Aluksniesiem.lv ARHĪVS

ES apspriež alternatīvas pēc South Stream apturēšanas

Juris Tihonovs

2014. gada 19. decembris 00:00

2

Enerģētikas ministri no astoņām ES valstīm, kuras plānoja saņemt gāzi Krievijas sāktajā South Stream gāzes vada projektā, pagājušajā nedēļā ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem apsprieda tā alternatīvas, ziņo Euronews. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 1. decembrī paziņoja, ka Krievija neturpinās South Stream celtniecību, jo ES spiediena dēļ Bulgārija neizsniedz atļauju gāzes vadam.
Pēc sanāksmes, kurā piedalījās ministri no Austrijas, Bulgārijas, Horvātijas, Grieķijas, Rumānijas, Slovēnijas, Ungārijas, Itālijas, ES enerģētikas komisārs Marošs Šefčovičs pavēstīja, ka no Krievijas oficiāli dokumenti par South Stream projekta pārtraukšanu nav saņemti, taču atbilstoši ES plāniem par integrētas Enerģētikas savienības izveidi jau apspriesti priekšlikumi, kā diversificēt gāzes piegādes.
ES jau esot saņēmusi Azerbaidžānas un Turcijas solījumus piedalīties projekta Dienvidu koridors realizācijā, lai ES no 2019. gada saņemtu gāzi no Kaspijas reģiona. Tāpat izlemts par sašķidrinātās gāzes termināļu celtniecību, gāzes atradņu apgūšanu Melnās jūras un Vidusjūras šelfā, kā arī gāzes vadu «vertikālo» tīklu izveidi starp Dienvidaustrumeiropu un Centrāleiropu. To plāno paveikt līdz desmitgades beigām.
Krievijas gāzes korporācijas Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, komentējot ES ministru sanāksmi, televīzijas kanālam Rossija 24 paziņoja, ka lēmums atteikties no South Stream celtniecības ir galīgs: «Bulgārijas valdība nedeva mums būvniecības atļaujas. Tagad tā neiegūs investīcijās trīs miljardus eiro un zaudēs mūsu gāzes tranzītvalsts statusu.»
Bulgārija gan noraida Krievijas pārmetumus, un tās premjerministrs Bojko Borisovs norādījis, ka joprojām ir iespējams būvēt South Stream atbilstoši ES noteikumiem un tas esot Bulgārijas interesēs. ◆

Kategorijas