Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zagļi nav atrasti

Līga Vīksna

2015. gada 9. janvāris 00:00

983

Apes novada dome ir saņēmusi Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Alūksnes iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas inspektores Sanitas Labozevičas 2014.gada 3.decembra lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu krimināllietā par rakstnieces Elīnas Zālītes skulpturālā bronzas portreta nozagšanu.


Iestājies nozieguma noilgums
Lēmuma paskaidrojošā daļā norādīts - ņemot vērā, ka personu nevar saukt pie kriminālatbildības, ja pagājuši pieci gadi kopš mazāk smaga nozieguma izdarīšanas dienas un šajā kriminālprocesā nav noskaidrota persona, kura veica zādzību, tad krimināllietā iestājās nozieguma noilgums, līdz ar ko kriminālprocess ir izbeidzams. Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta pirmās daļas tika uzsākts Valsts policijas Alūksnes iecirknī 2009.gada 7.novembrī par to, ka 2009.gadā laika posmā no 6.novembra pulksten 16.50 līdz 7.novembra pulksten 11.00 Apē, Pasta ielā 26, no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas pagalma tika nozagts Elīnas Zālītes skulpturālais bronzas portrets.
Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju norāda, ka šobrīd, pateicoties ziedotāju aktivitātei, savākta gandrīz puse no nepieciešamās summas skulpturālā portreta atjaunošanai. “Tādējādi cilvēki ar saviem labajiem darbiem aizsegs citu cilvēku sliktos darbus. To noteikti nenozaga mākslas cienītāji, bet gan vieglas un ātras peļņas tīkotāji. E.Zālītes skulpturālo portretu noteikti atjaunosim – tas bija tik skaists, graciozs! Viņa bija mūsējā – savējos nedrīkst aizmirst,” saka A.Harju.

Ikviens aicināts ziedot
Nemitīgi roku uz pulsa tur apeniete Rasma Harju – koordinē ziedojumu vākšanu, uzrunā daudzus potenciālos ziedotājus un visādi citādi iestājas par to, lai portrets tiktu atjaunots. A.Harju atklāj, ka viens no Apes novada domes deputātiem izteicis vēlmi  turpmāk daļu savas deputāta algas katru mēnesi pārskaitīt ziedojumu kontā E.Zālītes skulpturālā portreta atjaunošanai. Kamēr līgums par šāda regulāra ziedojuma veikšanu ar pašvaldību nav noslēgts, pats deputāts atklāt savu vārdu publiski nevēlējās. “Par portreta atjaunošanu iestājas visi tie, kuriem E.Zālīte ir tuva kā personība, ir tuva viņas daiļrade kā garīgās personības bagātinātāja. Drīzumā arī Alūksnes un Apes novada fonds uzsāks jaunu labdarības akciju, lai vāktu līdzekļus portreta atjaunošanai,” saka A.Harju.
E.Zālītes skulpturālais portrets Apē tapa par ziedojumiem un tika atklāts 1983.gadā. Tā autore ir Latvijas māksliniece Rasa Kalniņa-Grīnberga. Viņai joprojām ir saglabāts karkass, kurā savulaik portrets atliets bronzā, ko varētu izmantot, kad ziedojumi būs savākti, lai sāktu atjaunošanu. Katrs labas gribas cilvēks aicināts atsaukties un ziedot šim cēlajam mērķim. To var izdarīt ziedojumu kontā ar norādi “Elīnas Zālītes pieminekļa atjaunošanai”: Apes novada dome, reģistrācijas numurs  90000035872, konts LV58HABA0551025935609, “Swedbank”. ◆

Kategorijas