Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Patriotu skrējiens: latviešu strēlnieku kauju vietās uzvar portugālis Flavio Nunes un alūksniete Ilona Marhele

Gaitis Grūtups

2014. gada 19. novembris 15:34

112

Atzīmējot valsts dzimšanas dienu, ap trīssimt Virtuālā skrējēju kluba “Noskrien” dalībnieku piedalījās pusmaratonā “Patriots”, kura sacensību distance gāja pa latviešu strēlnieku Ziemassvētku kauju vietām. Starts un finišs bija latviešu strēlnieku Ziemassvētku kauju muzejā Mangaļos. Tālāk skrējēji pa meža stigām un takām šķērsoja Garo kāpu, Ložmetējkalnu, kā arī apskrēja apkārt Maztīreļa purvam.

Ar apmēram simts metru atrāvienu uzvarēja Gulbenes novada Litenes pansionāta brīvprātīgais darbinieks 23 gadus vecais portugālis Flavio Nunes. Viņš distanci veica stundā un tieši 16 minūtēs. Flavio «Ziņu» korespondentam pastāstīja, ka Latvijā uzturas tikai divas nedēļas un jūtas labi. Gulbenē viņš ātri vien iepazinies ar skriešanas veterānu Elmāru Eleksi, kas viņu uzaicinājis piedalīties “Patriotā”. Jaunietis piebilda, ka līdz šim Portugālē skrējis un trenējies stadionā. Krosā viņš piedalījies pirmo reizi.

Sieviešu konkurencē ar rezultātu – stunda 27 minūtes 45 sekundes – uzvarēja Ilona Marhele, kas ir viena no labākajām Latvijas maratonistēm, pusmaratonistēm un staijerēm. Viņas personiskais rekords 2012. gada Roterdamas maratonā ir 2 stundas 38 minūtes 34 sekundes.  

Pasākuma rīkotājs Rīgas matemātikas un fizikas skolotājs Vilmārs Zeme pastāstīja, ka iecere sarīkot lielāku treniņu latviešu strēlnieku cīņu vietās viņam radusies pagājušajā ziemā, kad pirmo reizi apmeklējis muzeju Mangaļos. Atsaucība šai iecerei bijusi negaidīti liela un no neformāla treniņa sanācis skrējiens “Patriots”. V.Zeme piebilda, ka turpmāk valsts svētku laikā centīsies šādu skrējienu sarīkot katru gadu.

Daudzi pasākuma dalībnieki izmantoja iespēju iepazīties ar Mangaļu muzeja ekspozīciju. Latvijas Kara muzeja Mangaļu filiāles vadītājs Dagnis Dedumietis apstiprināja, ka muzejam netrūkst apmeklētāju.   

Kategorijas