Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Diskutē par “Mežinieku” attīstību

Līga Vīksna

2015. gada 9. janvāris 00:00

537

Alūksnes novada pašvaldību decembra nogalē apmeklēja Latvijas Biatlona federācijas (LBF)  prezidente Baiba Broka un valdes loceklis Intars Berkulis, kuri ar domes vadību un nodaļu, iestāžu darbiniekiem diskutēja par Alūksnes novada pašvaldības ziemas sporta centru „Mežinieki” un tā iespējamo attīstību.


Pašvaldība centās izzināt, kāds ir LBF jaunās vadības skatījums par “Mežinieku” nākotnes perspektīvu, kādas varētu būt kopīgās darbības tā attīstībai un kādu atbalstu pašvaldībai varētu sniegt federācija.

Prioritātes – sporta halle un “Mežinieki”
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis uzsvēra, ka pašvaldība vēlas ilgtermiņa sadarbību ar LBF un „Mežinieku” bāzes aktīvāku izmantošanu dažādu sacensību rīkošanai, norādot, ka šobrīd sporta attīstībā pašvaldībai ir divi būtiskākie mērķi – sporta halles būvniecība Alūksnē un „Mežinieki”. B.Broka norādīja, ka Latvijā ir vairākas vietas, kur biatlons attīstās – Alūksne, Madona, Cēsis, Daugavpils, Aizkraukle, Talsi – un federācijai jādomā par sadarbību ar tām. Pēdējos gados daudz savas ziemas sporta bāzes attīstībā ieguldījusi Madona, kas izvirzījusi arī mērķus par starptautisku augsta līmeņa sacensību rīkošanas tiesību iegūšanu. B.Broka atzina, ka LBF būtu lepna, ja Latvijā šāda bāze būtu, taču ir nepieciešami arī kvalitatīvi nacionālas nozīmes centri – tāds varētu būt Alūksnē ar tās biatlona tradīcijām un klimatiskajiem apstākļiem.
Alūksnes novada pašvaldība līdz šim ar nelieliem projektiem ir uzlabojusi infrastruktūru “Mežiniekos”, ir izstrādāts arī tehniskais projekts centra modernizēšanai, bet līdz šim nav bijis pieejamu finansējuma avotu. B.Broka atzina, ka LBF nav līdzekļu, ko piešķirt tā īstenošanai, taču federācija varot sniegt pašvaldībai cita veida atbalstu. Tā kā kopš tehniskā projekta izstrādes ir pagājis zināms laiks, to ir nepieciešams aktualizēt, bet to ir vērts darīt tikai tad, kad būs skaidrība par finansējuma piesaistes iespējām.

Modernizācijai vajadzētu trīs miljonus
B.Broka pauda, ka šobrīd „Mežiniekos” ir būtiski sakārtot šautuvi, vienlaikus virzoties uz visas bāzes modernizācijas projekta īstenošanu un meklējot iespējas saņemt tam finansējumu Eiropas Savienības struktūrfondu programmās. Ņemot vērā, ka šobrīd minētajā projektā nav iekļauta šautuves rekonstrukcija, tad kopējās bāzes modernizācijas izmaksas viņa paredzēja aptuveni trīs miljonu eiro apmērā. LBF esot gatava līdzdarboties dažādu sportisku pasākumu – nometņu, sacensību – organizēšanā, tādēļ B.Broka aicināja pašvaldību risināt jautājumu par tehnisko nodrošinājumu un komforta līmeņa uzlabošanu sportistiem. Arī papildināt Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolas biatlona un slēpošanas treneru korpusu, aktivizēt distanču slēpošanu.

Valstī nav plāna biatlonam
Sarunas dalībnieki diskutēja arī par to, kāds kopumā ir biatlona attīstības plāns Latvijā. Pašvaldības pārstāvji aicināja LBF rosināt valstiski definēt prioritātes sportā, kurā vietā kāda sporta veida sportisti tiek sagatavoti, kā arī aktivizēt valsts atbalstu pašvaldību sporta skolu līmenī sagatavoto jauno sporta talantu tālākai virzībai uz augsto sasniegumu sporta līmeni. “Alūksnes Ziņas” pēc tikšanās ar B.Broku A.Dukulim taujāja, vai, viņaprāt, nav nokavēts laiks “Mežinieku” attīstībai, jo, piemēram, arvien spēcīgāk savas pozīcijas šajā jomā nostiprina netālu esošā bāze Madonā. A.Dukulis atzina, ka šobrīd atbildīgajām personām valstī pietrūkst drosmes pateikt patiesību un nav vienota skatījuma par Latvijas biatlona attīstību un to, kurā bāzē ko attīstīt. “Man nav pretenziju, ka Madonā veido starptautiska līmeņa bāzi, bet gribētos no valsts saprast, ko lai mēs attīstām “Mežiniekos”, skatoties vairākus gadus uz priekšu. To vajag skaidri pateikt! Piemēram, nav vajadzības “Mežiniekos” veidot šautuvi ar 30 mērķiem, ja starptautiskas sacensības šeit nav paredzēts rīkot!” saka A.Dukulis. Viņš norāda, ka pašvaldība turpinās aktīvi strādāt pie jautājuma par “Mežinieku” attīstību. ◆

Kategorijas