Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iedzīvotājus satrauc būvgružu izvešana

Mārīte Dzene

2014. gada 7. novembris 00:00

827

Alūksnieši ar prieku vēro, ka SIA “Arčers” sekmīgi turpina brūža ēkas rekonstrukciju. Tāpēc kā darvas karote medus mucā bija informācija, ka uzņēmuma strādnieki būvgružus veduši uz vecu karjeru blakus Garjuru senkapiem. Tomēr nav apstiprinājies, ka šajā nodarījumā ir vainojams tautas nama būvnieks.


Atkritumus izber uz privātās zemes
“Alūksnes Ziņas” pārliecinājās, ka Jaunalūksnes pagastā, līdzās Garjuru senkapiem, ir vesti būvgruži, kuri pēc tam apbērti ar zemi. Tie atrodas uz Valda Kalniņa īpašumā esošās zemes. Viņš uzskata, ka būvgruži ir vesti no gatera, kas atrodas otrpus senkapiem. “Iespējams, ka būvgruži ir vesti arī no Alūksnes tautas nama. Tur ir daudz visādu būvgružu un atkritumu, bet man atļauja tos izbērt nav prasīta. Traktors zemi ir nolīdzinājis, bet vēl ne pilnībā. Tiek solīts, ka viss tiks nosegts ar zemi un sakārtots,” stāsta V.Kalniņš. Vecais grants karjers jau sen tiekot piegāzts ar atkritumiem. Tāpēc īpašnieks ir pateicīgs SIA “Limbažu ceļi”, kas būvēja ceļu no Kolberģa līdz Ploskumam, turklāt palīdzēja sakārtot īpašumu. “Tagad izskatās puslīdz normāli, bet tur bija šausmīgs skats. Uz savestās melnzemes tiks sēta zālīte,” informē V.Kalniņš.

Senkapiem un videi būvgruži nekaitē
Madonas reģionālās vides pārvaldes direktora vietnieks Jānis Lūkins norāda, ka par atkritumu apsaimniekošanu savā teritorijā rūpējas pašvaldība. “Ja būvgruži ir nekaitīgi, tajos nav bīstamo atkritumu, nav nekādas vainas, ja tos apsedz ar zemi. Tos nav atļauts izbērt aizsargjoslās vai upēs, ūdenskrātuvēs, bet šinī gadījumā acīmredzot videi netiek nodarīts kaitējums,” spriež J.Lūkins.
Ar situāciju senkapu teritorijā iepazinās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Vidzemes reģionālās nodaļas inspektore Sarmīte Dundure. Viņa atgādina, ka laukos darbības senkapu tuvumā ir jāsaskaņo ar būvvaldi, ja tās tiek veiktas 500 metru attlālumā. “Nav nekādas informācijas, ka būvgružu izbēršana būtu saskaņota ar Alūksnes būvvaldi. Tiesa, senkapiem nekāds kaitējums nav nodarīts. Nav ievērots nosacījums par 500 metru attāluma ievērošanu, tomēr pats aizsargājamais piemineklis nav cietis, tāpēc nav domāts kādu sodīt,” vērtē S.Dundure.

Ne visi būvnieki ievēro
noteikumus
Saskaņā ar Būvniecības likumu katrā projektā ir jāparedz finansējums būvgružu vešanai uz atkritumu poligonu, lai tie tiktu noglabāti saskaņā ar noteikumiem, nekaitējot videi. Neizdevās sazināties ar SIA “Arčers” projektu vadītāju Andri Priedi. Bet Litenes atkritumu poligona SIA “AP Kaudzītes” projektu vadītājs Ainars Melders informē, ka SIA “Arčers” ir noslēgts līgums par būvgružu vešanu uz poligonu. Tas arī esot darīts būvdarbu sākumā, turklāt lielā apjomā. “Manuprāt, tās ir baumas, ka no tautas nama būvgruži tika vesti uz karjeru Jaun­alūksnes pagastā. Ir gan citi objekti, no kuriem šurp nav vesti būvgruži. Saskaņā ar Būvniecības atkritumu apsaimniekošanas noteikumiem tiem ir jānonāk “Kaudzītēs”, nevis citur,” skaidro A.Melders. Viņš norāda, ka sevišķi stingras ir prasības tiem būvniekiem, kuri īsteno Eiropas Savienības fondu finansētus projektus. ◆

Kategorijas