Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejā uzbur klēti no jauna

Līga Vīksna

2014. gada 9. janvāris 00:00

21

Bejas novadpētniecības centrā beigusies klēts rekonstrukcija, iegūstot skaistu ēku jaunu ekspozīciju veidošanai un esošā krājuma izvietošanai.

“Ideja par to mums radās jau 2012.gadā, jo vecā klēts bija kļuvusi bīstama. Klēts rekonstrukcija nav tikai pagasta pārvaldes, bet arī pašu iedzīvotāju izteiktā iecere savulaik foruma laikā. Sākotnēji bijām plānojuši to atjaunot vismaz daļēji, bet pēc ēkas tehniskās apsekošanas būvinženieris atzina, ka tā nav rekonstruējama – tas izmaksātu dārgāk, nekā demontēt un būvēt no jauna. 2013.gadā pasūtījām tehnisko projektu avārijas stāvoklī esošās klēts rekonstrukcijai. Līdz ar to daļā, kur vecajai būvei bija labāki pamati, tapa rekonstruētā ēka, bet ne tik liela kā iepriekšējā. Atjaunotā ēkas platība ir 61,75  kvadrātmetri,” stāsta Jaunalūksnes un Malienas pagastu pārvalžu vadītāja Inta Cinglere.
Lai ieceri īstenotu, tika taupīti līdzekļi Jaunalūksnes pagasta pārvaldes budžetā. Mērķis īstenojās pērn. Ēkas rekonstrukciju veica SIA „Rufs” no Gulbenes. Kopējās būvniecības izmaksas bija 41 833,50 eiro. “Klēts celtniecībā ieguldījām 21 665 eiro no Jaunalūksnes pagasta pārvaldes līdzekļiem, bet  20 168 eiro – no Alūksnes novada pagastu teritoriālo vienību infrastruktūras un vides kvalitātes uzlabošanas mērķprogrammas 2014.gadam. Ļoti ceru, ka Bejas novadpētniecības centra pārzine Jolanta Baldiņa liks lietā savas zināšanas un profesionalitāti, lai ar šo gadu jauno ēku varētu apdzīvot,” saka I.Cinglere.
I.Cinglere norāda, ka pērn Bejas centrā, gādājot par teritorijas sakopšanu, tika nojaukta arī kādreizējā veikala ēka, ko arī ierosinājuši iedzīvotāji. “Jebkurš sakopts objekts priecē iedzīvotājus. Strādājam ar mērķi, lai katru gadu pa drusciņai kaut ko sakoptu un ierīkotu no jauna. Otru pusi finansējuma no pagastu teritoriālo vienību infrastruktūras mērķprogrammas izlietosim šogad, lai Kolberģa centrā labiekārtotu dīķa apkārtni. Dīķis jau ir iztīrīts, šobrīd top tehniskais projekts labiekārtošanas darbiem,” atklāj I.Cinglere. Viņa rosina Jaunalūksnes pagasta iedzīvotājus būt vēl aktīvākiem un iesaistīties pagasta teritorijas attīstības plānošanā, izsakot savas idejas un arī kritiku. ◆

Kategorijas