Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Daba pati pasaka priekšā

Diāna Lozko

2014. gada 21. novembris 00:00

19

Rītdien no pulksten 9.00 līdz 13.00 Alūksnē notiks kārtējais mājražotāju un amatnieku produkcijas tirdziņš. Tajā varēs sastapt arī Guntu Sprjadenkovu no Strautiņiem, kura nu jau vairākus gadus mājās gatavo smiltsērkšķu eļļu.


Gatavo jau desmit gadus
G.Sprjadenkova smiltsērkšķu produktus gatavo jau desmit gadus un atzīst, ka tieši smiltsērkšķu eļļu cilvēki ir tik tiešām iecienījuši. “Vispirms iestādīju pie mājas trīs smiltsērkšķus, gatavoju no tiem sulu, bet reiz internetā atradu, ka mājas apstākļos var pagatavot arī smiltsērkšķu eļļu. Tā nu tas pamazām sākās. Tā kā visu mūžu esmu strādājusi saistībā ar tirdzniecību, nolēmu piedalīties arī tirdziņos. Strautiņos tad arī sākās rudens tirdziņi. Arī Alūksnes mājražotāju un amatnieku produkcijas tirdziņos piedalos regulāri,” stāsta G.Sprjadenkova.
Smiltsērkšķu eļļai ir vairāki pielietojumi un to var lietot gan iekšķīgi, gan arī kā kosmētikas līdzekli vai pret apdegumiem. “Jāņem vērā, ka šī eļļa tomēr krāso un apģērbs var kļūt oranžīgs. Vislabāk jau smiltsērkšķus ievākt, kad uznāk salnas, bet mēs šādu laiku nevaram sagaidīt. Reiz man palika nenolasīta galotnīte un žagata divu dienu laikā apēda pilnīgi visu. Es ievācu smiltsērkšķus augustā,” teic smiltsērkšķu eļļas gatavotāja.

Varētu izmēģināt
G.Sprjadenkova atzīst, ka pati daba viņai saka priekšā, ko vēl varētu izmēģināt pagatavot. “Ieraudzīju pīlādzi ar ogām: kā nu braukšu garām? Izlasīju internetā, kā var pagatavot ievārījumu. Tas ir ļoti vērtīgs un tam ir daudz ārstniecisko īpašību. Šogad pamēģināju arī taisīt mežrozīšu ievārījumu. Katra oga jāpārgriež un jāiztīra no mazajām spalviņām. Ievārījumam gan pieliku klāt vēl citronu. Internetā atradu arī, kā gatavot piparmētru sīrupu. Arī to šogad nolēmu pamēģināt. Kad atnāk ciemiņi, pārleju to saldējumam, kurš ir ļoti aromātisks,” stāsta G.Sprjadenkova. Viņa atzīst, ka  nevar iedomāties sevi vienkārši sēžam pie televizora un neko nedarām.
Alūksnes novada domes uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Indra Levane informē, ka rīt tirgošanās notiks gan pie Alūksnes domes administratīvās ēkas, gan arī tās iekšpusē – foajē un lielajā zālē. Šoreiz tirdziņā piedalīsies vairāk nekā 50 mājražotāji un amatnieki. ◆

Kategorijas