Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būs kvalitatīvs ūdens

Līga Vīksna

2014. gada 5. decembris 00:00

10

Šobrīd sešos Alūksnes novada ciemos vienlaikus īsteno ūdenssaimniecības projektus, apgūstot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

Būvdarbi sākās vienlaikus
SIA “Rūpe” valdes loceklis Artis Sviklis norāda, ka visos ciemos būvdarbi sākās vienlaikus – šoruden. Izsludinātajos iepirkumos par uzvarētājiem tika atzīti divi uzņēmumi. SIA „Vidzemes energoceltnieks” no Valmieras būvdarbus veic Zeltiņos 379 083 eiro apmērā (bez PVN), Strautiņos 412 292,53 eiro (bez PVN), Ilzenē 435 090,29 eiro (bez PVN) un Alsviķos 423 515,57 eiro apmērā (bez PVN). Savukārt pilnsabiedrība „VJM” no Rīgas strādā Mārkalnē 247 739,15 eiro apjomā (bez PVN)) un Jaunlaicenē - 347 353,89 eiro (bez PVN)). “Visos pagastos veicamie darbi ir līdzīgi – pēc projektu īstenošanas visiem būs atdzelzots ūdens, tiks uzstādītas jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas,” saka A.Sviklis.

Iztika ar pagaidu variantu
Jaunlaicenes pagasta saimniecības daļas pārzine Judīte Kaktiņa atzīst – lai gan ārā ir sals, rakšanas darbi šobrīd vēl turpinās. “Uz Jaunlaiceni jau tiek atgādātas visas iekārtas, kuras uzstādīs, materiāli būvdarbiem. Jaunlaicenē raks jaunu dziļurbumu, būvēs ūdens sagatavošanas staciju, kas aprīkota ar ūdens attīrīšanas iekārtām, uzstādīs notekūdeņu attīrīšanas iekārtas. Atsevišķos posmos Jaunlaicenes centrā un atzarā no ūdenstorņa tiek mainīts ūdensvads,” stāsta J.Kaktiņa.
Viņa uzsver, ka jaunlaiceniešiem projekta īstenošana ir svarīga, jo šobrīd dzeramajā ūdenī vairākas reizes ir pārsniegts pieļaujamais dzelzs daudzums. “Šobrīd pagastā centralizēti piegādātajam ūdenim ir mainīgs spiediens, ūdens nav tīrs – tajā ir daudz nosēdumu. Savulaik mums dziļurbums aizbira un līdz šim iztikām ar pagaidu variantu pieslēgumiem. Pēc projekta īstenošanas tīru ūdeni saņems Jaunlaicenes pagasta iestādes, tostarp skola, iedzīvotāji daudzdzīvokļu mājās un privātmājās - kopumā tā būs lielākā daļa iedzīvotāju, apmēram 300 cilvēki. SIA “Rūpe” Jaunlaicenes pamatskolai šobrīd piegādā dzeramo ūdeni pārtikas vajadzībām, jo dzelzs daudzums mūsu ūdenī ir tik liels, ka to neatļauj lietot uzturā,” saka J.Kaktiņa. ◆

Kategorijas