Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Turpinās restaurēt baznīcas torni

Līga Vīksna

2014. gada 28. novembris 00:00

11

Ir atbalstīts Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes projekts par baznīcas torņa fasādes restaurāciju, tādēļ var turpināt vasarā sāktos darbus torņa atjaunošanā.
Projekts „Alūksnes evaņģēliski luteriskās baznīcas torņa fasādes restaurācija” guvis atbalstu Kultūras ministrijas projektu konkursā. 50 000 eiro piesaistīti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, savukārt draudzes līdzfinansējums ir 12 000 eiro.
“Fasāde būs restaurēta visā torņa daļā līdz lejai un arī pie ieejas baznīcā ar tur izvietotajām kolonnām. Šoruden darbu veikšana ir atkarīga no laika apstākļiem. Darba ir ļoti daudz, viss jāizdara līdz nākamā gada 30.jūnijam. Tagad būs jārod finansējums atlikušās fasādes restaurācijai,” saka baznīcas draudzes priekšnieks Normunds Gražanskis.
Cenu aptaujā par atbilstošāko pretendentu atzina pašmāju uzņēmumu SIA “Pamati”, kas jau šovasar restaurēja torņa smailes daļu. “Projekta mērķis ir veikt valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa torņa fasādes restaurāciju kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai un vērtības palielināšanai, autentiskuma saglabāšanai, kā arī baznīcas sociālekonomiskā potenciāla efektīvākai izmantošanai un plašākas pieejamības sabiedrībai nodrošināšanai, sabiedrības izglītošanai un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai. Fasādi attīrīs no vecās krāsas un netīrumiem, gruntēs, špaktelēs, krāsos, mainīs logus. Lai baznīca būtu pieejamāka cilvēkiem ar kustību traucējumiem, paredzēta speciāla ārdurvju aprīkojuma uzstādīšana – būs durvju aizvērējs ar vērējroku un fiksāciju atvērtā stāvoklī, tālvadības zvana poga un bezvadu signalizācija ar sensoru un pulti,” stāsta projekta vadītāja asistente Iveta Zaķe. ◆

Kategorijas