Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Padarīt savu bērnu ideālu!

VENDIJA PIKŠE

2014. gada 14. novembris 00:00

12

Bērns no apkārtējās pasaules ir ļoti neaizsargāts. Viņam nepietiek zināšanu un pieredzes, lai saprastu visu, kas apkārt notiek. Tāpēc aizstāvja un skolotāja lomu bērna dzīvē ieņem vecāks. Vecāku uzdevums ir palīdzēt bērnam pilnvērtīgi sagatavoties pieaugušo dzīvei, ļaut izbaudīt bērnību, kad var darīt blēņas un neuztraukties par pasaules problēmām. Diemžēl mūsdienās, kad laiks tik neizbēgami steidzas uz priekšu, arī bērnu spēļu dienas strauji samazinās. Daudzi vecāki izvēlas pasteidzināt rotaļu periodu un padarīt bērnus daudz pieaugušākus, nekā būtu nepieciešams.
Strauju popularitāti pasaulē iegūst tā saucamie bērnu skaistumkonkursi, kuros mazuļus ietērpj pieaugušo cilvēku drānās un liek tiem uzvesties kā lielajiem. Pasaulē bērnu skaistuma konkursi notiek jau sen, aptuveni no 1920. gada, kad parādījās pirmās sacensības Amerikas meitenītēm. Tiesa, tajos laikos uzsvars tika likts uz dabiskumu, skaistu smaidu un talantu, kas bija jādemonstrē žūrijai. Laiki ir mainījušies, un šobrīd konkursu mērķis ir pavisam citādāks. Konkursi notiek visā pasaulē, un daļu no tiem pārraida īpašā raidījumā, lai piesaistītu vairāk interesentu un atspoguļotu to, kā vecāki ir gatavi tērēt desmitiem tūkstošu dolāru, lai padarītu savus bērnus ideālus.

Mini slavenības un filmu tēli
Māmiņas un tēti savus bērnus piesaka skaistumkonkursos un cenšas padarīt skaistākus, safrizējot un padarot līdzīgus lellēm, viņi tiek veidoti pēc iespējas krāšņāki un līdzīgāki pieaugušiem cilvēkiem, īpaši neuztraucoties par to, vai tas netraumē bērna psihi un neradīs problēmas tālākā attīstībā un dzīvē. Daudz svarīgāk ir iegūt galveno balvu konkursā un parādīt savu atvasi kā seksapīlu un interesantu radību, pat ja mazulim ir tikai seši mēneši.
Konkursa norise sastāv no tā, ka katrs bērns iznāk uz skatuves un klātesošajiem demonstrē savus tērpus: gan vakarkleitas, gan peldkostīmus. Bieži vien, lai iegūtu labākus rezultātus, konkursanti tiek veidoti kā “Mini es” kopijas kādai pasaules slavenībai vai filmu tēlam, kas konkursa laikā rada īpašu jautrību skatītājiem. Piemēram, labus rezultātus vienā no konkursiem guva divus gadus veca meitenīte, kurai mugurā bija apspīlēts zelta ietērps, līdzīgs slavenajam dziedātājas Madonnas tērpam ar konusveida krūšturi. Mazā Madonnas kopija izpildīja atraktīvu deju, grozot gurnus un īpaši izceļot savu zelta krāsas krūšturi – tā, lai to redzētu visi zālē sēdošie.

Karā visi līdzekļi izrādās labi
Lai uzvarētu, vecāki izmanto dažādus līdzekļus, vienalga, cik nepatīkami vai pat nepareizi tas būtu. Lielu daļu no panākumiem sniedz izvēlētais tērps – tam jābūt tik krāšņam, cik vien iespējams, tā, lai, esot uz skatuves, tas mirdzētu un apžilbinātu pārējos. Pie tērpa tiek pieskaņoti arī apavi, vislabāk, ja tie ir uz augstiem papēžiem, tādā veidā mainot bērna gaitu. Ar apģērbu vien nepietiek, tāpēc mammas ķeras pie citiem līdzekļiem un bērnus pakļauj uzacu un citu ķermeņa daļu vaksācijai, skropstu un nagu pieaudzēšanai, biezai kosmētikas kārtas uzklāšanai un pat mākslīgā iedeguma veidošanai. Īpašu sa­traukumu sabiedrībā izraisījis kādas pusotru gadu vecas meitenītes māte, kura, lai uzvarētu konkursā, savu mazuli apsmidzinājusi ar mākslīgo iedegumu.
Meiteņu iznācieniem svarīga arī frizūra, tāpēc vecāki nodrošinās ar lielu daudzumu mākslīgo matu, ko piespraust bērnu dabīgajām cirtām. Tāpat, ņemot vērā bērnu, kas piedalās konkursos, vecumu, bieži vien mutē trūkst kāds piena zobs. Arī to konkursanti pamanās izlabot, lietojot īpašus mākslīgo zobu ieliktņus, kas dāvā brīnumainu, mirdzoši baltu smaidu. Mazajām konkursantēm tiek iestāstīts, ka kosmētikai un apģērbam dzīvē ir liela nozīme un izskats ir pats galvenais. Mazās dāmas tiek saģērbtas izaicinošos tērpos, lai piesaistītu žūrijas un skatītāju uzmanību.
Mākslīgums šķiet normāls
Ieraujot bērnu šāda tipa konkursos jau no agras bērnības, viņa apziņa un domāšanas veids tiek stipri sabojāts. Kaut vai, piemēram, veidojot mākslīgu izskatu, bērns to sāk uztvert kā normu un tic: lai kaut ko sasniegtu dzīvē, izskats ir pats galvenais. Liela daļa konkursantu nepārtraukti uztraucas par savu izskatu, par to, ko nodomās žūrija – vai uzskatīs viņus par gana ideāliem. Bērni netic dabīgajam skaistumam un tam, ka patiesībā par izskatu nav jāuztraucas, jo viņš gluži vienkārši ir bērns un ir skaists neatkarīgi no tā, kāds viņš ir. Nav nepieciešami nekādi mākslīgie zobi, mati vai nagi. Daži no konkursantiem tik ļoti vēlas uzvarēt un uzturēt sevi formā, kas patiktu žūrijai, ka saslimst ar dažādiem ēšanas traucējumiem.
Viss izveidotais izskats ir vecāku nopelns, jo viņi ir tie, kas gatavi tērēt pat 30 tūkstošus dolāru, lai nopirktu īsto tērpu un apsmidzinātu ar vislabāko iedegumu. Šie konkursi ir vecāku, visbiežāk māmiņu, sacensība savā starpā, parādot, kura no viņām spēj izveidot vislabāko un skaistāko dzīvo lellīti.

Nopietns drauds drošībai
Šāda bērna audzināšana ir ne tikai neierasta, bet arī bīstama. Nedrīkst bērnu saģērbt pieaugušo cilvēku drānās, uzvilkt mazai meitenei uzpolsterētu krūšturi un likt pavedinoši dejot cilvēku priekšā, tajā pašā laikā šausminoties par pedofilu noziegumiem pasaulē. Vecāki, kas šādi provocē savus bērnus, paši netieši norāda, ka viņu bērniem ir seksualitāte, un mudina savus bērnus to izrādīt. Mazām meitenēm nav jātaisa manikīrs un jānēsā minisvārki. Piedaloties sacensībās, bērniem rodas sacensību gars, un viņi vienmēr vēlas uzvarēt. Konkursanti jūtas labāki viens par otru un cenšas izrādīties, tādā veidā rodas egoisms un sevis pārlieku dievināšana.
Tāpat papildus uztraukumu rada tas, ka bērnu vecāki ir pārāk uzstājīgi un vēlas tikai uzvaras, bērnam ir bail zaudēt, jo šķiet, ka zaudējot viņš zaudēs savus vecākus, kas ieguldījuši tik daudz līdzekļu viņa izskatā. Divu, trīs, piecu gadu vecumā un arī vēlāk bērns neapzinās, ka šāda izrādīšanās nav pareiza, un pilnībā uzticas saviem vecākiem. Taču vecāki, kas izmanto savu bērnu kā skaistuma statuju un ved uz dažādiem konkursiem, paši sagrauj mazā cilvēka pasaules uztveri. Vecāka uzdevums ir sargāt atvasi no visa nepareizā un audzināt viņu par tādu cilvēku, kāds pats vēlas būt, un diez vai piedalīšanās šādā mākslīgā pasākumā palīdzēs bērnam dzīvē saprast, kas ir labs un kas ne tik labs. ◆

Kategorijas