Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Drošības poga Balvos un apkārtnē – drošība par savu vai radinieku veselību

Balvu novada iedzīvotājai, kurai rit jau deviņdesmitais dzīves gads, Drošības poga pirmā saziņas iekārta mājās, jo kundzei mājās nav un nekad nav bijis ne televizors, ne radio, ne tālrunis.

Sākumā sirmā kundze gan to uztvēra skeptiski un uztraucās, ka nemācēs to lietot, bija pārsteigta par šādu ierīci un vispār brīnījās, kā tāds “aparāts” darbojas. Bet tagad pēc 10 mēnešiem, kopš pogas uzstādīšanas priecājas, ka ir šāda poga un viņa vajadzības gadījumā varēs pasaukt palīgā, kā arī atzīst – pogu lietot nav tik sarežģīti. Pogas lietošana iedrošinājusi kundzi uz vēl vienas elektroierīces iegādāšanos – viņa vasarā iegādājās nelielu ledusskapi, lai brigādes atvestie produkti saglabātos labāk.

Latvijas Samariešu apvienības piedāvātie pakalpojumi ir daudzveidīgi un nodrošina dažādas palīdzības iespējas. Viens no Samariešu apvienības piedāvātajiem pakalpojumiem ir Drošības poga, kas 2010. gadā saņēma Latvijas informāciju tehnoloģiju asociācijas balvu par inovatīvāko risinājumu sociālajā jomā. Drošības pogas pakalpojums Latvijā tiek izmantots jau 10 gadus, lai palīdzētu cilvēkiem justies droši savās mājās, arī esot vienatnē, bez radiniekiem vai aprūpētāja. Samariešu apvienības Balvu nodaļa ir pieslēgusi jau 30 Drošības pogas Balvu novada iedzīvotājiem un regulāri sniedz aprūpes palīdzību un sazinās ar cilvēku, kad tas nepieciešams.

„Sākotnēji cilvēki bija uztraukušies – kā tagad tas būs, ka pieslēgs Drošības pogu, vai zināšu, kā to lietot, vai poga „zinās” ik soli, kurp eju. Tomēr, izmēģinot šo pakalpojumu, cilvēki saprot, ka Drošības poga ir lielisks izgudrojums, kas palīdz atvieglot ikdienas soli un justies drošāk,” stāsta Samariešu apvienības Balvu nodaļas vadītāja Karīna Vecā.

Ar „Drošības pogu” palīdzība cilvēkiem tiek nodrošināta 24 stundas diennaktī. „Drošības poga” ir īpaša saziņas sistēma – saziņas iekārta un signālpoga, kas atrodas aprocē vai kulonā.  Drošības poga ir ērta lietošanā – atliek piespiest signālpogu un informēt par to, kas atgadījies. Signāls centrālē nonāk no jebkuras vietas dzīvoklī vai mājā. Vienlaikus ar signāla saņemšanu Dienesta operatoram datora ekrānā redzama iepriekš apkopota informācija par personu – veselības stāvoklis, kontaktpersonas, kas palīdz operatīvāk un precīzāk nodrošināt palīdzību. Ja nepieciešams, situācijas risināšanā tiek iesaistīti operatīvie dienesti, piemēram, neatliekamā medicīniskā palīdzība, policija, ugunsdzēsēji.

„Drošības pogas” pakalpojumu komplekss ir apjomīgs un vienlaikus lēts, moderns un vienlaikus vienkāršs, universāls un vienlaikus individuāli pielāgojams. Palīdzību var lūgt tieši tad, kad tā nepieciešama, un saņemt jebkurā laikā. Atšķirībā no citiem pakalpojumiem „Drošības poga” nestrādā un nedzīvo cilvēka vietā, bet ļauj pašam cilvēkam būt aktīvam un dzīvot savu dzīvi savās mājās un drošībā. „Drošības poga” ir ne tikai drošas un patstāvīgas dzīves garants vienam cilvēkam, bet tā ir drošība visai ģimenei – tā dod iespēju bērniem strādāt un dzīvot bez uztraukuma, esot drošībā par saviem vecākiem un vecvecākiem.

Drošības pogas pakalpojums ir pieejams visā Latvijā gan ar Sociālo dienestu nosūtījumu, gan arī privāti, bez Sociālā dienesta apmaksas, apmaksājot to no personīgajiem līdzekļiem.

Latvijas Samariešu apvienība ir viena no vecākajām un lielākajām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kas nodrošina izglītības, sociālos un medicīnas aprūpes pakalpojumus, kā arī īsteno un līdzdarbojas daudzos labdarības projektos.

Kategorijas