Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar mīlestību pret laukiem un rokdarbiem

Diāna Lozko

2014. gada 7. novembris 00:00

4



Mārkalnes pagasta iedzīvotāja Marina Lavrova ar ģimeni uztur saimniecību “Mežamuiža”, kurā ir 11 truši, 3 aitas, vairāk nekā 20 vistas un suns Nemo. Viņa pati mīl darbu un māca darba un lauku mīlestību arī saviem bērniem.

Arī dēls šad tad paņem rokās adīkli
Marina ir aizrāvusies ar rokdarbiem un brīvos brīžos top daudz dažādas lietas - gan dekori svētkiem, gan sedziņas un adatu spilventiņi. Tiek izšūti arī spilveni un veidotas dažādas zvēru lellītes. Marina strādā Mārkalnes pamatskolā par dārznieci. “Pārsvarā darbiņi top brīvos brīžos pa ziemu - sēžu pie televizora un darbojos. Pati visu iemācījos pašmācības ceļā un idejas parasti atrodu žurnālos,” teic Marina. Darinājumi parasti aiziet kā dāvaniņas.
Marina palīdz rokdarbus veidot arī saviem bērniem. “Meitai palīdzu ar padomu skolas darbos. Arī dēls Emīls šad tad paņem rokās adīkli. Viņš labprāt uzadītu sev zeķes siltākai ziemai, bet pagaidām gan tikai mēģina. Bērniem jau ātri šīs lietas apnīk un jāķeras klāt atkal pēc laika,” teic Marina. Viņa stāsta, ka agrāk viņu ģimenei bijusi daudz lielāka saimniecība ar govīm un cūkām, bet ar laiku saimniecība palika mazāka. “Bērniem jau patiktu zirgi, taču tās ir pārāk lielas rūpes,” viņa saka.

Laukos dzīvot ir daudz labāk
Marinas meita Elīna atzīst, ka laukos dzīvot ir daudz labāk, nekā pilsētā. “Laukos var turēt gan suņus, gan kaķus. Te tu vari darīt jebko un esi brīvs. Man patīk arī siena laiks, vienmēr vācam sienu kopā ar visu ģimeni. Kā mamma saka, darbs ir jāpadara kopā un tad var arī kopā atpūsties,” teic Elīna. Viņa iesaistās arī dažādos sporta veidos un ir guvusi vairākas medaļas skriešanā.
“Ir jābraukā uz Alūksni, bet esam pieraduši. Mums ir personiskais transports, bet, ja tas ir aizņemts, jābrauc ar autobusu,” saka Marina.
Dzīvošanai laukos tomēr ir vairāk plusu, nekā mīnusu. Tā, piemēram, savā dārzā audzētais ir labāks un veselīgāks, nekā pirktais veikalā. Lavrovu ģimene arī audzē trušus gaļai. “Tiesa, nokaut, piemēram, trusi iet mans vīrs Ilgvars, pati gan neeju. Dzīve, manuprāt, laukos ieaudzina mīlestību uz laukiem un dabu. Katram gan tas ir citādāk un ir bijis tā, ka bērni izaug laukos, bet tiecas tikai uz pilsētu vai arī otrādi. Varbūt arī mani bērni, kad izaugs, pametīs laukus un dzīvos pilsētā, bet pagaidām viņiem tik tiešām patīk lauki. Nav jau tā, ka laukos dzīve ir smaga un te vienmēr smagi jāstrādā,” pauž Marina. ◆

Kategorijas