Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No sirds un patiesi

“Alūksnes ziņas”

2014. gada 30. decembris 00:00

20

Oriģinālmūzikas programmas „Mana roka Tavējā” veidotāji aktrise Rēzija Kalniņa un komponists Uldis Marhilevičs atklāj, ar kādām domām sirdī dosies pie klausītājiem.
Kopumā Latvijā notiks 22 koncerti, un 10.janvārī pulksten 14.00 - Alūksnes Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīcā.
Programmas nosaukums – „Mana roka Tavējā” – aizgūts no Rudītes Losānes tāda paša nosaukuma dzejoļa, un tā tēlainais tulkojums ir ietilpīgs un visaptverošs: tiklab kā atrašanās dzīvesdrauga azotē vai  kolēģa aizvējā, tiklab – Dieva un mīlestības pavēnī. Visi autori, kuru dzejoļi kļuvuši par pamatu koncertprogrammai, izgājuši dziļas ciešanas, pārvarējuši kaislību pilnas pretrunas un beidzot atraduši ceļu uz savu būtību. Tāda ir dzejniece un skolotāja Gunta Micāne, dzejniece un teoloģe, Iļģuciema sieviešu cietuma kapelāne R.Losāne, Ilga Bērza, Eva Dortāne, Tatjana Zeiliņa-Jones un citi autori – viņu dzīves ir garīgā skola, no kuras pamācīties aicināts ikviens. Turklāt koncertprogramma veidota, mērķtiecīgi rēķinoties ar akustikas nosacījumiem dievnamos, svētku emocionālo tonalitāti un vienotu garīgo vēstījumu.
 „Šo programmu jau sākotnēji uztvēru kā ļoti lielu atbildību. Melodiskās sarežģītības te nav; svarīgākais bija dzejā pausto būtību atklāt dziesmās. Teksti ir tik ļoti īsti, ka liek ieiet ēteriski garīgajā pasaulē. Un tāds nu ir mans skatījums,” par klausītāju augstu novērtēto rezultātu teic U.Marhilevičs, kurš pēdējos gados krietni daudz strādā ar repertuāru, kas piestāv dievnamam, un arī pats bieži koncertē baznīcās. „Neviens no šiem koncertiem nav komerciāls, bet nācis no sirds un dvēseles, piepildīts ar dziļu jēgu. Jebkurā, kaut vismazākajā lauku baznīciņā – ja viss notiek no sirds un patiesi, tad redzi, ka tam ir jēga. Bet viens nu gan: jābūt simtprocentīgi patiesam, atvērtu dvēseli, bez jebkādas uzspēles. Jābūt sirds un prāta pārliecībai, – tad izdodas.”
„Mūsu koncertprogrammā dzeja pati ir kā melodija. Turklāt Uldis ir ļoti prasīgs pret mani kā dziedātāju… Ir tikai viens cilvēks, kurš ir vēl prasīgāks: es pati,” – tā R.Kalniņa.
Koncerts „Mana roka Tavējā” ikkatru vedina apjaust, ka arī klusums var būt skaņa, bet citkārt daiļrunīgāka par vārdiem izrādās mūzika. Jo ar vārdiem dažkārt viens otru pārprotam, bet mūzikā – nekad. Tāpēc programmā līdzās dziesmām skan arī instrumentālā mūzika, bet runātais vārds ir rūpīgi izmeklēts fragmentu kopums no Zālamana Augstās dziesmas.
Kopā ar Rēziju un Uldi koncertos piedalās arī Modris Laizāns (basģitāra), Ingus Feldmanis (ģitāra un mutes harmonikas), Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti) un Dzintars Beitāns (vijole).
Biļetes uz koncertiem nopērkamas „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā. Cena – 10 eiro. ◆

Atbildi pareizi...
... līdz 7.janvārim un, iespējams, tieši tu varēsi baudīt koncertu, kas notiks 10.janvārī pulksten 14.00 Alūksnes Sv. Bonifācija roams katoļu baznīcā!

1. Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhileviča pirmā sadarbībā saistīta ar amizantu videoklipu, kas uzņemts vienai no Ulda komponētajām dziesmām. Šīs dziesmas nosaukums ir:
a) “Komunālais blūzs”,
b) “Nedalāmā”,
c) “Nakstvārdi”.
2. Kā sauc Ulda Marhileviča mūziklu, kas pirmizrādi piedzīvoja pērnā gada maijā?
a) “Tobāgo”,
b) “Pārdotie smiekli”,
c) “Priekules Ikars”.
Atbildes sūti uz e-pastu “reklama@aluksneszinas.lv” vai nogādā laikraksta birojā Alūksnē, Lielā Ezera ielā 5.

Kategorijas