Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes katoļu draudzei - jauns priesteris

Diāna Lozko

2014. gada 19. decembris 00:00

2175

Alūksnes Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā notikusi priesteru maiņa un nu priestera Agra Klovāna vietā draudzē kalpo priesteris Tomašs Dudzjuks no Polijas. Sešus gadus priesteris T.Dudzjuks ir kalpojis arī tālajā Japānā.
 
Jālūdz, lai Latvijā būtu vairāk priesteru
Šāda priesteru maiņa baznīcas praksē ir normāla un priesteri tiek nosūtīti uz vietām, kur to trūkst. “Latvijā ir priesteru trūkums, tāpēc nereti diemžēl šāda priesteru maiņa Latvijā ir bieža parādība. Mums ir jālūdz par aicinājumiem, lai arī Latvijā būtu vairāk priesteru,” teic T.Dudzjuks, kurš Latvijā ir kopš šī gada janvāra, taču jau saprot latviešu valodu un tajā veido arī sprediķus. “Esmu kalpojis gan Japānā, gan Ukrainā, un jāatzīst, ka latviešu valoda ir grūtāka par ukraiņu valodu, taču vieglāka par japāņu. Arī kultūras, protams, atšķiras. Cilvēki Eiropā var izrādīt savas emocijas, taču Japānā tā nav. Visi šķiet smaidīgi, mierīgi, bet tas nav tāpēc, ka viņos valdītu kāds lielāks miers. Cilvēki nedrīkst vienkārši izrādīt savas emocijas, un tas, protams, arī ir viens no iemesliem, kāpēc šajā zemē ir ļoti augsts pašnāvību skaits,” stāsta T.Dudzjuks. Viņš uzsver, ka tieši ticības aspekts dzīvē var palīdzēt pārvarēt grūtības, taču nevienam neko ar varu nevar uzpiest. Ir daudzi cilvēki, kuriem ir aizvainojums pret baznīcu vai kādu priesteri. Ir arī citi iemesli, kāpēc cilvēki nevēlas nākt uz baznīcu, bet šajos gadījumos priesteris T.Dudzjuks iesaka nevis ar varu kādu censties pierunāt vai mainīt, bet gan pašiem kristiešiem būt kā piemēram. “Japānā interesanti ir tas, ka cilvēki ļoti ilgi pieņem lēmumu kļūt vai nekļūt par kristiešiem. Viņi var nākt līdzi saviem katoļu draugiem uz dievkalpojumu gadu vai pat divus un vienkārši būt klāt, vērot. Eiropā ir pierasts, ka cilvēki retāk nāk uz baznīcu vai nepieder nekādai konfesijai, taču Japānā tas ir citādāk. Arī mēs varam kādu savu draugu aicināt mums pievienoties uz dievkalpojumu, kādā brīdī pastāstīt par Dievu, un tā ar laiku varbūt cilvēks atvērsies Dievam. Ja kaut ko grib izdarīt ar varu, tam var būt pilnīgi pretējs efekts,” teic T.Dudzjuks.

Piedošana ir process
Pats T.Dudzjuks, lai arī jau vidusskolas laikā vēlējās kļūt par priesteri, kādu laiku nosliecās par labu fizikas apgūšanai. “Mans ceļš uz priesterību nebija viegls. Jau viduskolā interesējos par priesterību, taču mani interesēja arī matemātika un fizika. Pēc vidusskolas iestājos verbistos (Romas Katoļu baznīcas mūku ordenis), lai kļūtu par misionāru, taču pēc trīs gadiem palūdzu pārtraukumu studijās, lai saprasu, vai priesterība ir mans aicinājums. Devos studēt fiziku un nostudēju piecus gadus. Pēc studijām atgriezos verbistos un sāku studēt teoloģiju un filozofiju. 2005.gadā kļuvu par priesteri,” stāsta T.Dudzjuks.
Ziemassvētki ir piedošanas laiks, taču ne visiem cilvēkiem šis ir viegls temats. “Piedošana var būt viegla, ja ir bijuši kādi sīki pārpratumi, pārestības. Tad varam pateikt “piedod” un arī saņemt ātru piedošanu, sakārtot attiecības, taču, ja pārestība ir bijusi ļoti liela, piedošana nenotiek uzreiz, piedošana drīzāk ir process. Ir jāpieņem lēmums, ka es vēlos piedot, un piedošanas sajūta nāks ar laiku. Sākumā tās var pat nebūt vai pat gluži pretēji, cilvēks var izjust vēl lielākas dusmas, taču galvenais ir gribas akts – vai es vēlos piedot? Ja es izvēlos piedot, ļauju notikt šim gribas aktam, neņemot vērā emocijas,” uzsver priesteris.
Jaunajā gadā T.Dudzjuks visiem novēl veselību un gan kristiešiem, gan tiem, kas nepieder nekādai konfesijai, aptvert to, ka Dievs savas žēlastības grib dot visiem cilvēkiem. “Vēlu cilvēkiem arī satikšanos ar Dievu un atvērtu sirdi uz to, ko Dievs vēlas mums sniegt,” teic T.Dudzjuks.
Alūksnietis Toms Lietapurs kalpo katoļu draudzē par ministrantu (priestera palīgu) jau aptuveni 10 gadus un atzīst, ka šo gadu laikā notikušas nu jau vairākas priesteru maiņas un ar katru šādu maiņu var just, ko jaunais priesteris ienes baznīcas dzīvē. “Katrs priesteris atšķiras un tā redzamākā lieta dievkalpojumā ir, cik kuram ir gari sprediķi. Tā, piemēram, kad Alūksnē kalpoja priesteris Vjačeslavs Bogdanovs, viņš teica, lai tad, kad aizrunājas par ilgu, kāds sāk grabināt atslēgas, taču neviens tā nedarīja, jo viņā bija patīkami klausīties,” stāsta T.Lietapurs un atzīst, ka katrs priesteris ienes arī praktiskas izmaiņas baznīcā un šo gadu laikā Alūksnes Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā veikti vairāki uzlabojumi gan baznīcas teritorijā, gan arī baznīcas iekštelpās. ◆

Kategorijas