Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Māriņkalnā ierīko apgaismojumu

Līga Vīksna

2014. gada 14. novembris 00:00

8

Ziemera pagasta Māriņkalnā noslēgumam tuvojas projekta īstenošana par apgaismojuma ierīkošanu. Māriņkalna iedzīvotājiem tas ir sen gaidīts un vajadzīgs, jo līdz šim ciema centrā apgaismes laternu nebija vispār.
Darbus veic SIA „Maritec” 42 269 eiro apmērā. No tiem 40 000 eiro ir Alūksnes novada domes budžeta finansējums, kas paredzēts infrastruktūras un vides kvalitātes uzlabošanas projektiem novada pagastos, bet 2269 eiro – līdzfinansējums no Ziemera pagasta pārvaldes budžeta.
“Pagastiem šis pašvaldības projektu konkurss ir ļoti laba iespēja piesaistīt papildu finansējumu infrastruktūras uzlabošanai, jo, atbilstoši saistošajiem noteikumiem, pagastu pārvaldēm tiek piešķirts budžets, kur līdzekļu pietiek saimnieciskām lietām, attīstībai paliek ļoti maz. Vajadzību ir daudz – šajā gadījumā kopā ar skolas kolektīvu, pagasta struktūrvienībām, uzklausot vietējos uzņēmējus, bijām vienisprātis, ka prioritāte ir apgaismojuma ierīkošana,” saka Ziemera, Jaunlaicenes un Veclaicenes pagastu pārvalžu vadītāja Iveta Vārtukapteine.
Viņa uzsver – tādējādi liels ieguvums būs pagasta iedzīvotājiem, jo izgaismotajā teritorijā atrodas Ziemera pamatskola, bibliotēka, pagasta pārvalde, tautas nams, ražošanas uzņēmumi. Arī tiem, kuri caurbrauc Māriņkalnu, ko šķērso ceļš Alūksne – Lucka un pa kuru ir gana intensīva satiksme, tostarp tranzīta kustība. “Turklāt izgaismota būs arī Māriņkalna autobusu pieturas apkārtne. Tagad ir izjūta, ka patiesi dzīvojam apdzīvotā vietā, jo līdz šim, iebraucot Māriņkalnā, bija tumsa,” saka I.Vārtukapteine.
Līdz šim Māriņkalnā apgaismes laternu gar ceļu malām nebija vispār – bija vien izgaismota teritorija pie skolas un pagasta pārvaldes. Laternu izvietošanas shēma veidota tā, lai aptvertu visu Māriņkalna ciemu – virzienā uz skolu, pagasta pārvaldi, bibliotēku, Līvānu māju teritorijā, kā arī pa Alsviķu ceļu. Kopā izvietotas 17 laternas ar LED spuldzēm, kas ļaus taupīt elektroenerģiju. “Mērķis bija vairāk izgaismot ceļa braucamo daļu, nevis teritoriju. Iedzīvotāju drošība ir svarīgākais. Šajos posmos bērni iet uz skolu un dodas mājup, savās gaitās dodas arī pieaugušie. Ir sācies tumšais laiks, kad vēl nav sniega. Uzņēmējam Aivaram Siliņam pa šo ceļa posmu nemitīgi brauc kravu transports ar koksni, bet tur ir daudz krustojumu, pagasta centrs, tādēļ nemitīgi jāuztraucas par gājējiem, kurus ir ļoti grūti pamanīt, turklāt gājēji diennakts tumšajā laikā nevalkā atstarojošās vestes,” norāda I.Vārtukapteine.
Laternas jau ir uzstādītas, šobrīd vēl SIA “Maritec” veic apgaismojuma regulēšanas darbus – darbu termiņš ir 25.novembris. ◆

Kategorijas