Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pareiza stāja novērš deformāciju risku

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2014. gada 7. novembris 00:00

8



Atsācies skolas laiks, kad redzam sākumskolas vecuma bērnus dodamies uz un no skolas ar milzīgām mugursomām plecos. Kad tās panes kāds pieaugušais, nereti tas noskurinās: “Un mazajam šāds svars ir jānes uz muguras?” Taču smagās somas ir tikai viens no iemesliem, kāpēc bērniem laika gaitā rodas dažādas stājas problēmas. Lielākās sekas ir mugurkaula deformācijas. “Lai tā nenotiktu, mugura ir jāatslogo – jāveic preventīvie veselības uzlabošanas pasākumi,” norāda traumatologs ortopēds Agris Mertens.

Slodze jāsadala vienmērīgi
“Stājas problēmas mūsdienu sabiedrībā ir aktuāla problēma ar tendenci pieaugt,” sarunu sāk A. Mertens. Visbiežāk stājas problēmu cēlonis meklējams bērnībā. Bērnam kauli ir mīksti, elastīgi, viegli pakļaujas ārējam spiedienam. Viņš nosauc vairākus nepareizas stājas un mugurkaula problēmu veicinošus faktorus. “Pirmkārt, viens no tiem ir dažādi asimetriski sporta veidi, kad tiek trenēta un noslogota tikai viena ķermeņa puse. Tādi, piemēram, ir teniss, basketbols – kur tiek servēts, atsists un driblēts tikai ar vienu roku. Un tas ir sākotnējs iemesls, lai laika gaitā progresētu nopietnas mugurkaula sāpes, attīstītos deformācijas,” skaidro traumatologs. “Otrs būtiskākais faktors – bērni lielākoties sēž nepareizi: saliekušies, sasvērušies uz vienu pusi, viena kāja saliekta, palikta apakšā zem ķermeņa. Tikpat svarīgi būtu, ja vecāki padomātu par bērna mācību vietas ergonomiju – lai galds un krēsls būtu piemēroti tieši bērna augumam, pie tā būtu mācīties ērti, sēdēt nesaliektu muguru, kaklu. Tikpat svarīgi ir labs apgaismojums viņa darba vietā,” stāsta A. Mertens. Protams, nepareizā sēdēšanā mediķi visā pasaulē vaino “datoru laikmetu” – mazie cilvēciņi ilgstoši sēž sakņupuši, nereti vienā pozā, tehnikas brīnumam aizstājot kustīgākas nodarbes.
“Protams, arī smagās skolas somas ir viens no nozīmīgākajiem stājas veidošanas un muguras sāpju iemesliem. Iespējams, bērns nemaz sāpes sākumā nejutīs,” saka traumatologs, kurš vienlaikus pamāca, ka soma bērnam ir jānēsā uz abiem pleciem. “Protams, vecāku pienākums ir sekot līdzi, kas somā atrodas un vai netiek līdzi uz muguras nēsāts lieks svars.”

Pirmos signālus nepamana
Sākotnēji pirmos signālus par iespējamo muguras deformācijas risku nemaz nevarēs pamanīt. “Cilvēks to pamanīs tikai laika gaitā – ja mugurkauls ir sašķiebies uz vienu vai otru pusi, ar katru gadu pieaugs sāpju un arī deformācijas dinamika. Parādīsies lielākas sāpes, un tikai tad pacients ies pie ārsta ar sūdzībām!” stāsta speciālists, uzsverot – gaidīt, līdz parādīsies sāpes, nedrīkst. “Svarīgi ir regulāri nodarboties ar ārstniecisko vingrošanu un peldēšanu – tie ir galvenie preventīvie mugurkaula un stājas saglabāšanas pasākumi. Un tie ir vēlami arī tad, ja mugura nesāp un nav jau izveidojusies kāda skoli­ozes forma, kas jāārstē jau ķirurģiski,” iesaka A. Mertens. “Peldēšana ir ļoti svarīga, jo attīsta dažādas muskuļu grupas un ir ļoti laba elpošanas sistēmai. Arī viens no profilaktiskajiem sporta veidiem, kā trenēt muguru, ir distanču slēpošana,” viņš papildina.
Tāpat traumatologs uzsver, ka mugurkaula un stājas problēmas ietekmēs arī citus orgānus. “Ja mugurkaulam būs izteiktas deformācijas, tas traucēs bērna iekšējo orgānu attīstību,” brīdina ārsts. Pieaugušā vecumā deformācijas raksturojas ar stājas traucējumiem un sāpēm. Šādas deformācijas novērst ar preventīviem pasākumiem dažreiz ļoti grūti, jo mugurkauls nav tik elastīgs, lai gan ārstnieciskajai vingrošanai ir milzīga nozīme, jo tā palīdz nostiprināt mugurkaula muskulatūru.

Operācijas – dārgas un
sarežģītas
Mugurkaula radīto deformāciju sāpes, kas jau ir neatgriezeniskas, var likvidēt ar ķirurģisku operāciju palīdzību, pirms un pēc tam ārstējoties fizioterapeita uzraudzībā. “Ope­rācijas maksā seši septiņi tūkstoši eiro. Tam ir nepieciešami implanti, specifiski materiāli, tas ir sarežģīts process. Līdz 18 gadu vecumam operācijas ir par brīvu – reti kurš vecāks varētu atļauties tādā veidā ārstēt savu bērnu. Valsts šīs operācijas kompensē ļoti minimāli – arī slimnīcām šādas operācijas liek strādāt ar zaudējumiem,” problēmu medicīnas nozarē atklāj A. Mertens. ◆

Kategorijas