Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Speciālistu atrod savā kolektīvā

Līga Vīksna

2014. gada 5. decembris 00:00

2628

Alūksnes novada domes štatos atkal izmaiņas – no šīs nedēļas tūrisma darba organizatora pienākumus veic alūksniete Iveta Veļķere, kura līdz šim bija Ziemera, Jaunlaicenes un Veclaicenes pagastu pārvalžu teritorijas attīstības speciāliste. Tagad ir divi tūrisma speciālisti.

Konkurss uz tūrisma darba organizatora amatu šoreiz netika sludināts, jo pretendents izvēlēts no esošajiem darbiniekiem. Novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka “tā ir izaugsme no kolektīva”.

Pretī pasaki - “dabū pa muti”
Novembra domes sēdē jaunajam speciālistam tika palielināts atalgojums, par ko raisījās diskusijas. Deputāts Laimonis Sīpols uzskata, ka palielinājumu vajadzēja piemērot no nākamā gada kontekstā ar jauno budžetu, nevis tagad. “Gada sākumā izsludinājām konkursu, pretendenti pieteicās uz citiem nosacījumiem – tagad palielinām algu. Tad visiem jāpārskata algas! Paši radām precedentu, ka atalgojumu var mainīt jebkurā brīdī – tas nav godīgi attiecībā pret pārējiem darbiniekiem. Izskatās, ka ir cilvēks, kam vajag palielināt algu,” sacīja L.Sīpols.
Deputāts Ainars Melders uzskata, ka nevajadzēja no amata atbrīvot iepriekšējo tūrisma speciālistu Jāni Mustu, ko pieņēma pēc pavasarī izsludinātā konkursa. “Tik slikts jau viņš nebija – jauns, normāls zēns. Domāju, ka daudz ko vietējie paši izpūta un pielika klāt, lai viņu atlaistu. Uzskatu, ka novadā tūrismu kā nozari vajag nodalīt atsevišķi kā iestādi, lai cilvēki netraucēti dara savu darbu. Tad nebūs vairs politikas, kā mums te ir maza prakse: kā vadībai kaut ko pretī pasaki, tā uzreiz pa muti dabū,” sacīja A.Melders. Arī deputāte Jana Zilkalne uzskata, ka J.Mustu nevajadzēja atlaist, bet bija jāpārrunā komunikācija ar apmeklētājiem.

Jānoformulē, kurš priekšnieks, kurš padotais
A.Dukulis “Alūksnes Ziņām” pauž, ka jau tagad jautājuma izskatīšana par tūrisma speciālista vakanci ir “nogulēta”, tādēļ nepieļauj komitejā izskanējušo ierosinājumu to skatīt tikai kontekstā ar nākamā gada pašvaldības budžetu. “Līdz šim mums bija tikai viens tūrisma speciālists, bet jau šobrīd mums ir jābūt skaidrībai, ko ziemas mēnešos tūrisma jomā darīsim informatīvajā telpā, lai pavasarī sāktu aktīvu jaunās sezonas darbu. Pretējā gadījumā nākamo gadu mēs Alūksnes novadam būsim pazaudējuši,” ir pārliecināts A.Dukulis.
Uz jautājumu, vai ir godīgi pavasara pusē izsludināt konkursu uz tūrisma speciālista amatu ar esošo atalgojumu, bet tagad, kad izvēlētais pretendents ir no pašvaldības darbinieku vidus, to palielināt, A.Dukulis atbild: “Viens mēnesis neko neizšķir.” Abu tūrisma speciālistu atalgojums esot izlīdzināts, lai novienādotu. Šim mērķim papildus līdzekļi neesot iedalīti, bet ņemti no esošā tūrismam atvēlētā finansējuma. Līdzšinējais tūrisma speciālista atalgojums bija 740 eiro bruto, bet ar palielinājumu būs 813 eiro bruto.
“Nākotnē ir jānoformulē arī jautājums, kurš būs vadītājs un kurš padotais, kas nozīmē, ka līdz ar 2015.gada budžetu tūrisma jomā novadā būs izmaiņas. Beidzot deputāti novadā saprot, ka viens divi cilvēki neizveidos mums tūrisma nozari, ko paši esam definējuši kā vienu no nodarbinātības un finanšu avotiem. Tādēļ pie tā ir jāstrādā, veidojot novadā pavisam jaunu sistēmu,” saka A.Dukulis.

Nevajag suvenīru tirgotāju
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers “Alūksnes Ziņām” uzsver, ka iedzīvotāju labklājību var nodrošināt tikai tad, ja investē savas saimniecības attīstībā. “Šobrīd mums ir jāsniedz atbalsts uzņēmējiem, radot atbilstošu infrastruktūru, un jārada to atbilstošu arī tūrisma nozarei. Esmu bijis pieredzes apmaiņas braucienos Lietuvā un Igaunijā, kur tūristu apmeklētības skaitļi runā paši par sevi – tur teritorijas attīstītas, izmantojot tūrismu,” viņš saka.
Dz.Adlers norāda, ka pašvaldība ļoti ilgi ir meklējusi tūrisma speciālistu. “Mums noteikti katram būs savs viedoklis par šādu speciālistu – es to saredzu kā spējīgu cilvēku, kurš ne tikai pārzina tūrisma nozari, bet kurš tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā desmitkāršos tūristu skaitu Alūksnes novadā. Protams, tam vajadzēs investīcijas, bet tās sevi attaisnos. Mums nevajag tūrisma speciālistu – suvenīru tirgotāju, jo tas ir pārdevējs: to var izdarīt jebkura persona ar svešvalodu zināšanām. Tūrisma speciālistam ir jāīsteno novada augstākie mērķi. Ir daudz labu speciālistu, ko uzrunāt, bet ir jautājums, vai viņi ir gatavi strādāt par šādu atalgojumu un attīstīt mūsu novada ekonomiku,” saka Dz.Adlers. ◆

Kategorijas