Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iespēja sevi vairāk attīstīt

Diāna Lozko

2015. gada 9. janvāris 00:00

4



“Lattelecom” sociālās atbildības iniciatīvas “Pieslēdzies, Latvija!” piedāvātos datorprasmju kursus pērnā gada nogalē visvairāk apmeklēja Cēsīs (117) un Alūksnē (111). Alūksnē 64 procenti kursu apmeklētāju bija pirmspensijas vecumā, bet katrs piektais – tikko sasniedzis pensijas vecumu (63-70 gadi). Šodien kursu apmeklētāji saņems sertifikātus.

Pašmācības ceļā būtu daudz grūtāk
Datorprasmju kursos “Pieslēdzies, Latvija!” var pieteikties no 50 gadu vecuma. Vecākajai Alūksnes novada datorprasmju kursu dalībniecei Ligitai Golubai ir 77 gadi. Viņa atzīst, ka datorprasmes ir noderīgi apgūt tiem, kuriem mājās jau ir dators, pretējā gadījumā zināšanas ir grūti nostiprināt. L.Golubai datoru 77 gadu jubilejā uzdāvinājuši bērni un mazbērni. “Biju pārsteigta par šādu dāvanu, bet pirms tam jau biju vērojusi, kā bērni un mazbērni lieto datoru, taču neko daudz nezināju. L.Krūmiņa mani uzaicināja uz kursiem un pieteicos tiem. Neteiktu, ka mācības bija ļoti grūtas, jo šo to jau mazliet zināju un Līga skaidroja ļoti saprotami. Pašmācības ceļā apgūt datorprasmes būtu daudz grūtāk,” pauž L.Goluba. Viņa arī atzīst, ka mūsdienās tieši jaunākā paaudze par datoriem zina daudz vairāk nekā vecākā paaudze. “Iesaku gan jauniešiem internetu vairāk izmantot, lai sevi attīstītu, nevis vienkārši pavadītu tur laiku. Vajadzētu vairāk skatīties izglītojošas programmas un kaut ko tādu, kas tiešām paliek galvā,” uzsver L.Goluba.
Viņa iesaka ikvienam apgūt datorprasmes un uzsver, ka šīs zināšanas noder viņai arī ikdienas dzīvē. “Lietoju internetu, lai veiktu maksājumus internetbankā, paskatītos kādus jaunākos notikumus, kā arī pasekotu līdzi mazbērnu biatlona sacensību rezultātiem. Tagad visa informācija ir pieejama daudz vieglāk. Kad vēlos, paskatos arī kādu informāciju par muzejiem, kā arī pilsētu kartes. Tā noteikti ir iespēja sevi vairāk attīstīt,” uzsver L.Goluba.

Vēlme apgūt internetbankas lietošanu
75 gadus vecā Gaida Lāce atzīst, ka pieteikties kursiem viņu pamudinājusi vēlme apgūt internetbankas lietošanu. “Gribēju vairāk apgūt internetbankas lietošanu, lai varētu maksājumus veikt no mājām. Pirmkārt, nav vairs komisijas maksas, otrkārt, maksājumus var veikt no mājām. Mani neinteresē nekādi socālie tīkli. Tā kā esmu mājas vecākā, vēlētos apgūt arī “Excel” programmu, jo to varētu izmantot pie mājas apaimniekošanas. Pirms šiem kursiem gan ar māsas dēla Elgara palīdzību biju apguvusi, kā ieslēgt datoru un kā to lietot,” saka alūksniete.
G.Lāce arī astoņdesmitajos gados savā darbavietā Lauksaimniecības pārvaldē saskārusies ar pirmajiem datoriem – robotroniem, ar kuru palīdzību tika veidoti dažādi pārskati, taču pēc tam vairs nav bijusi nepieciešamība lietot datoru. “Katrs piedāvātajos datorapmācības kursos apgūst ko sev noderīgu. Mani nemaz neinteresēja sēdēšana pie datora un garu tekstu lasīšana. Manā vecumā tas nav labi arī acīm un man ir daudzas citas nodarbes. Tiesa, dažreiz internetā pameklēju kādu konservu recepti un to arī izmēģinu,” viņa stāsta.

Zināšanas lieti noderēs
G.Lāce uzsver, ka mūsdienās jaunieši ir ļoti pieraduši pie dažādām tehnoloģijām, un viņi zina daudz vairāk nekā pieaugušie. “Mans māsas dēls jokodamies teica, ka tad, kad man būs kāda problēma ar datoru, lai prasu kādam skolas bērnam, jo viņi tagad par datoriem zina daudz vairāk par pieaugušajiem. Arī mana mazmeita, kura mācās 5.klasē, nevar gandrīz vai dzīvot bez planšetes. Bērni, protams, līdz ar to ir arī ļoti gudri, jo viņiem ir pieejams liels informācijas apjoms,” pauž G.Lāce.
Viņa atzīst, ka šādās nodarbībās ir jācenšas pievērst uzmanība visām zināšanām. “Arī es neaizgāju uz nodarbībām, kurās apguva attēlu ievietošanu internetā, bet vēlāk taujāju pēc palīdzības māsas dēlam, kurš man, protams, jautāja, ko gan es kursos darīju,” teic G.Lāce. Viņa piekrīt, ka datorkursos grūtāk klājas tiem, kam mājās nav sava datora, jo kursos apgūtās zināšanas nav iespējams mājās atkārtot, bet zināšanas ir jāatsvaidzina pēc iespējas biežāk, lai tās nepazustu. G.Lāce iedrošina ikvienu doties apgūt datorprasmes, jo šīs zināšanas lieti noderēs.
Viņa ir pateicīga Alūksnes novada vidusskolas skolotājai Līgai Krūmiņai par sniegtajām zināšanām. “Nezinu, kāpēc tas tā ir, bet to, ko Līga saka, to nevar nepaņemt pretī. Viņa skaidro ļoti vieglā un sirsnīgā veidā un zināšanas mūsos ielēja gluži kā ar karoti,” teic G.Lāce.

Šodien iegūs sertifikātus
Šodien Alūksnes novada vidusskolā pulksten 12.00 projekta “Pieslēdzies, Latvija!” datorprasmju apguvēji iegūs arī sertifikātus. L.Krūmiņa informē, ka pasākuma laikā ar prezentācijām uzstāsies arī Alūksnes novada vidusskolas bērni un sniegs vēl papildu zināšanas. “Par nākamajiem datorprasmju apgūšanas kursiem pagaidām nav informācijas, taču ir jāseko līdzi informācijai. Kursiem varēs pieteikties arī tie, kuri jau pirms tam nākuši, bet vēl nav ieguvuši trešā jeb noslēdzošā līmeņa sertifikātus,” stāsta L.Krūmiņa.
Katra grupa ar kaut ko atšķiras, bet nereti ir vēlme apgūt līdzīgas lietas. “Ir interesanti, ka vienu grupu var pilnīgi neinteresēt tas, kas citai grupai tiešām šķiet ļoti svarīgi un interesanti. Cilvēkus interesē gan iespēja sazināties ar saviem tuviniekiem, gan arī fotogrāfiju apstrāde. Daudzi no kursu apmeklētājiem fotografē, un mēs apgūstam fotogrāfiju apstrādes programmu “Picasa”. Ja vēl paliek pāri laiks, apgūstam vēl ko papildus,” saka L.Krūmiņa. Viņa uzsver, ka, mācot apgūt datorprasmes, arī viņa iegūst lielu dzīves gudrību. “Tā nav tikai datorapmācība, bet arī dzīves pieredzes apmaiņa, un es no šiem cilvēkiem tiešām daudz gūstu. Tā ir gluži kā dzīves dzīvošana,” teic L.Krūmiņa. ◆

Kategorijas