Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tranzītielas projekts ieradumus nemaina

Līga Vīksna

2014. gada 12. decembris 10:14

1953

„Īstenots vērienīgs miljonu projekts, lai rekonstruētu Jāņkalna ielu, bet par gājējiem Glika un Jāņkalna ielu krustojumā nav padomāts – tie gar ģimnāziju zaļajā zonā ieminuši paši savu taciņu. Vai tiešām neatradās bruģis, lai izbūvētu gājēju celiņu?” jautā lasītājs Modris no Alūksnes.

Vai nav absurds?
Rekonstrukcijas projekta laikā, apgūstot Eiropas Reģionālās attīstības finansējumu, izmainīja Glika un Jāņkalna ielu krustojumu. Pirms tam uz Glika ielas varēja nokļūt pa divām pusēm, apbraucot vai apejot kājām nelielu zaļās zonas trīsstūri. Tagad – pa vienu, bet zaļā zona paplašināta, iestādīts dzīvžogs un zaļā zona izveidota arī vietā, kur savulaik bija Glika ielas turpinājums, kas piekļāvās Jāņkalna ielai. „Gājēji bija pieraduši pa to iet, lai nokļūtu uz Jāņkalna ielas Jāņkalniņa pusē vai ietu uz Smilšu ielu – tagad viņi šajā vietā ieminuši taciņu. Lai gan otrā Glika ielas pusē ir ietve, tā beidzas pie Jāņkalna ielas pārejas – to pārejot un vēloties nokļūt Jāņkalniņa pusē, gājējam jāšķērso tranzītiela vietā, kur nav pārejas, vai arī jāiet uz citu pāreju, kas atrodas netālu no sākumskolas. Vai tas nav absurds?” jautā Modris.

Vieta būs jāsakārto
Alūksnes novada domes projektu koordinatore Anda Lejasblusa norāda - cilvēks pēc dabas ir slinks un izvēlas iet tur, kur īsāks ceļš, nevis drošāks. „Uzsākot projektēt Jāņkalna ielas rekonstrukciju, vietā, kur tagad iemīta taciņa, arī nebija ietves. Toreiz tas projektā neiezīmējās kā gājēju plūsmas virziens, tādēļ arī šajā vietā netika paredzēta gājēju celiņa izbūve. Jā, šobrīd dabā gājēju plūsma tur tomēr ir iezīmējusies taciņas veidā un neizskatās glīti, tādēļ agrāk vai vēlāk pašvaldībai šī vieta būs jāsakārto, piemēram, izveidojot akmeņiem klātu segumu,” saka A.Lejasblusa. Viņa atzīst – gājējiem ir iespēja Smilšu ielā nokļūt, ejot arī gar ģimnāzijas ēku, ja nevēlas to darīt, divreiz šķērsojot Jāņkalna ielu, vai iet pa zaļajā zonā iemīto taciņu. „Gar Glika ielas malu vienā pusē ir gājēju ietve. Otrā pusē, iemītās taciņas vietā, to neizbūvēja, jo tad sanāktu gājējus novirzīt uz brauktuves, ko nevar darīt drošības apsvērumu dēļ. Jā, situācija šajā vietā ir ļoti nepateicīga, lai organizētu drošu pārvietošanos gājējiem,” saka A.Lejasblusa. ◆

Kategorijas