Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pagarina pārejas periodu

Mārīte Dzene

2014. gada 5. decembris 00:00

13

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi jaunu noteikumu projektu par īpašām vides prasībām piesārņojošai darbībai dzīvnieku novietnēs. Tajā noteikts pārejas perioda pagarinājums atbilstošu mēslu krātuvju nodrošināšanai.

Ietekmē lauksaimniecības produktu cenu kritums
Jūlijā beidzās Eiropas Savienības Latvijai piešķirtais desmit gadu pārejas periods, kurā bija jānodrošina vides prasībām atbilstoša kūtsmēslu apsaimniekošana, izbūvējot mēslu krātuves vai veicot to rekonstrukciju. Taču, ņemot vērā ekonomisko krīzi un lauksaimniecības produkcijas cenu kritumu, daudzas saimniecības nevarēja izpildīt šīs prasības. Tāpēc Zemkopības ministrija vērsās Eiropas Komisijā ar lūgumu vēl pagarināt termiņu atbilstošu mēslu krātuvju izbūvei. Noteikumu projekts paredz, ka dzīvnieku novietnē no 15 dzīvnieku vienībām un īpaši jutīgākajās teritorijās no 10 dzīvnieku vienībām krātuve jānodrošina līdz 2016.gada 31.decembrim, savukārt dzīvnieku novietnē no 10 līdz 15 dzīvnieku vienībām un īpaši jutīgajās teritorijās no 5 līdz 10 dzīvnieku vienībām – līdz 2017.gada 31.decembrim. Termiņa pagarinājums netiek attiecināts uz tām novietnēm, kurās iegūst šķidros vai pusšķidros kūtsmēslus.
Noteikumu projektā ir paredzēts, ka dzīvnieku novietnē, kurā pakaišu kūtsmēslus uzkrāj dziļajā kūtī, un saimniecībā, kurā gaļas lopi un savvaļas sugas dzīvnieki pastāvīgi tiek turēti ārā norobežotā vidē, nav nepieciešama krātuve kūtsmēslu uzglabāšanai. Pakaišu kūtsmēslus, kurus uzkrāj dziļajā kūtī, nodrošinot sausnas saturu vismaz 45 %, var uzglabāt ārpus novietnes ne ilgāk kā 24 mēnešus. To uzglabāšanai ārpus novietnes jāveido pamatne no ūdensnecaurlaidīga materiāla. “Tās ir aitu fermas, kur visu ziemošanas periodu kaisa pakaišus, un reizi gadā iztīra mēslus. Mūsu novadā tādu nav. Prasībām pagarinājums ir mazo ganāmpulku īpašniekiem, bet lielākajās saimniecībās nekas nemainās,” norāda SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Gulbenes biroja vadītāja Viola Kaparšmite.

Saprot, ka vajadzīgas
atbilstošas mēslu krātuves
“Pagaidām izmaiņas, ko nosaka pārejas perioda pagarinājums, nav vēl spēkā, jo noteikumu projekts nav apstiprināts. Ir iepazīta situācija vairumā saimniecību bijušā Alūksnes un Gulbenes rajona teritorijā, bet nav paredzēts veikt kādas ārpuskārtas pārbaudes. Var secināt, ka kopumā situācija ir uzlabojusies. Tas liecina, ka lopkopēji ir sapratuši – beidzot jāsakārto kūtsmēslu krātuves. Mūsu dienestā daudzi ir saņēmuši tehniskos noteikumus, lai izbūvētu mēslu krātuves. Zemnieku saimniecībās, būvējot jaunas fermas un piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, tiek arī izbūvētas mēslu krātuves, kā arī tiek izmantoti personiskie līdzekļi to rekonstrukcijai,” stāsta Madonas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas piesārņojuma sektora vadītāja Inese Sedleniece. Viņa atzīst, ka nelielās saimniecībās, kurās ir 20 – 30 lopi, ir grūtāk apsaimniekot kūtsmēslus atbilstoši prasībām. Ja visu laiku ir bijusi tikai mēslu kaudze pie kūts, tad, protams, ir sarežģītāk nekā tur, kur vecai fermai ir bijusi mēslu krātuve. Alūksnes novadā ir daudz mazo saimniecību, kurās ir mazāk par 10 dzīvnieku vienībām. Turklāt nereti tās atrodas īpaši jutīgajās teritorijās, tāpēc tām tiek noteiktas prasības pakaišu kūtsmēslu uzglabāšanai – pie novietnes ir jāizveido pamatne un noteces, lai pasargātu no kūtsmēslos esošā šķidruma iesūkšanās gruntī, kā arī vircas uzglabāšanai nepieciešama speciāli ierīkota tvertne.

Pagaidām par atbalstu
projektiem maza interese
Lai sniegtu atbalstu saimniecībām, Lauku atbalsta dienestā var iesniegt projektus jaunu kūtsmēslu krātuvju izbūvei vai esošo rekonstrukcijai. Šim mērķim paredzēts atbalsta finansējums 4 miljoni eiro. Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes Lauksaimniecības un lauku attīstības daļas vadītāja Marija Krēsliņa norāda, ka līdz šim interese par iespēju izmantot finansiālo atbalstu ir niecīga. “Iepriekšējā kārtā ir iesniegts tikai viens projekts no Balvu novada. No 8.decembra līdz 15.janvārim atkal var iesniegt projektus, kuros paredzēta fermu modernizācija un mēslu krātuvju ierīkošana. Šobrīd bankas ļoti piesardzīgi vērtē kredītņēmējus, tāpēc rodas problēmas saņemt finansējumu projektu īstenošanai. Iespējams, ka pēc laika būs izdevīgāki nosacījumi,” spriež M.Krēsliņa. Viņa uzsver, ka “Lauku saimniecību modernizācijai” finansējums ir no 2014. līdz 2020.gadam. Tas nozīmē, ka iespējas saņemt finansējumu vēl būs. 

Tikai daži domā modernizēt govju fermas
Pirms gada Malienas pagasta zemnieku saimniecībā “Dambjupītes” tika pabeigta moderna govju ferma 150 slaucamām govīm un lagūnas tipa mēslu krātuve. Saimniecības īpašniece Inta Cinglere skaidro, ka šāda veida mēslu krātuve tika būvēta, lai būtu vieglāk izvest mēslojumu uz laukiem, tīrumiem un ganībām. “Saimniecībai zeme atrodas otrpus pagastam, tāpēc, vedot mēslus ar traktoru, tiktu piekaisīts ceļš. Tagad mēslojumu uz visiem tīrumiem ved mucā. Lagūnas krātuvē nonāk arī nokrišņi no gaisa, tāpēc vircas ir ļoti daudz. Kāds būs iznākums, kad visi tīrumi ir pamatīgi mēsloti, to redzēsim pavasarī. Varbūt nebūs vairs vajadzīgi minerālmēsli? Ja zāle labi augs tāpat kā ar minerālmēsliem, tad atmaksāsies lagūnas izbūve,” spriež I.Cinglere.
Viņa secina, ka Krievijas embargo radītās sekas ir ievērojami mazinājušas piensaimniecību attīstības iespējas. “Dambjupītēs” bija iecerēts iegādāties tehniku skābbarības gatavošanai, taču tas nav iespējams, lai gan projektus atvērtajās programmās var iesniegt. “Ir vajadzīgi arī savi līdzekļi, bet bankas nelabprāt izsniedz kredītus. Ja jaunus piena produktu tirgus neatradīs un piena iepirkuma cena necelsies līdz pavasarim, tad nezinu, kā būs turpmāk. Šādā situācijā nevar domāt par jauniem projektiem,” atzīst I.Cinglere. Viņa secina, ka ar valdības un Eiropas Savienības piešķirto atbalsta finansējumu piensaimnieki varēs izdzīvot, ja tas tiks saņemts arī turpmāk. Pagaidām ir zināms, ka atbalsta maksājumus saņems vēl decembrī. Kā būs nākamgad?
Ilzenes pagasta zemnieku saimniecības “Siveci 1” īpašnieks Gatis Salmiņš ir starp nedaudzajiem zemniekiem, kuri šobrīd uzsākuši kārtot dokumentus finansējuma saņemšanai, lai pavasarī uzsāktu prasībām atbilstošas mēslu krātuves izbūvi. ◆

Kategorijas