabošana: beidzot izskriešana no trijām stundām. Taču pēc noskrieta pusmaratona sapratu, ka nebūs īstā diena, lai labotu rekordus, arī elites sportiski skrēja lēnāk. Atmosfēra un līdzjutēji bija viennozīmīgi labākie, kādus esmu pieredzējis visu 42,195 kilometru garumā. Bija ļoti daudz ielas mākslinieku, dīdžeju. Līdzjutēji radīja patīkamu sajūtu un ļāva aizmirst par sliktajiem laika apstākļiem. Cilvēki ar milzīgiem plakātiem, saukļiem un dažādām citādām izklaidēm uzmundrināja ik uz katra metra. Jau pēc 10 kilometriem kājas bija piedzītas, taču joprojām turpināju savā paredzētajā tempā, ko spēju noturēt līdz 24.kilometram, kad kāpums uz “Queensboro” tilta piebeidza mani. Tad turpināju distanci tādā vieglā skrējienā, lai tomēr izbaudītu arī pasākumu. Apmēram 30.kilometrā kļuva jau pavisam grūti – ne velti saka, ka maratons sākas pēc 30.kilometra. Mani atpazina viens latvietis - Andis Vītoliņš, kas bija kā cerība un papildu motivācija distances turpināšanai. Tā visus atlikušos 12 kilometrus norunājām dzimtajā latviešu valodā, daloties iespaidos par citiem maratoniem, sasniegumiem un mērķiem. Kopīgi arī finišējām ar kopā paceltu Latvijas karogu un smaidu uz lūpām! Paldies Andim par saturīgo sarunu un kopīgo finišu! Pēc finiša bija stīvums, bet arī kaklā uzkārta godam nopelnītā finišētāja medaļa. Organizatori bija sarūpējuši siltus plediņus - apmetņus, kas turpmāko dienas daļu izdaiļoja visu pilsētu,” atceras Dins.
Attiecībā uz pēdējo maratonu Antarktīdā, Dins ir optimists. “Protams, darīšu visu, lai piedalītos šogad Latvijas dzimšanas dienā Antarktīdas maratonā, taču, ja neizdosies - liels solis ir sperts. Šobrīd visu enerģiju veltīšu viena pēdējā posma sasniegšanai. Antarktīdā es skriešu!” saka Dins. ◆

Kategorijas