Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pateicas Alūksnes novada uzņēmējiem

Līga Vīksna

2014. gada 30. decembris 00:00

30

Svētku noskaņās Alūksnes novada pašvaldība vienkopus aicināja novada uzņēmējus, lai pasniegtu apbalvojumu „Pagodinājums uzņēmējdarbībā” un noslēgtu līgumus ar četriem jaunajiem uzņēmējiem par pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu biznesa ideju īstenošanai.


Uzņēmējus pašvaldība sumina jau vairākus gadus. Pēdējos divus gadus tas notika līdztekus “Sudraba zīles” pasniegšanai novembrī, bet šogad sākta jauna tradīcija, rīkojot atsevišķu pasākumu. Pirmo gadu pasniedza īpašu balvu: Alūksnes mākslinieka Arta Bērziņa no koka veidotu balvu ar vienu no Alūksnes simboliem - Katrīnas riteni. Tas simbolizē laika skrējienu un uzņēmēju ikdienas dzīves ritumu allaž būt kustībā, aktīvam un darbībā. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers publiski pauda pateicību visiem novada uzņēmējiem, ne tikai lielākajiem nodokļu maksātājiem. Viņš uzsvēra, ka pirms 20 gadiem uzņēmēji netika novērtēti no valsts un pašvaldības puses, kas esot mainījies pēc valsts “dižķibeles”.

Veidos dizaina priekšmetu ražotni
Šajā pasākumā, kas notika Alūksnes mākslas skolas telpās, Alūksnes novada dome noslēdza arī  līgumus ar četriem jaunajiem uzņēmējiem – Alūksnes novada jauniešiem - par viņu biznesa ideju līdzfinansēšanu. Šoruden izsludinātajam jauniešu biznesa ideju konkursam, kā mērķis ir veicināt jaunu komersantu vai saimnieciskās darbības veicēju veidošanos novadā, motivējot jauniešus uzsākt savu biznesu, savas ieceres bija iesnieguši četri pretendenti. Šoreiz visu ideju autori saņems pašvaldības līdzfinansējumu prasītajā apmērā. Jānis Zeltiņš no Malienas pagasta saņems 2850 eiro galdniecības pakalpojumu sniegšanas projektam - masīvkoka mēbeļu un koka kublu ražošanai. Viņš atzīst, ka galdniecībai pievērsies jau deviņus gadus, bet līdz šim darbība nav reģistrēta oficiāli. J.Zeltiņš iecerējis ražot arī pirts aprīkojumu. “No pašvaldības puses man šis līgums ir lieliska dāvana Ziemassvētkos, lai ar jauno gadu sāktu kārtīgi strādāt,” viņš saka. Raimonds Lapacinskis no Alsviķiem iecerējis izveidot koka multifunkcionālu iekštelpu dizaina priekšmetu ražotni – tās izveidi pašvaldība atbalstīja ar 2300 eiro līdzfinansējumu. “Saudzējot dabu, no upes ūdens apskalotiem kokiem vēlos ražot telpu dizaina mākslas darbus, kam būs arī praktisks pielietojums, piemēram, pakaramos, apgaismes objektus, svečturus un citas skaistas lietas,” atklāj R.Lapacinskis.

Audzēs trušus un ražos ādas izstrādājumus
Linda Strazda no Jaunalūksnes pagasta vēlas izveidot sertificētu šķirnes trušu audzētavu – viņai pašvaldība piešķīra 1664 eiro. Savukārt alūksniete Daniela Dobrovoļska vēlas uzsākt ar rokām darinātu kažokādas un ādas izstrādājumu ražošanu Alūksnes novadā, kam dots pašvaldības līdzfinansējums 1283 eiro apmērā. Viņa atzina, ka pēc vidējās izglītības iegūšanas nolēmusi palikt Alūksnē. “Mazpilsētās mums vienmēr ir divi varianti: teikt, ka mazās pilsētās nekas nenotiek vai arī darīt pašiem. Es esmu izvēlējusies otro variantu. Tā kā uzņēmējdarbības uzsākšanai ne vienmēr pietiek ar gribasspēku, ideju un labu komandu, saku lielu paldies pašvaldībai par finansiālu atbalstu. Ticu, ka mūsu visu kopīgs darbs Alūksnes labā ir labākais, ko varam darīt,” uzsver D.Dobrovoļska. Kopumā Alūksnes novada pašvaldība kopš 2011.gada ir piešķīrusi līdzfinansējumu 12 „Jauniešu biznesa ideju konkursa” dalībniekiem par kopējo summu
23 037,15 eiro. ◆

FAKTI

◆ Alūksnes novada pašvaldības apbalvojumu „Pagodinājums uzņēmējdarbībā” saņēma uzņēmumi, kas ir noturīgi lielākie iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji. Sabiedrību ar ierobežotu atbildību grupā tie ir SIA „Alta S”, SIA  „Alūksnes energoceltnieks”, SIA „Jaunlaicenes industrija”, SIA „4 plus”, SIA „Ozoli AZ”, SIA „Valdis”, SIA „Maritec” un SIA „Sorma”.

◆ Mikronodokļu maksātāju grupā un kā saimnieciskās darbības veicēji pateicībā par stabilitāti iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksās, lokālpatriotismu un vietējai sabiedrībai nozīmīgu pakalpojumu nodrošināšanu šo apbalvojumu saņēma ģimenes ārsts Jānis Stabingis, pediatre Inese Priedīte, autoservisa īpašnieks Uģis Zavadskis un zvērināta notāre Inga Dreimane, kura praktizē citviet Latvijā, bet savu darbību joprojām reģistrējusi Alūksnes novadā.

◆ Šoruden arī iedzīvotāji tika aicināti ieteikt uzņēmējus minētā apbalvojuma saņemšanai. Nominācijā „Uzticams sadarbības partneris” pēc iedzīvotāju ieteikuma sveica SIA „J.A.Lejas” īpašnieku Jāni Strakšu no Annas pagasta. SIA „Andas Darbnīca” īpašnieci Andu Plaumu no Veclaicenes pagasta sveica nominācijā „Alūksnes novada tēla popularizētājs”, bet SIA „Home design” (veikals „Sufle”) īpašnieci Ievu Gerhardi – Misiņu sumināja nominācijā „Jaunais uzņēmējs”.

Kategorijas