Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Eņģeļi atnāk paši...

Līga Vīksna

2014. gada 19. decembris 00:00

61

Runā, ka Dievs radīja eņģeļus, lai tie palīdzētu un kalpotu cilvēkiem, tā esot atbilde uz mūsu lūgšanām. Mālupiete Anete Lase 25 gadus kolekcionē eņģeļu figūras un lietas, kas ar tiem saistās. Viņa ir pārliecināta – katram no mums ir savs sargeņģelis.
Lielāki un mazāki, ar un bez mūzikas instrumentiem, veidoti no dažādiem materiāliem, kā svečturi – tādas ir A.Lases eņģelīšu figūras, kopā apmēram 200. Kolekcijā ir arī magnēti ar eņģeļu attēliem, ko var piestiprināt pie ledusskapja, kartītes ar eņģeļu attēliem. Daudziem no kolekcijas eņģeļiem ir piestiprinātas aukliņas – tos A.Lase izmanto Ziemassvētku eglītes rotāšanai. Sūtot Ziemassvētku apsveikumu kartītes sev mīļajiem, A.Lase to aploksnes izrotā ar eņģeļu uzlīmēm, līdz ar tām nosūtot arī savas labās domas.
Kolekcijā senākais – miega eņģelis
“Pirmsākumos domāju: kolekcionēšu eņģeļus, kas spēlē kādu mūzikas instrumentu – tādi man kolekcijā ir vairāki, bet laika gaitā izvērtās citādāk. Viņi visi mani atrod paši, nejauši... Piemēram, ir kādi svētki, kur izspēlē loteriju, un tieši man laimējas izlozēt balviņu, kur ir kaut kas saistībā ar eņģeļiem!
(Turpinās no 1.lappuses)
“Visi radi un draugi zina par manu aizraušanos un, dodoties dažādos braucienos, iespēju robežās pārved man kādu eņģeli. Ja kāds ļoti iepatīkas, nopērku arī pati, bet liela daļa ir viņu sarūpēti. Ir arī grāmatas par eņģeļiem – tās esmu gan pati iegādājusies, gan man dāvinātas. Kolekcionēju dzejoļus par eņģeļiem. Ir pat salvetes, salvešu turētāji, sērkociņu kastīte un vēja zvani ar eņģeļiem!” stāsta Anete Lase. Viņa novērojusi, ka reti pieejamas krūzītes ar eņģeļu attēliem, bet bieži tos izmanto uz saldumu iepakojuma.
Senākie kolekcijas eksemplāri saglabājušies no Ulmaņlaikiem. “Viens no tiem ir metālisks eņģelis, kas bija piestiprināts pie sena ģimenes albuma vāka kā rotājums – albums bija nolietojies, fotogrāfijas noglabājām citā, bet eņģeli saglabāju. Savukārt otru eņģeli man atdāvināja krustmāte no Rīgas – tas ir miega eņģelis, kas viņai vienmēr glabājās uz naktsskapīša. Cik sevi atminos, tik zinu šo eņģelīti,” saka A.Lase.

Dieviņam pie labās rokas
Kolekcijas eņģeļi ir no dažādām pasaules valstīm. Piemēram, ir eņģelis ar lūgšanā saliktām rokām no Santa Klausa biroja Lapzemē, Somijā – to A.Lase pati iegādājās pirms četriem gadiem, kad kopā ar ģimeni devās ekskursijā uz Eiropas tālāko sauszemes ziemeļu punktu Nordkapu (Norvēģija). Īpašs ir Anetes mazmeitas Franciskas pērn dāvātais eņģelītis – Franciska apmeklē Alūksnes mākslas skolu un pati to izveidoja. Vecākā mazmeita Ance divas figūriņas pirms desmit gadiem atveda no Zviedrijas, bet trešā mazmeita Felicita vecmammai sarūpējusi daudzus zīmējumus ar eņģeļiem! Kolekcijā ir arī svečturis ar eņģeļa figūru no Lurdesas baznīcas Francijā. “Kādreiz man bija kuloniņš ar eņģelīti, ko meita atveda no Medžugorje klostera – to nēsāju 15 gadus, bet tad pārtrūka ķēdīte un kuloniņš pazuda... Acīmredzot šis eņģelītis secināja, ka ir man pietiekami ilgi kalpojis,” atzīst A.Lase.
Interesanti, ka arī A.Lases vīra māsa Liepājā kolekcionē eņģeļus, abas to sāka darīt vienlaikus, tomēr neatkarīgi viena no otras. Tagad reizēm savstarpēji apmainās ar kolekcijas figūrām. “Viņi visi ir skaisti – man nav kāda iemīļotākā eņģeļa. Kur eņģeļi dzīvo? Dieviņam pie labās rokas!” saka A.Lase. ◆

Kategorijas