Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē aiztur vjetnamiešus

Līga Vīksna

2014. gada 21. novembris 00:00

10

Valsts robežsardzes un Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes amatpersonas izplānotas operācijas rezultātā 14.novembrī Alūksnē, starp Alūksnes Jauno pili un Palmu māju, aizturēja valsts robežu nelikumīgi šķērsojušu Vjetnamas pilsoņu grupu un divus viņu  pārvietotājus - Igaunijas pilsoņus.

Aizturēšanai – vairāki
aculiecinieki
Aizturēšana notika piektdienas rītā, tai bija arī vairāki aculiecinieki, kuri tobrīd brauca garām notikuma vietai gan ar personisko transportu, gan sabiedriskajā transportā. Iedzīvotāji atzīst – redzēt kaut ko tādu bija neierasti un nedaudz šausminoši, jo visapkārt atradās robežsargi, policisti un specvienības vīri ar ieročiem, bet uz gājēju ietves bija noguldītas aizturētās personas.
Iedzīvotāji jautā, kādēļ par vietu, kur veikt aizturēšanu, izvēlēta Alūksnes pilsēta kā apdzīvota vieta, kur ir daudz mierīgo iedzīvotāju, nevis kāda neapdzīvota vieta. Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone “Alūksnes Ziņām” atzīst - šādu skatu iedzīvotājiem nav patīkami vērot, bet tā bija operatīva rīcība, izvērtējot visus drošības apsvērumus, turklāt cietušo nebija. “Jebkuras amatpersonas, šajā gadījumā Valsts robežsardzes, pienākums ir pārtraukt noziedzīgu nodarījumu jau tobrīd, kad tas notiek, un cik vien ātri iespējams. Šajā gadījumā, tiklīdz Valsts robežsardze saņēma noteiktu operatīvo informāciju, ka notiek noziedzīgs nodarījums, uzreiz attiecīgi reaģēja. Līdz ar to vietai nav nozīmes,” saka K.Pētersone.

Latvija nav galamērķis
Personu pārvadātājus likumsargi aizturēja piektdienas rītā, kad tie ar savu auto “VW Transporter” pārvietojās pa Pils ielu Alūksnē. “Automašīnā speciāli ierīkotā slēpnī, dubultgrīdā, tika atklāti divi  vīrieši un viena sieviete, iepriekš valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši Vjetnamas pilsoņi. Savukārt pāris stundas vēlāk, piesaistot kinologu ar dienesta suni un helikopteru, meža masīvā netālu no Pededzes upes tika aizturēti vēl 5 Vjetnamas pilsoņi, kuri kopā ar iepriekš aizturētajiem, personu grupā, tika nelikumīgi pārvietoti pāri Latvijas-Krievijas robežai,” stāsta K.Pētersone. Pret abiem Igaunijas pilsoņiem, 1976. un 1978.gadā dzimušajiem vīriešiem, par liela personu skaita nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai uzsākts kriminālprocess. Latvijas valsts nebija Vjetnamas pilsoņu galamērķis.
K.Pētersone norāda, ka pēdējo divu mēnešu laikā šī ir jau piektā reize, kad robežsargi konstatē Vjetnamas pilsoņu grupu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai. Kopumā šogad nepilnu 11 mēnešu laikā par nelikumīgu „zaļās” robežas šķērsošanu aizturēta jau 121 persona, no tām 84 Vjetnamas pilsoņi, 12 Afganistānas, 11 Irākas, 4 Latvijas, 4 Krievijas, 3 Baltkrievijas, 2 Gruzijas un 1 Lietuvas pilsonis, savukārt par personu pārvietošanu robežsargi aizturējuši 7 Latvijas valsts piederīgos, 3 Krievijas Federācijas, 3 Kirgizstānas, 2 Polijas un 2 Igaunijas pilsoņus. Turpretī pērn visa gada garumā par „zaļās” robežas šķērsošanu aizturētas tikai 65 personas, no tām 49 trešo valstu pilsoņi. ◆

Kategorijas