Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai muzejā nebūtu garlaicīgi

Diāna Lozko

2014. gada 30. decembris 00:00

14

Nesen Alūksnes muzejā norisinājās projekta „Arheoloģija, vara un sabiedrība: sadarbība arheoloģiskā mantojuma saglabāšanai/AAC” noslēguma seminārs un projektā tapušās Alūksnes pilsētas vēstures un arheoloģijas ekspozīcijas “Laikmetu mielasts” prezentācijas pasākums.


Centrālais objekts ir liels svinību galds
Vērienīgā ekspozīcija sevī apkopo sešus laika posmus: aizvēsture (līdz 12.gadsimtam), viduslaiki un jaunie laiki (no 1342. līdz 1702.gadam), muižas laiki (līdz 1918.gadam), Alūksne Latvijas brīvvalsts laikā (līdz 1940.gadam), Alūksne nacistiskās un padomju okupācijas laikā (līdz 1991.gadam), kā arī atmoda un mūsdienas (no 1991.gada). Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča stāsta, ka ekspozīcijas „Laikmetu mielasts” centrālais objekts ir liels svinību galds, pie kura satiekas visi klātesošie un neesošie laiki, lietas, personāži un iespaidi, kas katram laikmetam piederīgi. Laika kustības virzienā ap galdu nosēdināti vissenākie laiki un vistuvākie laiki, katram laika posmam paredzot samērīgu vietu.
“Šāda veida ekspozīcija Latvijas muzejos nav izplatīta, jo cilvēki parasti aizraujas ar ļoti konceptuāliem risinājumiem un stāstiem, taču tajos gadījumos ekspozīcijas sanāk gluži kā plakāti. Šī ekspozīcija tomēr ir veidota kā atklātais krājums, un te ir ļoti daudz oriģinālu lietu. Muzejs ir ieguvis ļoti akadēmisku ekspozīciju un akadēmiskas vitrīnas, kuras nav garlaicīgas. Tās tiks arī papildinātas, un par to man ir liels prieks un gandarījums,” teica ekspozīcijas mākslinieciskā noformējuma autors Raitis Jelēvičs.

Atjaunotas vēl divas muzeja telpas
Muzeja direktore Marita Oldere uzsvēra, ka darbs pie ekspozīcijas ir tikai sākumstadijā un vēl aktīvi turpināsies visu nākamo gadu. Ekspozīciju plānots papildināt ar arheoloģiskajos izrakumos iegūtajiem priekšmetiem, kas šobrīd nodoti restaurācijai, un meklēts risinājums padziļināta informatīva materiāla izvietošanai ekspozīcijā, izmantojot digitālās planšetes. Papildus tiek strādāts pie muzejpedagoģisko programmu izveides, lai mazākajiem muzeja apmeklētājiem palīdzētu iepazīt ekspozīcijas saturu un priekšmetu nozīmi.
Jāatzīmē, ka 2013.gada nogalē šajā projektā tika atjaunotas vēl divas muzeja telpas – izolators jauniegūto muzeja priekšmetu pirmapstrādei, tajā skaitā arī arheoloģisko izrakumu, un atsevišķa telpa ar plašu darba galdu muzeja apmeklētājiem un pētniekiem. Līdztekus organizētas desmit lekcijas un semināri vietējiem iedzīvotājiem par dažādām arheoloģijas tēmām.

Izstrādāti divi tūrisma
maršruti
Ekspozīcijas atklāšanas dienā interesenti tika iepazīstināti ar arheoloģisko izrakumu rezultātiem, kas šovasar tika veikti Spieķu un Asaru senkapos. Arheologs Uldis Kalējs uzsvēra, ka liela problēma, kura skar arheoloģiskos izrakumus, ir senkapu postītāji, kuri ar metāla detektoriem jau paspējuši izpostīt vairākas senkapu vietas. Lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar arheoloģisko pieminekļu aizsargāšanu un saglabāšanu, ir izstrādāti divi tūrisma maršruti pa Alūksnes novada arheoloģiskajiem pieminekļiem. Maršrutos var aplūkot gan senkapus, gan kulta vietas, kā arī ezera mītni. Kopumā abos maršrutos aplūkojami vairāk nekā 80 arheoloģiskie pieminekļi. ◆

Kategorijas