Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jauna pieredze un izaicinājums

Līga Vīksna

2014. gada 28. novembris 00:00

6

Strautiņu mazpulcēni radošajā konkursā “Latviešu karavīrs laikmetu griežos” ar savu projektu “Latviešu karavīrs laikmetu griežos Strautiņos, Zeltiņos un Karvā” kļuvuši par uzvarētājiem Latvijas līmenī.


Jauna pieredze un
izaicinājums
Strautiņu mazpulka vadītāja Sandra Buliņa stāsta, ka 2011.gadā biedrība “Latvijas ģenerāļu klubs” aizsāka jaunu tradīciju, organizējot patriotiska rakstura izglītojošus pasākumus neilgi pirms Lāčplēša dienas ārpus Rīgas, lai jauniešos veidotu dziļāku izpratni par Lāčplēša dienas un 18.novembra nozīmi Latvijas vēsturē, skaidrotu armijas un karavīra lomu vēsturē un mūsdienās. Šogad Balvos risinājās pasākums “Latviešu karavīrs laikmetu griežos”, suminot arī šāda nosaukuma konkursa uzvarētājus. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 300 jaunieši vecumā līdz 18 gadiem no dažādām Latvijas jaunatnes organizācijām (Jaunsardze, Latvijas mazpulks, Latvijas skauti un gaidas, Vanadzēni, Balvu novada skolu jaunieši). Strautiņu mazpulks šādā militāra rakstura projektā piedalījās pirmo reizi un ar ļoti atzīstamiem rezultātiem.
“Mūsu projekts jau tapšanas laikā izvērtās kā zinātniskais darbs. Mazpulkā gada laikā katram dalībniekam ir jāīsteno savs projekts, vecāko klašu dalībnieki šoreiz izvēlējās militāro tēmu. Tā mums bija neierasta tēma, jo ikdienā vairāk pievēršamies citu tēmu projektiem, piemēram, par dārzeņu vai trušu audzēšanu, tomēr mums tas bija jauns izaicinājums. Arī jauna pieredze par militāro bezierunu disciplīnu. Katrs dalībnieks pētīja kādu tēmu, noslēgumā veidojot kopīgu prezentāciju. Ieva Krēsliņa un Lāsma Ludviga pētīja Strautiņu vēsturi, Baiba Bērtiņa – Karvas vēsturi, Agate Mūrniece – par kādreizējo Zeltiņu raķešu bāzi, bet Kārlis Ludvigs no virsleitnanta Ģirta Jaunzema izzināja starptautisko miera uzturēšanas misiju pieredzi Afganistānā no mūsdienu aspekta,” stāsta S.Buliņa.

Tiekas ar laikabiedriem
Projekta pirmā prezentācija notika Strautiņu pamatskolā, pēc tam Vidzemes mazpulku projektu forumā Liepupē, kur Strautiņu mazpulks ieguva 1.vietu, un Balvos, kur arī tika sumināti kā labākā projekta autori un saņēma Latvijas ģenerāļu kluba īpašo balvu, Balvu novada pašvaldības balvu, grāmatu – Latgales fotogrāfu biedrības kolekciju no 2003. līdz 2013.gadam, Aizsardzības ministrijas un Latvijas ģenerāļu kluba suvenīrus. Balvos skolu jaunatne tikās ar ģenerāļu kluba pārstāvjiem, piedalījās orientēšanās sacensībās ar kontrolpunktiem, vēroja Zemessardzes ieroču un ekipējuma izstādi.
9.klases skolnieces I.Krēsliņa un L.Ludviga atzīst, ka dalība projektā patika un aizrāva. “Par kara gadiem, šausminošajiem notikumiem un tolaik skolā notiekošo mums daudz pastāstīja bijusī Strautiņu pamatskolas skolotāja Maija Jaunozoliņa. Apkopojām informāciju par kara veterāniem no Strautiņiem. Ļoti jauks bija pasākums Balvos, kur piedalījāmies orientēšanās sacensībās ar dažādiem militarizētiem uzdevumiem. Bija tikšanās ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, lāpu gājiens. Militārā tēma mūs ļoti ieinteresēja. Tikāmies ar desmit ģenerāļiem un četriem karavīriem, kuri bijuši starptautiskajās miera uzturēšanas misijās,” stāsta jaunietes.
S.Buliņa pauž pateicību Alūk­snes Brāļu kapu komitejas vadītājam Uldim Veldrem, Zeltiņu muzeja vadītājai Sandrai Magaziņai un virsleitnantam Ģirtam Jaunzemam par informācijas sniegšanu projekta sagatavošanā, kā arī šajā projektā iesaistīto mazpulcēnu vecākiem par atbalstu projekta īstenošanā.
Šoruden Strautiņu mazpulks paguva iesaistīties arī Labo darbu nedēļā un Putras konkursā. ◆

Kategorijas