Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atvainojas par kļūdu

Diāna Lozko

2014. gada 19. decembris 00:00

1803

Alūksnietis Pēteris Serdans 2008.gada aprīļa sākumā pārdevis savu zemi Kalncempju pagastā un pēc trīs gadiem saņēmis vēstuli, ka kopš 2008.gada nav maksājis zemes nodokli un nu jānomaksā parāds. P.Serdans vērsās “Alūksnes Ziņu” redakcijā ar neizpratni, kā šāda situācija varēja rasties.

Šogad atzina, ka es neesmu parādnieks
P.Serdans stāsta, ka viņam ir nākušas vēstules no Kalncempju pagasta pārvaldes, ka nav veikts maksājums. “Man atnāca draudu vēstule, ka neesmu maksājis un nu esmu Alūksnes novada pašvaldības budžetam parādā nekustamā īpašuma nodokli 61,40 eiro apmērā. Šajā mēnesī man atnāca arī vēstule no tiesu izpildītājiem. Esmu pārliecināts, ka pagastam neesmu parādā ne santīma, tāpēc tiesu izpildītājai uzdevu dažādus jautājumus, uz kuriem viņa man nevarēja atbildēt. Tad es viņai arī pateicu, ka, pirms viņi ķeras man pie rīkles, lai pārliecinās, ka es šai zemei vairs neesmu saimnieks,” stāsta P.Serdans. Viņam tika ieteikts doties uz pagastu un noskaidrot lietas apstākļus. Tur P.Serdans jautājis, kopš kura laika viņš vairs nav zemes īpašnieks. “Par mani pasmējās, kā tad es, zemes bijušais īpašnieks, nezinu, kad to pārdevu. Bet es gribēju dzirdēt skaidru atbildi arī no viņiem. Pagastā ielūkojās datu bāzē un tikai šogad atzina, ka es neesmu parādnieks,” stāsta P.Serdans. Viņš norādīja, ka sākumā par pienākošajām vēstulēm nav vērsies pagasta pārvaldē, jo zinājis, ka viņš nav parādnieks. “Kā vienkāršs cilvēks zinu, ka neviena no šīm amatpersonām man neatvainosies par to, ka man tika bojāti nervi kaut kādas kļūdas pēc. Ja manā vietā būtu kāds pensionārs, viņš ņemtu un samaksātu šo summu, taču es biju gatavs cīnīties par savu taisnību,” teic P.Serdans.

Zemesgrāmatu dati nebija pieejami
Kalncempju pagasta pārvaldes vadītāja Vēsma Čugunova informē, ka kļūda ir novērsta, tiklīdz P.Serdans vērsies Kalncempju pagasta pārvaldē. “Tik tiešām 2008.gadā bija ieviesusies kļūda. P.Serdans pārdeva savu īpašumu 2008.gada 7.aprīlī kādam uzņēmumam, kurš jau 2010.gadā šo zemi pārdevis tālāk. P.Serdans, pārdodot zemi, bija nomaksājis zemes nodokli par pirmo un otro ceturksni. Firma, kura zemi nopirka, zemesgrāmatā to reģistrēja 2008.gada 13.maijā. Pagasta padomē īpašnieku maiņa reģistrēta tikai 2009.gada 23.janvārī,” stāsta V.Čugunova un atzīst, ka kļūda radusies nenotikušas savstarpējas komunikācijas rezultātā - nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem ir pienākums mēneša laikā no īpašuma tiesību rašanās dienas pieteikties pašvaldībā kā nodokļa maksātājam, kas šajā gadījumā nav noticis. Tobrīd vēl nepastāvēja Alūksnes novads un pagastā zemesgrāmatu datu apmaiņa nenotika tā, kā tas ir tagad, Alūksnes novada pastāvēšanas laikā. Informācija pagastā nonāca ar nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju un ar nodokli apliekamo objektu pamatsarakstu, ko attiecīgajai pašvaldībai par tās administratīvajā teritorijā esošajiem nekustamajiem īpašumiem līdz taksācijas perioda 15.janvārim iesniedza Valsts zemes dienests atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā reģistrētajiem datiem par nekustamo īpašumu taksācijas perioda 1.janvārī. Līdz ar to parāds par nenomaksāto trešo un ceturto ceturksni palika bijušajam īpašniekam P.Serdanam. Pagasta pārvalde administrē nekustamā īpašuma nodokli un veic parādu piedziņu, izsūtot brīdinājuma vēstules un pieņemot lēmumus par piespiedu piedziņu. “Ļoti žēl, ka P.Serdans vērsās pie mums tikai pēc zvērināta tiesu izpildītāja vēstules saņemšanas, bet ne agrāk. Kļūdu novērsām uzreiz, tiklīdz P.Serdans vērsās pagasta pārvaldē. Protams, viņam nekas nebūs jāmaksā, un ļoti atvainojamies P.Serdanam par radušos pārpratumu,” teic V.Čugunova un uzsver, ka šī ir pirmā reize, kad viņas praksē ir noticis šāds gadījums.
Alūksnes novada pašvaldība nodokļu administratore Ināra Kapulinska informē, ka kopš  2010.gada 1.janvāra,  īpašumu atsavinot vai dāvinot, zemesgrāmatā īpašnieka maiņu var reģistrēt pēc tam, kad ir nomaksāts nodokļa pamatparāds, soda nauda un nokavējuma nauda, kā arī veikts nodokļa maksājums par taksācijas gadu, kurā notiek īpašnieka maiņa, un zemesgrāmatu nodaļa par to ir pārliecinājusies tiešsaistes datu pārraides režīmā. Līdz ar to līdzīgi pārpratumi vairs nevar rasties. ◆

Kategorijas