Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No idejas līdz realitātei

Diāna Lozko

2014. gada 5. decembris 00:00

164

Ar mācību projektu prezentāciju beidzās Nodarbinātības valsts aģentūras lekciju kurss “Projektu vadība”. Šī programma pieejama regulāri visiem interesentiem. Programmu klāsts tiek papildināts katru gadu. Projekti izstrādāti ar tālredzīgu mērķi – apgūt pieejamo finansējumu no Eiropas Savienības.

Mērķis - izveidot skaņu dārzu
Alūksniete Alla Vasakova savu projektu “Skaņu dārza izveide pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis”” izveidojusi ne tikai kā mācību projektu, bet iesniegusi to arī Alūksnes un Apes novada fonda izsludinātajā 13. projektu konkursā “Atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām”. “Esmu viena no neformālās grupas “3.grupas vecāki” pārstāvēm pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” Alūksnē. Mēs aicinām arī citus vecākus piedalīties dažādās aktivitātēs un iesaistīties bērnudārza dzīvē. Šī projekta mērķis ir izveidot skaņu dārzu, pētīt skaņveides procesu un ļaut iepazīt to arī bērniem,” stāsta A.Vasakova. Ja projekts tiks apstiprināts, pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” izveidotajā dabas takā tiks izvietoti skaņu rīki, bungas, ksilofoni, vēja zvani un skaņu caurules, lai rotaļājoties veicinātu bērnu attīstību. “Skaņu dārza atklāšana plānota 1.jūnijā, jo tad bērnuārzs “Sprīdītis”, kā jau katru gadu, rīko ģimeņu dienu. Tad skaņu dārzs būs pieejams ne tikai bērnudārza “Sprīdītis” audzēkņiem, bet arī citām Alūksnes novada ģimenēm,” pauž A.Vasakova.
Zeltiņu pagasta iedzīvotājas Līgas Širokas mācību projekta ideja šobrīd vēl netiks realizēta, taču viņa cer, ka kādreiz tā varētu arī īstenoties. “Mana ideja ir piedāvāt Vidzemes mājražotāju produkciju un iegādāties saldējuma mašīnu, kurā vasarā pārdotu saldējumu, bet ziemā karstos dzērienus,” viņa stāsta.

Attīstīt ekoloģisko olu
ražošanu
Vēl divi mācību projekti izvērtās pavisam reālās idejās un tiks iesniegti kādā projektu konkursā, kad vien būs tāda iespēja. Lāsma Stilve no Zeltiņiem ir zemnieku saimniecības “Strauti” īpašniece. Projektu vadības kursi palīdzējuši attīstīt idejas arī saimniecības darbības uzlabošanā. “Sertificēta bioloģiskā saimniecība “Strauti” ir dibināta 2010.gadā un nodarbojas ar augļkopību. Mana projekta mērķis ir smiltsērkšķu pārstrādes izveidošana. Projekta mērķis būtu iegādāties arī sulu spiedi un saldējamo iekārtu, lai izplatītu sulas, marmelādi, sīrupu un eļļu,” stāsta L.Stilve.
Annas pagasta zemnieku saimniecības “Cerētas” īpašnieks Viktors Suškovs savā saimniecībā vēlas izveidot putnu māju. Jau tagad viņš ir iegādājies dažādu šķirņu vistu olas, kuras tur inkubatorā un  no kurām jau pēc pāris nedēļām jāšķiļas cāļiem. “Mana projekta ideja ir apgādāt tuvējos cilvēkus ar olām un cālīšiem, attīstīt ekoloģisko olu ražošanu un audzēt īpašo sugu vistas,” teic V.Suškovs. Viņš plāno ar laiku veidot arī mācību ekskursijas un piedāvāt iespēju aplūkot dažādu šķirņu vistas un gaiļus, kā arī plāno iepirkt pērļu vistas. Šo vistu olas ir ļoti veselīgas un mīnus 15 grādu temperaturā tās var uzglabāt visu gadu.

Plāno papildināt esošo
programmu klāstu
Savukārt Andra Serdane savu projektu pagaidām nerealizēs, taču nav izslēgts, ka nākotnē tas tiks īstenots. Viņas ideja ir pirmsskolas izglītības iestādē “Zemenīte” Strautiņos izveidot ģimeņu pasākumu, kurā tiktu apmeklēti arī minēto projektu izstrādātāji un bērni kopā ar vecākiem tiktu iepazīstināti ar šo cilvēku idejām un produkciju.
“Kurss “Projektu vadība” ir ļoti iecienīts, jo iegūtās zināšanas var daudz kur pielietot. Ir ļoti patīkami, ka cilvēki ir iepzinušies, sadraudzējušies un nākotnē vēlas arī sadarboties. Dažas no idejām tiks realizētas pavisam drīz, bet dažām vēl jānobriest. Nav viegli būt bezdarbniekam, tomēr šādi kursi dod iespēju satikt citus cilvēkus, tie iedrošina jauniem sasniegumiem un ceļ pašapziņu,” teic “Mācību un konsultāciju centra ABC” projekta vadītāja Kristīna Gribonika.
Mācību centrs organizē dažādus kursus gan bezdarbniekiem, gan darba meklētājiem, kā arī korporatīvajiem klientiem. “Pie mums ir iespēja apgūt tādas izglītības programmas un profesijas, kā namu pārzinis, metinātājs, apsargs un citas. Nākamajā gadā plānojam papildināt esošo programmu klāstu ar citām programmām, kas noderēs gan individuāliem interesentiem, gan arī uzņēmumiem, kuri vēlēsies paaugstināt darbinieku kvalifikāciju un zināšanas,” informē K.Gribonika. ◆

Kategorijas