Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atkala pārbauda

Līga Vīksna

2014. gada 28. novembris 00:00

9

Pirmais šā rudens apledojums un sniegs pagājušās nedēļas nogalē pārsteidza gan autovadītājus un gājējus, gan ceļu uzturētājus, kļūstot par kārtējo pārbaudījumu tam, cik gatavi esam ziemai. Viskritiskāk bija pagājušajā piektdienā, kad visu dienu bija atkala – cilvēki ar lūzumiem nogādāti Alūksnes slimnīcā, uz ceļa Alūksne-Liepna apgāzās degvielas vedējs, bija daudz citu satiksmes negadījumu.

Alūksnes slimnīcas uzņemšanas nodaļā atzīst – sākoties slidenajam laikam, nodaļā ir pacientu pieplūdums, vēršoties ar sasitumiem un lūzumiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Vidzemes reģionālā centra vadītāja vietniece Sniedze Bračka informē, ka atkalas laikā piektdien, 21.novembrī, dienests saņēma izsaukumu uz Alūksni, kur Pilsētas bulvārī pie ēkas nr.20 sieviete gados bija nokritusi slidenuma dēļ. ”Sieviete guva traumu uz ielas, nokrītot uz somas, kas novietota uz ratiņiem. Sieviete ar augšdelma kaula lūzumu nogādāta Alūksnes slimnīcā,” saka S.Bračka. Šonedēļ slideno ielu vai ceļu dēļ dienests izsaukumus nav saņēmis.

Grāvī brīvu vietu maz
Piektdien visā Vidzemē reģistrēts vairāk ceļu satiksmes negadījumu nekā ikdienā. 21.novembrī uz valsts autoceļa Alūksne-Liepna virzienā uz Liepnu aiz Karitāniem ap pulksten 10.30 apgāzās kravas automašīna ar dīzeļdegvielas cisternu. Cietušo nebija, toties dabā noplūda neliels daudzums dīzeļdegvielas. Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse norāda -  iespējamais negadījuma iemesls bija neatbilstošs ātrums laika un braukšanas apstākļiem. Negadījuma dēl šajā ceļa posmā tika bloķēta satiksme līdz pat vakaram, apbraukšanas ceļu norādot caur Beju. “Ceļš todien bija ārkārtīgi slidens un vienlaikus turpat nedaudz tālāk no ceļa grāvī bija ieslīdējusi arī kravas automašīna - baļķvedējs bez kravas, kas tika izvilkts un turpināja ceļu. Policija tur netika piesaistīta, jo cietušo nebija, kā arī nav nodarīti nekādi bojājumi,” saka S.Virse. Ceļa Alūksne-Liepna rekonstruētajā posmā līdz Malienai piektdien grāvī bija ieslīdējušas arī vairākas vieglās automašīnas.
Šajā dienā darba netrūka arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Alūksnes brigādei. Jau pulksten 7.21 Veclaicenes pagastā uz autoceļa Rīga-Veclaicene 189.kilometrā smagā automašīna bija aizšķērsojusi ceļa braucamo daļu. Ugunsdzēsēji glābēji ar vinčas palīdzību smago automašīnu novilka no tās. Dienesta palīdzība bija nepieciešama arī degvielas vedējam. “Smagajā automašīnā atradās 30 kubikmetri dīzeļdegvielas. Ugunsdzēsēji glābēji dežurēja notikuma vietā degvielas pārsūknēšanas laikā, aizsardzībai izmantojot ugunsdzēsīgās putas, kā arī nodrošināja notikuma vietas apgaismošanu ar prožektoru,” norāda dienesta preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Marita Masule.
S.Virse informē, ka arī šonedēļ, iespējams, slidenā ceļa dēļ noticis satiksmes negadījums uz autoceļa Alūksne-Ziemeri pie Vaidavas upes tilta. “26.novembrī pulksten 17.20 saslīdēja kravas automašīna, kas šajā ceļa posmā nobloķēja satiksmi aptuveni uz divām stundām. Satiksme tika atjaunota ap pulksten 19.00. Par laimi, nav ne cietušo, ne bojājumu transportlīdzeklim un tas varēja turpināt ceļu,” viņa saka.

Atkala drīkst būt trīs stundas
Valsts akciju sabiedrības “Latvijas Autoceļu uzturētājs” sabiedrisko attiecību speciāliste Sigita Vasiļjeva “Alūksnes Ziņām” norāda – laikā no 21. līdz 24.novembrim Alūksnes ceļu rajona Alūksnes nodaļa ir veikusi autoceļu apstrādi ar pretapledojuma materiālu katru dienu, visvairāk tieši piektdien, 21.novembrī – 230 kilometru kopgarumā. Savukārt ceļa seguma attīrīšana no sniega veikta 121 kilometra garumā. Ikdienas uzturēšanas darbus ziemas sezonā veic atbilstoši valsts ceļu uzturēšanas klasēm saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem „Par valsts un pašvaldību autoceļu ikdienas uzturēšanas prasībām”. Iedzīvotāji jautā, vai ceļš Alūksne-Liepna piektdien ticis rievots un kādēļ vēl sestdienas rītā nebija nokaisīts jaunā asfalta segums uz ceļa Alūksne-Zaiceva, kas bija īpaši slidens. S.Vasiļjeva skaidro, ka valsts autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu tehniskās specifikācijas nosaka, ka rievošanu pielieto ar piebrauktu sniegu un ledu klātām brauktuvēm. Uz autoceļiem minimālajam sniega vai apledojuma biezumam tad ir jābūt vismaz 5 centimetriem, bet šobrīd tāda nav. “Uz autoceļa Alūksne-Liepna posma ledus kārta ir tikai dažus milimetrus bieza. Savukārt autoceļam Alūk­sne-Zaiceva noteikta C uzturēšanas klase. Iepriekš minētie noteikumi nosaka, ka sniega attīrīšana no autoceļiem ar C uzturēšanas klasi veicama 18 stundu laikā, savukārt brauktuves apstrāde ar pretapledojuma materiālu un rievošana netiek normēta,” stāsta S.Vasiļjeva.
Viņa aicina iedzīvotājus iesaistīties un informēt par ceļu stāvokli, zvanot uz ziemas diennakts dežuranta tālruni 29199980. “Pat uz vislabāk uzturētiem ceļiem (A uzturēšanas klase) trīs stundas drīkst būt atkala un sniegs. Autovadītājiem jāapzinās, ka viņu braukšanas iemaņām jābūt atbilstošām ceļu stāvoklim,” saka S.Vasiļjeva. ◆

Kategorijas