Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alsviķus grib saprecināt

Līga Vīksna

2014. gada 19. decembris 00:00

1722

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas Alsviķu arodskolu pievienot Smiltenes tehnikumam, skolas darbību arī turpmāk izvēršot Alsviķos, bet samazinot darbinieku skaitu. Tā ir iepriekš neplānota apvienošana, jo vēl šovasar ministrija uzsvēra, ka specifiskās darbības dēļ skolai jāpaliek esošajā statusā.


Šovasar augustā ministrija publiskoja informatīvu ziņojumu “Par paveikto Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijā un resursu efektīvā izmantošanā, turpinot strukturālās reformas laika posmā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada 30.jūnijam”. Šajā dokumentā norādīts, ka Alsviķu arodskolas specifiskā darbība, jo tā personām ar 1., 2. un 3.grupas invaliditāti (izglītojamie vecumā no 15 līdz 42 gadiem) sniedz profesionālās izglītības un rehabilitācijas pakalpojumus, ierobežo iespēju to pievienot kādai citai profesionālās izglītības iestādei. Uzsvērts, ka skolai jāpaliek ministrijas pakļautībā, ka šīs izglītības iestādes uzdevumi un izglītojamo mācību vajadzības padara šo skolu atšķirīgu no citām skolām, turklāt tajā mācās audzēkņi no visas Latvijas. Tagad, tikai pēc dažiem mēnešiem, ministrijā jau domā citādāk.

Nosūta oficiālu vēstuli
Oficiāli jaunās ieceres vēl nekur publiski nav paustas, “Alūksnes Ziņām” to neatzīst arī pati ministrija, bet starp izglītības iestādēm par to jau kādu laiku runā. Atbilstoši noteikumiem, par gaidāmajām reformām skolas un to audzēkņi ir jāinformē pusgadu iepriekš – tas būtu nākamā gada martā. Alsviķu arodskola un Alūksnes novada pašvaldība, operatīvi reaģējot uz neoficiālo informāciju, pagājušajā nedēļā sagatavoja un nosūtīja vēstuli Ministru prezidentei, izglītības un zinātnes ministrei, labklājības ministram, kā arī Saeimas deputātiem Solvitai Āboltiņai un Andrim Bērziņam, kuri savulaik skolu ir apmeklējuši klātienē. Vēstulē izklāstīta līdzšinējā skolas darbība, sasniegumi, paveiktais projektu īstenošanā un argumentēti iebildumi reformām. Vēstulē pausts: “ņemot vērā skolas specifiku un audzēkņu vajadzības, nav saprotams, kāpēc Alsviķu arodskolu būtu jāpievieno kā struktūrvienību kādai citai iestādei. Lūdzam atbalstu, lai novērstu šīs savādās, neargumentētās ieceres īstenošanu, ņemot vērā arī faktu, ka tas ir pretrunā ar skolas stratēģiju, kas saskaņota IZM, kā arī citiem normatīvajiem aktiem un dokumentiem.”

Cīnās par savu neatkarību
Alsviķu arodskolas direktore Anita Palma norāda – IZM viņus kā izglītības iestādi par jaunajām iecerēm oficiāli nav informējuši. Par šo tēmu bijušas pārrunas jau ar skolas kolektīvu, audzēkņiem, Alūksnes novada domes vadību un novada Izglītības pārvaldi, lai sagatavotu vēstuli. “Kā mēs to uzzinājām? Latvija ir maza, runas izplatās... Smiltenes tehnikums šobrīd ir kompetences centra statusā. Ministru Kabineta noteikumi nr. 144. nosaka, ka kompetences centriem ir divi pamatnosacījumi: īsteno vidusskolas mācību programmu un audzēkņu skaitam jābūt 500. Salīdzinoši - mums Alsviķos nav vidusskola, esam arodskola, kur audzēkņi apgūst arodu, nevis vidējo izglītību. Esam vienīgā starp profesionālajām skolām, kur līdztekus nevar iegūt vidējo izglītību,” saka A.Palma.
Viņa neslēpj – šobrīd ir liels satraukums par darbību nākotnē, jo visiem zināms, ko nozīmē pievienošana. “Ir atšķirība, vai automašīna brauc ar vai bez piekabes, turklāt piekabi ir viegli atāķēt... Apvienojot noteikti tiks samazināts darbinieku skaits. Vienīgais, ko zinu, ka Alsviķu arodskolu Smiltenes tehnikumam pievienotu ar 2015.gada septembri kā struktūrvienību. Tagad mēs cīnāmies par savu neatkarību, lai paliktu esošajā statusā. Mūsu skolā šobrīd ir 140 audzēkņi no visas Latvijas – dažāda vecuma, ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem. Neviens no tiem, kuri lemj “uz papīra”, Alsviķu arodskolā nav bijuši un nav iedziļinājušies ikdienas problēmās – tikai manipulē ar skaitļiem uz papīra,” saka A.Palma.

Reformas jau notiek
Latvijā jau ilgāku laiku notiek profesionālo skolu reorganizācija, kur nereti pietrūkst loģiska izskaidrojuma. Arī Alsviķu arodskola savulaik jau piedzīvojusi dažādas izmaiņas – mainījusies ministriju pakļautība, saņemts atbalsts ERAF projektam infrastruktūras uzlabošanai, kas pat pēc līguma noslēgšanas noraidīts, jo netika izvēlēts vajadzīgais būvnieks, IZM ierēdne bez dokumentāla pamatojuma, bet ar teikumu “Nav citiem – nebūs arī jums” atņēma Alsviķu arodskolas audzēkņiem, kuriem ir invaliditātes grupa, valsts apmaksātas brīvpusdienas. Tomēr tas viss skolai nav traucējis veiksmīgi īstenot dažādus projektus, modernizējot infrastruktūru un mācību vidi – šobrīd īsteno Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projektu par pils ēkas renovāciju.
Pārsteidz ministrijas
attieksme
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka arī Alūksnes novada domē no IZM nav oficiālas informācijas par iecerēto apvienošanu, bet pirms divām nedēļām, kad viņš bija IZM un valsts ierēdņiem uzdeva mutisku jautājumu, vai tā ir taisnība, saņēma apstiprinošu atbildi. “Alsviķu arodskolu finansē valsts, bet Alūksnes novadam tā ir svarīga, jo tur darbu rod daudzi mūsu novada iedzīvotāji. Visvairāk pārsteidz tas, ka par tik nopietniem lēmumiem no IZM puses netiek informēta vietējā pašvaldība. Tagad gaidām IZM atbildi uz nosūtīto vēstuli – vadoties no tās, sekos tālākās mūsu darbības,” saka A.Dukulis.
Smiltenes tehnikuma direktors Andris Miezītis „Alūksnes Ziņām” atsakās komentēt situāciju, kamēr nav pieņemts attiecīgs lēmums, ko vēl esot jāapstiprina arī Ministru Kabinetam. “Reorganizācija valstī jau notiek un visas profesionālās skolas, kas šobrīd nav kompetences centra statusā, pāriet vietējo pašvaldību pārvaldībā vai zem esošajiem kompetences centriem. Es kā direktors par apvienošanas ieceri oficiāli vēl neesmu informēts,” viņš lakoniski saka.

Ar skolu runās janvārī
Arī “Alūksnes Ziņām” nerisinājās komunikācija ar IZM. Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļas darbiniece Iveta Zariņa norāda, ka šobrīd lēmums par Alsviķu arodskolas pievienošanu Smiltenes tehnikumam vēl neesot pieņemts. Darbiniece pat nezina precīzu skolas nosaukumu, jo nodēvēja to par “Alsviķu profesionālo vidusskolu”. „Par šo jautājumu ir notikušas pirmās pārrunas ar pašvaldību. Ar skolas vadību pārrunas notiks nākamā gada janvārī. Saskaņā ar pieņemtajām Profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas pamatnostādnēm 2010.- 2015.gadam IZM ir jānodrošina profesionālās izglītības sistēmas strukturālo reformu īstenošana, optimizējot profesionālās izglītības iestāžu skaitu un izvietojumu reģionos, sekmējot visa veida resursu efektīvu izmantošanu. Ministrija šo procesu vada, ņemot vērā ekonomiskās vai demogrāfiskās izmaiņas, nevis akli sekojot pamatnostādnēs noteiktajam. Tiek ņemta vērā arī izglītības pieejamība konkrētā reģionā. Mācību vietas un programmas ir ne tikai saglabātas, bet papildus radīta iespēja Eiropas fondu finansējuma pieejamībai, notiek sociālā iekļaušana, kas ir būtiska izglītības procesā, neradot situācijas, ka audzēkņi iegūst izglītību un apgūst arodu atbilstoši iekārtotā, tomēr izolētā vidē,” komentē I.Zariņa. Tajā pašā laikā “Alūksnes Ziņām” tapis zināms, ka jau 22.decembrī steidzamības kārtā A.Palma ir izsaukta uz pārrunām IZM. ◆

Kategorijas