Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kuras ielas nākamgad?

Līga Vīksna

2014. gada 21. novembris 00:00

7

Alūksnes novada domes tautsaimniecības komitejas novembra sēdē deputāti diskutēja par to, kuras Alūksnes pilsētas grants seguma ielas rekonstruēt nākamgad par pašvaldības budžeta līdzekļiem, izmantojot nofrēzēto asfaltu no pilsētā jau rekonstruētajām ielām.

Grants seguma ielu atjaunošanu, izmantojot nofrēzēto asfaltu, pašvaldība uzsāka 2013.gadā septiņās ielās un to posmos. Toreiz izmaksas par vienu kvadrātmetru bija 7,73 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Šogad rekonstruēja jau 12 ielas, kur izmaksas bija 8,10 eiro par kvadrātmetru. Savukārt nākamgad ielu skaits būs mazāks.

Būs arī apgaismojums
“Tas būs Augusta ielas atzars, kas ir palicis kā nepadarīts darbs, jo pati Augusta iela jau ir rekonstruēta. Tas būs piebraucamais ceļš uz Alūksnes Mazajiem kapiem, Loka un Haralda iela, kā arī Peldu iela. Nākamgad plānojam veikt arī brauktuves atjaunošanas darbus dažām ielām Sīļu un Kalnadruvu teritorijā – Sīļu, Ievu un Jaundārzu ielām. Šīm trim ielām mazdārziņu teritorijā veiks grāvju rakšanu, caurteku maiņu, grants seguma atjaunošanu un apstrādās to, lai neveidotos putekļi,” komitejā klāstīja pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis. Tā kā Alūksnes pilsētā ir daudz grantētā seguma ielu, arī pēc nākamā gada darbiem mazāk kā puse esošo grants seguma ielu būs ieguvušas cieto segumu. “Šobrīd atbērtnē ir pietiekami daudz nofrēzētā asfalta, lai veiktu nākamā gada darbus, un vēl atliks arī pāri. Būvniecības speciālisti atzina, ka, uzglabājot pa ziemu atbērtnē, šim asfaltam nesamazinās kvalitātes īpašības,” sacīja I.Berkulis.
“Sadales tīkli” pašvaldībā snieguši informāciju par saviem plānotajiem rekonstrukcijas darbiem nākamgad Alūksnes novadā. Tie paredz, ka Ozolu, Cerību, Robežu un Ezermalas ielās veiks gaisa vadu līniju nomaiņu pret kabeļiem, tādēļ Alūksnes novada pašvaldība līdztekus veiks apgaismojuma sakārtošanas darbus šajās ielās, tādējādi par aptuveni 40 procentiem samazinot darbu izmaksas, kas jāsedz novada domei.

Vairāk jādomā par vēsturisko centru
Deputāte Jana Zilkalne saistībā ar Augusta ielu izteica priekšlikumu novērst šobrīd esošo problēmsituāciju. “Vietā, kur Augusta iela pieguļ Pils ielai, ir daļējs asfalta segums, bet asfaltētā daļa beidzas burtiski grāvī, tur ir arī bedre, iela šaura,” viņa sacīja. Deputāts Modris Lazdekalns rosināja vairāk domāt par pilsētas vēsturisko ielu sakārtošanu. “Neizprotu, kāpēc starp prioritātēm ir Haralda un Loka ielas, turklāt Haralda iela nav caurbraucama – tur ir strupceļš. Ja paskatās Alūksnes vēsturisko centru, tad gar Jāņkalniņu ir putekļu masa, lai gan šo teritoriju skola izmanto sporta stundām, K.Barona ielā, kur ir intensīvāka kustība nekā Haralda un Loka ielās, Skārņu ielā. Kāpēc izvēlējās tieši Haralda un Loka ielas?” jautāja M.Lazdekalns. Viņš rosināja pilsētā domāt par seguma uzlabošanu arī bezseguma ielās, kādas ir mazdārziņu teritorijā.

Izmaiņas sākotnējā grafikā
I.Berkulis skaidroja, ka šopavasar veikta grants seguma ielu apsekošana – ņemot vērā ielu tehnisko stāvokli, sastādīts grafiks uzlabošanas darbiem vairāku gadu garumā. “Loka un Haralda ielas šobrīd pēc speciālistu atzinuma ir sliktākā stāvoklī nekā pārējās ielas, tādēļ iekļautas jau 2015.gada atjaunošanas programmā. Satiksmes intensitāte šādā aspektā nav vērtēta,” sacīja I.Berkulis. Tautsaimniecības komitejas vadītājs Dzintars Adlers norādīja, ka zem deputāta M.Lazdekalna pieminētajām ielām un citām ielām pilsētā vēl nav rekonstruētas apakšzemes komunikācijas, tādēļ sākotnēji iecerētajā grafikā, kas 2015.gadā paredzēja rekonstrukciju Mežinieku, Kārļa, Pūpolu un Vītola ielās, ir izmaiņas. Pēdējās četrās nosauktajās ielās tuvākajos gados paredzēts izbūvēt ūdensvadu un kanalizācijas sistēmu.
“Ar pašvaldības aģentūru “Spodra” esam vienojušies, ka nākamgad vairākas pilsētas grantētās ielas, kur ir intensīvāka satiksme, tiks apstrādātas ar pretputekļu materiālu. Savukārt bezseguma ielās mazdārziņos šobrīd ir grūti ziemā veikt pat sniega tīrīšanu, jo stādījumi veikti sarkano līniju robežās. Esam jau vērsuši mazdārziņu īpašnieku uzmanību, ka no ielu zemēm un sarkanajām līnijām jāizņem stādījumi, lai varētu uzsākt ielu remontdarbus,” uzsvēra I.Berkulis. Izstrādāto programmu apstiprinās novembra domes sēdē. ◆

Kategorijas