Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izkopj birzi pie Mazajiem kapiem

Līga Vīksna

2015. gada 9. janvāris 00:00

6

No Alūksnes iedzīvotājiem ir izskanējis jautājums par to, kādi darbi un kāpēc notiek birzī pie Alūksnes Mazajiem kapiem, kur izzāģēti koki.

Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Spodra” direktors Guntis Kozilāns skaidro, ka birzs pie Mazajiem kapiem daudzus gadus nebija kopta, līdz ar to nebija ainaviska, tādēļ veikti kopšanas darbi. “Aģentūra ierosināja, ka vajag veikt sakopšanu, pašvaldības apstādījumu aizsardzības komisija pieņēma lēmumu, kurus kokus nocirst, kurus izkopt, un “Spodras” arboristi to paveica. Koki šajā birzī savulaik ir sastādīti pārāk tuvu cits citam, līdz ar to tagad tiem pietrūkst vietas augšanai, atsevišķi koki bija nokaltuši vai inficēti. Lai dabiskā ceļā visa birzs neiznīktu, veicām kopšanas darbus,” stāsta G.Kozilāns. Aģentūras “Spodra” darbu vadītāja Ingrīda Ribozola piebilst, ka birzī nozāģēti 35 koki – kļavas, liepas, pīlādži, kastaņas, daži ozoli. “Palikušajiem kokiem vēl tiks veikta vainagu kopšana,” viņa saka.
Kopšanas darbi veikti arī Kapsētas pussalā. Aģentūras “Spodra” mežzinis Āris Kreicis norāda, ka šajā teritorijā novērots egļu astoņzobu mizgrauzis, tādēļ nozāģētas deviņas mizgrauža invadētās egles un blakus esošie nokaltušie koki. Mizgrauzis novērots pie Tempļakalna ielas, pie stāvlaukuma Saules tilta pakājē, teritorijā no kapsētas pārziņa namiņa līdz pat Baltajam krustam. “Rudenī novērojām, ka eglēm strauji sāka dzeltēt skujas, jo stumbri bija sacaurumoti. Invadētie koki ir jālikvidē, lai kaitēklis neinficētu citas egles. Atlicis nozāģēt vēl dažas invadētās egles. Lai kokus nogāztu, ap tiem tika attīrīts arī pamežs. Citviet pilsētas teritorijā egļu astoņzobu mizgrauzis nav šobrīd novērots,” skaidro Ā.Kreicis. ◆

Kategorijas