Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darbs ir kā skaists ceļojums

Mārīte Dzene

2014. gada 14. novembris 00:00

349

par antoņinu

Iveta Ozoliņa, Alūksnes bibliotēkas vadītāja:
- Pededzes bibliotēka mūsu novadā ir atšķirīga. To nosaka tās atrašanās vieta un iedzīvotāju nacionālais sastāvs, tāpēc krājumā vairāk ir grāmatu krievu valodā. Bibliotēkas vadītāja Antoņina noteikti ir vietējās sabiedrības dvēsele, kas pati ir rosīga, aktīva un aicina citus darboties. Tas ir ļoti svarīgi papildus tiešajiem darba pienākumiem. Ilgus gadus viņa bija arī tautas nama vadītāja, bet tagad ir devusi iespēju darboties senioriem. Bibliotēka ir tikšanās vieta gan viņiem, gan folkloras kopai, gan skolēniem un daudziem lasītājiem, kuri pārstāv dažādas paaudzes. Seviški laba sadarbība ir izveidojusies ar skolu. Antoņina ir atvērta pret visiem, ļoti jauks cilvēks, tāpēc piesaista daudzus. Viņa radoši domā un meklē arvien jaunas darba formas, lai ieinteresētu gan lasīt, gan būt aktīviem. Nav noslēpums, ka Pededzē tāpat kā citviet iedzīvotāju skaits samazinās. Tāpēc vēl jo svarīgāk ir pārliecināt, ka bibliotēka ir nepieciešama visiem, stāstīt, ko tajā var atrast. Daudzi vēl joprjām nezina, cik bagāta ir bibliotēka. Domāju, ka Pededzē tas izdodas, jo Antoņina ir savā vietā.
Selga Bībere, Pededzes pamatskolas direktore:
- Skolai ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar pagasta bibliotēkas vadītāju Antoņinu Girs. Viņa nekad neatsaka piedalīties skolas pasākumos. Jauka ir tradīcija aicināt skolēnus iedegt adventes sveces bibliotēkā. Tagad par iespēju darboties pulciņā ir prieks skolēnu vecākiem un vecmāmiņām. Nozīmīgi ir centieni iesaistīt lasīšanā, radot interesi par literatūru gan dazādos pasākumos, gan iesaistoties bērnu žūrijā. Tā kā žūrija ir pirmo gadu, jūtami pieaugusi skolēnu aktivitāte grāmatu lasīšanā un vērtēšanā.



Pededzes bibliotēkā šis ir nozīmīgs gads – iestāde svin 70 gadu, bet tās vadītāja Antoņina Girs – 25 gadu darba jubileju. Tas ir laiks, kad vērts atskatīties un salīdzināt.
“Man ļoti patīk bibliotēkā! Nesen biju uzaicināta par savu darbu stāstīt skolā, kur notika karjeras nedēļas pasākumi. Nekādas īpašas karjeras man nav, bet es visu mūžu esmu sapņojusi strādāt ar cilvēkiem, būt sabiedrībā. Tas man ir izdevies. Daudzus gadus bibliotekāres pienākumus apvienoju ar darbu tautas namā, tāpēc viss šis laiks ir bijis kā aizraujošs ceļojums. Kad izlasu kādu grāmatu, es par to stāstu citiem, kam arī rodas vēlme izdzīvot tās varoņu stāstus. Turklāt katra grāmatas liek domāt un vērtēt, kā arī uzzināt arvien ko jaunu par cilvēku dzīvi un notikumiem citviet pasaulē,” stāsta A.Girs.

Piedāvā ne tikai lasīt
grāmatas
Gadu gaitā ir paplašinājušās bibliotēkas funkcijas. Tagad tās neaprobežojas ar grāmatu izsniegšanu un literatūras izstāžu iekārtošanu. “Lasītājiem piedāvājam gan rokdarbu un cepuru, gan arī citas izstādes. Tiek rīkoti daudzveidīgi pasākumi. Sevišķi iecienīti ir gadskārtu svētki, arī Dzejas dienas. Palielinās interese par interneta un datoru izmantošanu. Bibliotēkā ir pieejami pieci datori lasītājiem un viens - bibliotēkas darbiniekiem. Vairums jauniešu izvēlas darboties interneta vidē, bet grāmatas lasa galvenokārt jaunākā skolas vecuma bērni un vecākā paaudze. Protams, bez literatūras nevar iztikt tie, kas studē,” salīdzina bibliotēkas vadītāja.
Viņai ir prieks, ka visi pamatskolas audzēkņi ir bibliotēkas apmeklētāji. “Jaunāko klašu skolēni pēc mācību stundām labprāt pavada laiku spēlēs un rotaļās bērnu stūrītī, gaidot autobusu, lai brauktu mājās. Nereti atskrien arī no pagarinātās dienas grupas nodarbībām vai deju kolektīva mēģinājumiem. Tad gadās, ka skolotāji meklē tos, kuri aizrāvušies rotaļās,” atzīst A.Girs. 

Atjauno bibliotēku un
grāmatu fondu
Jubileju bibliotēka sagaidīja atjaunotās telpās ar jauniem grāmatplauktiem un mēbelēm. Tas ir paveikts pēdējos divos gados ar pašvaldības atbalstu, savukārt bērnu stūrītim finansējumu nodrošināja ar projektu. Ir atjaunots arī viss grāmatu fonds. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados izdotās grāmatas maz vēlas lasīt. “Protams, visvairāk interesē jaunās grāmatas. To iegādei uzklausu lasītāju vēlmes. Sarūgtina, ka tagad vairs nelasa tik daudz kā pirms 20 un vairāk gadiem. Lai ieinteresētu, organizēju bibliotekārās stundas. Pirmo gadu bibliotēka ir pieteikusies Bērnu un jauniešu žūrijā. Var jau secināt, ka tā patīk man pašai un arī bērniem, kas ir iesaistījušies lasīšanā dažādās vecuma grupās. Iespējams, ka domāšu arī par literāro tiesu iedzīvināšanu, taču vispirms jārūpējas par aktivitātēm Bērnu žūrijā, kur var izmantot dažādas pasākumu formas,” spriež bibliotēkas vadītāja.

Izveido pensionāru rokdarbu pulciņu
Bibliotēkas telpās notiek folkloras kopas “Labā oma” nodarbības, jo Antoņina ir tās aktīva dalībniece.  Protams, visus interesē ne tikai dziesmu repertuārs, bet arī grāmatas. “Esmu priecīga, ja varu piedāvāt grāmatu, kuru kāds vēlas izlasīt. Ja tās nav bibliotēkā, varu to pasūtīt bibliotēku elektroniskajā kopkatalogā,” uzsver A.Girs. Viņa pati ļoti daudz lasa, aizrautīgi min krustvārdu mīklas, kā arī ada un tamborē. Pirms gada bibliotēkas lasītājiem pensijas vecumā viņa izveidoja rokdarbu pulciņu. “Esam iemācījušās liet sveces, darināt rotas no lentītēm un “ziedu” pušķus no konfektēm. Visus mūsu darbus varēja redzēt bibliotēkas jubilejai iekārtotajā izstādē,” saka A.Girs. Pulciņa dalībnieces kopīgi ir veidojušas arī lielākus darbus – adītu dīvāna segu un grīdceliņus. Tagad iecerēts darināt lupatu segu un galdautu ar salvetēm ar izšuvumiem krustdūrienā. ◆

Kategorijas