Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Darīt sev un citiem par prieku!

Diāna Lozko

2014. gada 30. decembris 00:00

1604

Pozdņakovu ģimene no Mārkalnes pagasta jau daudzus gadus nodarbojas ar rokdarbiem. Vislielākās rokdarbnieces ir mamma Rita, kura pin klūgu grozus un citus izstrādājumus, un meita Dana, kura veido dažādas rotaļlietas.

Hobijs nav ienesīgs
Rita stāsta, ka pirms 16 gadiem viņa izgājusi klūgu pīšanas kursus Tautas lietišķās mākslas studijā “Kalme”. “Toreiz brauca kāds meistars no Daugavpils un mācīja klūgu pīšanu. Pirms tam nebiju neko tādu veidojusi, vien redzēju bildēs, ka izskatās skaisti,” viņa stāsta.
Ritai pie mājām tagad aug daudz kārklu, kas iestādīti, uzsākoties kursiem. Viņa stāsta, ka kārklus var griezt oktobrī un pavasarī, taču tiem atšķirsies krāsa. Rudenī kārkls būs brūns, bet pavasarī - balts. “Materiālu sagatavošana arī ir pats grūtākais darbs, pīšana jau ir viegla. Kārkli ir jāsašķeļ un jāsagatavo. Esmu gatava arī citiem parādīt, kā to dara, ja vien ir interese. Tas gan ir liels darbs, un ne visiem cilvēkiem ir uzņēmība,” saka Rita. Viņa atzīst, lai arī šis hobijs nav ienesīgs, tas ir gluži kā meditācija un, veidojot dažādos priekšmetus, domas spēj aizvirzīties prom no ikdienas.

Ieraudzīju žurnālā un
pamēģināju
Pozdņakovu ģimenes leļļu meistare ir Dana. Viņa gan šuj, gan ada dažādas lelles un dzīvniekus. “Sāku to darīt diezgan sen. Ieraudzīju žurnālā un pamēģināju. Lellītes veidoju jau vairāk nekā desmit gadus. Tāpat kā mamma darbojos Tautas lietišķās mākslas studijā “Kalme”. Visvairāk man patīk veidot dzīvniekus,” stāsta leļļu meistare.
Dana atzīst, ka tirdziņos cilvēki nāk aptaustīt mantiņas, bet viņas nenopērk, taču beigās tās kļūst netīras. Cilvēki to nedara ļauna prāta dēļ, taču tirdziņos ar to vienmēr ir jāsaskaras. Bērniem patīk rotaļlietas, bet vecāka gadagājuma sievām patīk adījumi, un, pat ja nav nolūka tos pirkt, tie vienmēr ar prieku tiek aplūkoti. “Taisu pati arī dziju. Suņa vilnu vērpju uz ratiņa. Šķetinām arī aitas vilnu, jo pašu sagatavotā dzija ir mīkstāka, tāpēc tā mums patīk labāk,” teic Dana. ◆

Kategorijas