Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Brīvprātīgie ierodas gūt pieredzi

Diāna Lozko

2014. gada 5. decembris 00:00

14

Alūksnē ir ieradušies divi brīvprātīgie, kuri Eiropas brīvprātīgā darba programmā deviņus mēnešus pavadīs Alūksnē un darbosies Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā.

Šoreiz viss ir sanācis
Janis Dafnis ir no Grieķijas un viņam ir 29 gadi, bet 23 gadus vecā Kamila Šumšalovā ir no Čehijas. Abi jaunieši izvēlējušies brīvprātīgo darbu Latvijā, un tā nu ceļi viņus atveduši līdz Alūksnei. “Biju jau iepriekš mēģinājis doties brīvprātīgo darbā uz citām valstīm, taču pirmo reizi nozuda projekta vadītāja, bet otro reizi manā valstī nebija nosūtītājorganizācijas. Pēc pāris gadiem mēģināju atkal, un te nu es esmu - šoreiz viss ir sanācis. Šis ir arī mans pēdējais gads, kad varēju pieteikties Eiropas brīvprātīgo darbam, jo to var darīt tikai līdz 30 gadu vecumam,” stāsta Janis, kura vārds Latvijā patiesībā būtu Jānis.
Savukārt Kamila izvēlējās doties brīvprātīgo darbā pēc universitātes beigšanas. “Pabeidzu matemātikas universitāti, un man bija daži draugi, kuri jau bija izmēģinājuši Eiropas brīvprātīgo darbu. Viņi stāstīja, ka tā ir ļoti vērtīga pieredze. Pēc universitātes beigšanas es Čehijā neatradu darbu. Man bija jāuzlabo angļu valodas zināšanas, tāpēc izvēlējos doties brīvprātīgo darbā. Manai mammai, protams, bija skumji, ka es aizbraucu, taču šī būs ļoti vērtīga pieredze,” stāsta jauniete.

Uztrauc šejienes ziema
Janis ir aizrāvies arī ar ceļošanu, viens no lielākajiem ceļojumiem ir bijis uz Sibīriju. “Es gribētu iedrošināt ikvienu ceļot, jo ir grūti būt atvērtam, ja tu nekad neesi bijis ārpus savas komforta zonas. Tu nevari pat īsti saprast savu kultūru, ja neesi iepazinies ar citām kultūrām,” pauž Janis. Atbraucot uz Alūksni, viņš uztraucas vien par to, vai apgūs latviešu valodu. “Esmu mācījies fiziku un filmu veidošanu, bet valodas nav mana stiprā puse. Mani mazliet uztrauc arī šejienes ziema, jo Grieķijā aukstākais laiks ir bijis mīnus divi grādi. Reiz mums uzsniga piecus centimetrus bieza sniega kārta un pilsēta bija paralizēta: uz skolu nebija jāiet, veikali bija ciet, transporti nekursēja. Daudzi cilvēki nokļuva slimnīcā, jo, izgājuši ārā, paslīdēja un guva traumas,” stāsta Janis.
Kamila jau ir pieradusi pie aukstākām ziemām un pauž, ka tās viņu nebiedē. “Es priecātos, ja kāds kopā ar mani nāktu ziemā slidot, jo man to patiešām patīk darīt,” teic Kamila. ◆

Kategorijas