Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Padarīt stāstu redzamu

Diāna Lozko

2015. gada 9. janvāris 00:00

116

Līga Vēliņa no Alūksnes jau trešo gadu studē Latvijas Kultūras koledžā Rīgā, kur apgūst mākslas institūciju pārvaldību ar specializāciju fotogrāfijā. Pagājušajā nedēļā Rīgā tika atklāta izstāde “Poetically Man Dwells” (latviski - “Poētiski cilvēks uzkavējas”), kurā aplūkojami arī viņas darbi un kādas īpašas ģimeniskas vēstures liecības.


Sastopas fizika un ķīmija
Pēc Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pabeigšanas Līga 16 gadu vecumā iestājās Jāņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, kur apguvusi grafiķa specializāciju. “Četrus gadus līdztekus vidusskolas priekšmetiem intensīvi bija jāstudē māksla – gleznošana, zīmēšana, kompozīcija un citi priekšmeti. Vēlējos pamēģināt ko mazliet citādāku, tomēr atstājot arī kaut ko no mākslas. Šajā gadījumā bija iespēja apgūt menedžmentu, sabiedriskās attiecības, projektu vadību, vienlaikus turpinot sevi pilnveidot kādā mākslas nozarē. Es izvēlējos fotografēšanu,” stāsta jauniete. Jau šī gada februārī viņa absolvēs Latvijas Kultūras koledžu.  “Manuprāt, tāpat kā citās nozarēs, arī fotogrāfijā svarīgākais ir pārzināt tās tehniskās iespējas - gan teorētiski, gan praktiski. Lai gan mūsdienās fotogrāfija ir pieejama ikkatram, tā tomēr ir zinātne, kur sastopas fizika un ķīmija. Vislabāk man patīk meklēt papildu iespējas, ko sniedz fotogrāfija – eksperimentēt ar gaismām, projekcijām, kombinēt attēlus, veidot pa virsu grafiskus zīmējumus,” stāsta Līga.

Vecmāmiņa iepazīstināja ar arhīvu
Izstādē Līga izvietojusi fotogrāfiju sēriju “Dialogs Padomju telpā”. “Stāsts ir par maniem vecvecākiem un viņu vēstuļu saraksti septiņu gadu garumā no 1956. līdz 1963.gadam. Vēstuļu arhīvs ietver sevī sarunas par dažnedažādākajām tēmām - politiku, reliģiju, literatūru, mīlestību un citām tēmām. Kad vecmāmiņa iepazīstināja ar savu gadiem glabāto arhīvu, radās ideja izvēlēties spilgtākos citātus un  tos atdzīvināt caur konceptuāliem mākslas darbiem,” atzīst Līga.
Darbi veidoti gan pārfotografējot fotogrāfijas no ģimenes arhīva, gan uzņemot savus fotoattēlus vecvecāku dzīvesvietā. Tālāk attēli tika izdrukāti uz grafikas papīra un papildināti gan ar grafikām linogriezuma tehnikā (augstspiedes tehnika - klišejas tiek izgrieztas linolejā vai līdzīgā materiālā, tiek norullētas ar krāsu un atspiestas ar grafikas spiedes palīdzību), gan ar roku zīmētām ilustrācijām. “Savā ziņā poētiskais aspekts manā sērijas izveidē ir ne tikai pats vecvecāku aprakstītais dzīves posms vēstulēs, bet gan arī tas, ka es šo dzīves stāstu “poetizēju” caur saviem darbiem,” stāsta jaunā fotogrāfe. Viņa atzīst, ka pavisam noteikti redz savu nākotni Alūksnē, taču līdz tam vēl vēlas turpināt iegūt augstāko izglītību ar mākslu saistītā jomā. “Vēlos arī atrast sev stabilu nišu, kurā darboties,” pauž Līga. ◆

Kategorijas