Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Degumos dzīve pierimusi

Diāna Lozko

2014. gada 14. novembris 00:00

3335



Degumi ir mazapdzīvota vieta Mārkalnes pagastā, kur dzīvo aptuveni 30 iedzīvotāji. Daudzām Latvijas mazapdzīvotajām vietām ir līdzīgi likteņi – lai gan šajās vietās šķietami nekas nenotiek, tajās dzīvo cilvēki, kuri cer uz labāku nākotni. Viņi dzīvo ikdienas dzīvi vietā, kuru vienmēr sauks par mājām.
Degumu iedzīvotāja Rita Pozļakova stāsta, ka agrāk Degumos bijis gan ķieģeļu ceplis, tika celtas arī fermas un dzīve kūsājusi. “Agrāk te bija kolhozs, te viss bija savs, bet tagad drēbes vedam no Ķīnas. Agrāk te bija amatnieku ciems, bija kalējs, drēbnieks, kurpnieks, seglinieks un citi amatnieki. Tepat netālu, Volkovā, bija sava pienotava, taisīja sieru un sviestu. Tagad nekā nav, ir vien “eirogovis”. Arī cilvēku Degumos ir aptuveni tikai 30 un vieta nav liela,” viņa saka.

Agrāk sauca par Sansinavu
Aina Duka “Biteniekos” dzīvo jau kopš 1987.gada un stāsta, ka agrāk šo vietu sauca par Sansinavu. Nosaukums vietai mainījies pēc kolhozu laikiem. A.Duka atzīst, ka šis nosaukums viņai sākumā nebūt nav paticis un viņa šo vietu joka pēc saukusi par Deguniem. “Kad es te atnācu dzīvot, šo vietu sauca par kolhozu “Boļševiks””, stāsta A.Duka. Nosaukums Degumi it kā esot radies tāpēc, ka šajā vietā bijis meža ugunsgrēks, bet, kamēr viņa te dzīvo, nekā tāda neesot bijis. “Agrāk Degumos bija aktīva sabiedriskā dzīve, klubu cēla arī mans vīrs, un te varēja ballēties. Kolhoza “Boļševiks” laikā šī vieta bija ļoti bagātīga, bet redz, kā visu izputināja. Te daudz kas ir izpostīts, ir tukšas mājas. Protams, ceru, ka lietas ies uz augšu, nevis uz leju,” teic A.Duka.
Viņa stāsta, ka Degumus apmeklē arī autoveikals un tādējādi cilvēki šeit nejūtas pārāk apdalīti. “Autoveikali brauc trīs reizes nedēļā – pirmdienās, piektdienās un sestdienās. Viens no veikaliem brauc man pat mājas pagalmā, tā ka šajā ziņā šeit ir pavisam labi. Tik viegli un labi, kā tagad, es nekad neesmu dzīvojusi,” teic A.Duka.

Atkarīgs tikai no cilvēku uzņēmības
Mārkalnes pagasta pārvaldes vadītāja Daiga Vītola pauž, ka visām Latvijas mazapdzīvotajām vietām ir līdzīgs liktenis. “Vecāka gadagājuma cilvēki šeit paliks dzīvot un, visticamāk, savu dzīvesvietu nemainīs. Kas notiks uz priekšu, tas atkarīgs tikai no cilvēku uzņēmības. Ja cilvēki vēlēsies dzīvot laukos, tad viņi nāks un dzīvos, jo ir tādi piemēri, kad cilvēki no pilsētas ir atgriezušies uz dzīvi laukos. Tādu nav daudz, bet ir. Ja attīstīsies ražošana un ar to varēs pelnīt, tad pastāv iespēja, ka cilvēki atgriezīsies vai jaunie neaizbrauks. Nav tā, ka visi Degumu jaunieši aiziet prom, bet tā ir maza daļa, kura paliek laukos. Lielākā daļa aiziet uz dzīvi Rīgā vai arī pat ārpus Latvijas. Degumos nav lielas ražotnes, bet ir cilvēki, kas apsaimnieko savu zemi,” stāsta D.Vītola un uzsver, ka tieši cilvēku apņēmība ir tā, kas šādām mazām Latvijas vietām ļauj pastāvēt. ◆

Kategorijas