Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sāk aust Alūksnes etnogrāfisko jostu

Līga Vīksna

2015. gada 9. janvāris 00:00

137

Šogad aprit 95 gadi, kopš Alūksnei piešķirtas pilsētas tiesības. Atzīmējot šo notikumu, līdz Alūksnes Pilsētas svētkiem notiks dažādi jubilejai veltīti pasākumi, bet īpašākais no tiem sāksies šodien – etnogrāfiskās Alūksnes jostas aušana.


Trīs svarīgas un stipras
latviešu rakstu zīmes
Pilsētas tiesības Alūksnei piešķirtas 1920.gada 2.janvārī. Alūksnes Jaunajā pilī pirmajā stāvā, kur šobrīd uz laiku, kamēr tautas namā notiek remonts, telpas radusi Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studija “Kalme”, ikviens līdz pat Alūksnes Pilsētas svētkiem ir aicināts ieaust rakstus Alūksnes jostā. Līdztekus savus laba vēlējumus varēs ierakstīt arī Alūksnes 95.jubilejas vēlējumu grāmatā turpat “Kalmē”. Šodien, 9.janvārī, pirmie to jau izdarīja Alūksnes novada domes deputāti un vadība.
“Kalmes” vadītāja Renāte Pilipa stāsta, ka jostā varēs ieaust rakstus, kas raksturīgi etnogrāfiskajai Alūksnes jostai. Tās ir trīs svarīgas un stipras latviešu rakstu zīmes – krusts, aplis un Dieva zīme. Krusts, viens no formas ziņā vienkāršākajiem rakstiem, daudzkārt izmantots par aizsargzīmi. Tas ir arī dzīvības, laimes un enerģijas simbols. Aplis ir enerģiju koncentrējošs Saules, pilnības un mūžības simbols. Savukārt Dieva zīme attēlo pasaules kalnu, debesu jumu, gaismu, tiekšanos uz augšu, kā arī vēlēšanos piesaistīt Dieva padomu un palīdzību.

Aicina iepriekš pieteikties
“Jostas aušana prasa uzmanību un koncentrēšanos, tādēļ aicinu interesentus iepriekš pieteikties pa tālruni 29374625 un vienoties par laiku, kad to darīt, jo šajā procesā noteikti būs nepieciešama “Kalmes” dalībnieku palīdzība. Galvenais ir nākt ar labām domām, labā noskaņojumā un ar vēlmi iemācīties to darīt, izprast, jo tikai tad izdosies. Jo pozitīvāk noskaņots cilvēks atnāks, jo labāk veiksies,” saka R.Pilipa un piebilst, ka katrai zīmei ir sava nozīme un spēja aizsargāt. Līdz ar Alūksnes jostas aušanu studijai “Kalme” aicināti piepulcēties jauni dalībnieki, kurus būs ieinteresējusi aušana, lai to apgūtu padziļināti.
Alūksnes novada pašvaldības kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte atzīst – par godu Alūksnes 95.jubilejai notiks arī citas aktivitātes. Piemēram, pavasarī Alūksnē rīkos semināru, kurā varēs izzināt gan Alūksnes, gan arī citu šīs puses jostu zīmju nozīmi. Savukārt Alūksnes jostas fragmenti varētu kļūt arī par īpašo pašvaldības nākamā gada spēka dāvanu, bet lielo jostu, kā tapšanā alūksnieši būs iesaistījušies, noteikti izmantos noformējumam valsts svētkos un citos Alūksnei nozīmīgos pasākumos. ◆

Kategorijas