Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Medus tirgus – pelēkā zona

Mārīte Dzene

2010. gada 28. oktobris 07:17

2031

Eiropas Komisija apstiprinājusi nacionālo programmu biškopības produktu ražošanas un tirdzniecības uzlabošanai 2011. - 2013.gadā. Eiropas Savienības finanšu ieguldījums būs gandrīz par ceturtdaļu lielāks salīdzinājumā ar iepriekšējo laika posmu. Taču to saņemt var tikai Latvijas Biškopības biedrība, nevis atsevišķi biškopji.

“Šogad interesējos, kādu Eiropas Savienības atbalstu projekta īstenošanai biškopībā varētu saņemt. Tam ir nepieciešamas divas lietas – līdzekļu apgrozījums no biškopības un medus apjoms. Ja to nav, tad nevar cerēt uz atbalstu. Bet apmēram 80 procenti biškopības produkcijas Latvijā tiek pārdota pelēkajā zonā, tas ir, draugiem, radiem, paziņām jeb savējiem klientiem. Līdz ar to oficiāli nav ne atbilstoša apgrozījuma, ne medus apjoma, lai gan bišu saimes ir,” atklāj Annas pagasta zemnieku saimniecības “Lejas” īpašnieks Jānis Strakša.

Nespēj konkurēt ar ievesto medu

Viņš atzīst, ka biškopjiem nav problēmu medu pārdot. Taču problēma ir darīt to legāli. “Nav grūti piesaistīt finansējumu lielām biškopības saimniecībām, kuras medu tirgo veikalu tīklā. Taču pārējie biškopji nevar saņemt Eiropas naudu, jo it kā neko nedara,” skaidro J.Strakša. Viņš ir mēģinājis ar savu medu ielauzties vietējā tirgū, taču nespēj konkurēt ar ievesto produkciju, kurai ir zemākas cenas. Latvijā medus ienesums ilgst apmēram trīs mēnešus. Pārējā laikā bites tērē iekrāto. Toties dienvidos, no kurienes ieved lēto medu, bitēm ienesums ir gandrīz visu gadu. Tiesa, Latvijā iegūtais medus ir vērtīgāks. Pasaulē par to ir liela interese, taču ārzemju firmas ir gatavas maksāt par kilogramu medus tikai 60 līdz 80 santīmus. “Par tādu cenu medu nav izdevīgi pārdot. Ja vidēji var saņemt 1,50 līdz 1,70 latus par kilogramu medus, tad viss ir kārtībā,” skaidro J.Strakša. Viņš atzīst, ka lielās biškopības saimniecībās tādu iespējams “izkalkulēt”, taču ne tādās, kurās ir 20 līdz 50 saimes.

Vairāk lasi laikraksta “Alūksnes Ziņas” 27.oktobra numurā vai pērc maksas rakstu šeit .

Kategorijas