Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dāvina izstādi “Senču aicinājums”

Līga Vīksna

2014. gada 28. novembris 00:00

7

Alūksnes muzejā 5.decembrī pulksten 14.00 tiks atklāta mākslinieka Pētera Postaža no Rīgas gleznu izstādes “Senču aicinājums”, piedalīsies arī pats gleznotājs. “Alūksnes Ziņām” mākslinieks ar lepnumu atzīst, ka viņa dzimtas saknes meklējamas Alūksnē.


“Pats esmu dzimis Jelgavā, bet mana vecmamma un vectēvs, viņu vecāki un citi radinieki bija alūksnieši, kuri tagad atdusas Alūksnes kapu kalniņā. Atminos, kā uz Alūksni pirmoreiz atbraucu vectēva dzimšanas dienā, kad man bija 7 gadi. Mana tēva dzimtās mājas bija pie Nesaules ezera Nēķenē – tagad tur palikuši vairs tikai mājas pamatu akmeņi un akas vieta... Tur bebri tagad mājas sabūvējuši! Bet pēc Alūksnes senčiem man ir nostalģija, tādēļ arī tiek rīkota šī izstāde “Senču aicinājums”– par godu maniem Alūksnes senčiem,” stāsta P.Postaža.
Mākslinieks atklāj, ka izstādē Alūksnē būs skatāmas vairāku tematiku gleznas – par ezeriem, ūdensrozēm, Līgo svētku tēmu. Vienā no gleznām skatāma arī Alūksnes ezera Cepurītes sala, vēl citā - Tempļakalns. “Būs arī glezna “Lielais izcirtums” - braucot pa Latviju, daudzviet ceļu malās redzami izcirtumi, bet tajos ir arī savs skaistums gleznotāja acij. Protams, daudziem patīk gleznot dabu, jautājums tikai – kādā interpretācijā. Es esmu figurālists – man patīk figurālās bildes. Instalācijas, foto un gaismas, kas tagad ir moderni, manī interesi neizraisa, jo esmu gleznotājs, kurš glezno uz audekla ar eļļas krāsām,” saka P.Postaža.
Izstādēs mākslinieks piedalās kopš 1965.gada. Sarīkojis apmēram desmit personālizstādes Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Regulāri piedalījies grupu izstādēs Latvijā un ārvalstīs. “Savas izstādes organizēju ik pēc pieciem gadiem. Savulaik bijušas Valkā, Gulbenē. Nākamgad man paliks 75 gadi, tādēļ esmu sarosījies - vēlos šajā laikā noorganizēt izstādes Alūksnē, Gulbenē, Valmierā un Jelgavā. Alūksnē izstādi vēlējos rīkot nākamgad, bet radās iespēja to izdarīt jau tagad,” saka mākslinieks.
Jāuzsver, ka visas izstādes “Senču mantojums” gleznas P.Postaža dāvinās Alūksnes muzejam – par godu saviem vecākiem, vecvecākiem un radiniekiem no Alūksnes. “Ar senčiem jānorēķinās,” viņš smaidot saka. ◆

Kategorijas