Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziemas makšķerēšanas entuziasti

Diāna Lozko

2015. gada 18. janvāris 07:00

849

Alūksnieši Vilnis Mālkalns un Rolands Jakobsons ar zemledus makšķerēšanu nodarbojas jau ļoti ilgi un uzskata, ka šis hobijs nav bīstams, ja uz ledus esi uzmanīgs.


Svētdienas makšķerētājs

Zemledus makšķernieks Vilnis Mālkalns ziemas makšķerēšanas sezonu atklāja decembra sākumā un atzīst, ka viņš nav pārāk aktīvs zemledus makšķernieks.


“Es pats sezonu nekad neesmu atklājis agrāk par decembri. Nāku kādu reizi vai divas reizes nedēļā un ilgākais laiks, ko esmu pavadījis uz ledus, ir kādas piecas stundas. Es jau tāds svētdienas makšķerētājs esmu. Nenāku arī tad, ja ir lielāks sals par mīnus 15 grādiem. Tad ir pārāk auksti un āliņģis salst ciet,” teic V.Mālkalns.


Zemledus makšķernieku iecienīta vieta uz Alūksnes ezera ir peldētava “Melnums”, taču entuziasti redzami uz visa ezera.


“Kad uzsāku sezonu, “Melnumā” uz ledus jau bija 20 makšķernieki. Te ir diezgan ērta vieta, jo var piebraukt ar auto tuvu krastam un uzeiz doties uz ledus. Te vienmēr sanāk kādu satikt,” stāsta V.Mālkalns. Viņš teic, ka nodarbojas ar zemledus makšķerēšanu, jo cilvēkam kaut kas ir jādara un doties makšķerēt ir labāk, nekā sēdēt dīvānā pie televizora. “Abās vietās sanāk sēdēt. Kāpēc tad labāk nedoties ārā un nenomakšķerēt arī sev ko?” saka V.Mālkalns.


Daudzo makšķerēšanas gadu laikā ir radusies arī izpratne par to, kur ir droši, bet kur būtu vairāk jāpiesargās. “Uz ledus var droši kāpt, ja ledus ir vismaz piecus centimetrus biezs. Tad uz tā jau var sākt iet. Jo lielāka ūdenstilpe, jo biezākam jābūt ledum. Ir jau, kam patīk ziemā peldēties, bet es neesmu no tiem,” smej V.Mālkalns un atceras, ka reiz Peipusā tomēr ar citiem makšķerniekiem iekritis plaisā.


“Tas bija pavasarī un ledum virsū bija uzsnidzis sniegs. Nemanīju plaisu un iekritu. Izrāpos paša spēkiem laukā. Ir jābūt ļoti uzmanīgam un vienmēr jāpamana plaisas. Nevaru pat dot kādu padomu, ja gadījies iekrist. Kāds izmanto āķus, kāds vēl ko, bet es jau iesaku censties vienkārši neiekrist, bet, protams, gadās visādi,” teic V.Mālkalns.


Nodarbojas jau kopš bērnības

Savukārt zemledus makšķernieks Rolands Jakobsons ar šo vaļasprieku nodarbojas jau kopš bērnības.


“Pārsvarā šo gadu laikā man nav bijuši bīstami atgadījumi. Ir pašam jāievēro drošība un pie pirmā ledus ir jāstaigā ar vergu,” saka R.Jakobsons.


Viņš uzskata, ka zemledus makšķerēšana ir labs veids, kā pavadīt brīvo laiku un, jo vairāk cilvēku to darīs, jo būs mazāk noziedzības, kā arī cilvēkiem būs. ko darīt. un viņi varētu tad arī pārstāt lietot alkoholu vai narkotikas.


“Vai tad labāk ir sēdēt mājās pie datora vai arī atnākt svaigā gaisā? Ja ķeras brekši, es no tiem vēlāk gatavoju konservus,” stāsta R.Jakobsons.


Nereti uz ledus viņš dodas kopā ar sievu Valentīnu, kurai arī patīk zemledus makšķerēšana. “Sezonu atklāju jau novembrī uz mazajiem ezeriem, jo tur ir drošāk. Neatbalstu gan arī aizliegumu kāpt makšķerniekiem uz bīstama ledus. Cik cilvēku vasarā noslīkst? Tad jau jāaizliedz arī peldēties. Esmu, protams, glābis arī kādu ielūzušu zemledus makšķernieku, taču, ja esi uzmanīgs, tas ir droši,” saka R.Jakobsons. Viņa lielākais ziemas makšķerēšanas loms bijis asaris, kurš svēris vienu kilogramu un 750 gramus.


Kategorijas