Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmās tiek uz svētkiem!

Līga Vīksna

2015. gada 16. janvāris 00:00

82

Šovasar notiks XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuriem Alūksnes novadā gatavojas otro gadu. Alūksnes Bērnu un jauniešu centra mūsdienu deju studijas „Dejo savam priekam” meitenes pirmās izcīnījušas iespēju piedalīties unikālajos svētkos.


Jāuzsver, ka šī ir pirmā reize, kad lielajos svētkos ar atsevišķu, plašu koncertprogrammu piedalīsies mūs­­dienu dejas kolektīvi.
„Sākotnēji bija lielas neskaidrības, vai mūsdienu dejas kolektīvi vispār varēs piedalīties svētkos. Pērn pavasarī tapa zināms, ka varēs, maija beigās uzzinājām, starp kuru horeogrāfu dejām mums jāizvēlas apgūstamā deja. Izvēlējāmies horeogrāfes Annikas Andersones mūsdienu deju „Mutācijas rezultātā”. Tā ataino, ka pēc kāda ķīmiska notikuma mutācijas rezultātā ir radušies odi, kas ir diezgan uzmācīgi, tādēļ deja ir jestra un asa, caur šiem odiem atainojot mūsdienu pasauli, kas arī ir ļoti ātra, piesātināta, bagāta dažādām tehnoloģiskām iespējām. Tiesa, laiks, lai deju iemācītos, bija īss. Pieteicām savu dalību svētkiem, un pērn novembrī mums jau notika mūsdienu deju skate,” stāsta „Dejo savam priekam” vadītāja Ingūna Dovgāne.
Apgūt šo deju no Latvijas bija izvēlējušies tikai 11 kolektīvi, starp kuriem alūksnietes bija sestās labākās, savukārt starp visas Latvijas 37 mūsdienu deju kolektīviem 1. līdz 4.klašu grupā „Dejo savam priekam” ir 17.vietā.
„Meitenes teica, ka grib pamēģināt, lai gan deja ir sarežģīta, ietver sevī akrobātikas elementus, kas nozīmē, ka visām meitenēm jāprot griezt ritentiņu. Iemācījās visas – arī skeptiskāk noskaņotās! Meitenes ir malači – ļoti uzcītīgas, apņēmīgas, mērķtiecīgas! Nokļūšanu uz svētkiem viņas ir nopelnījušas ar savu lielo darbu,” saka I.Dovgāne. Viņa atzīst, ka ir pateicīga meitenēm un viņu vecākiem, jo kopā ieguldīts ļoti liels darbs.
Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs apmaksāja odu tērpu gatavošanu, kas ir specifiski, tikai šai dejai paredzēti tērpi, un divas deju horeogrāfes A.Andersones vizītes Alūksnē. I.Dovgāne uzsver, ka šīs vizītes bija ļoti vērtīgas, jo A.Andersone konsultēja, pie kādām dejas niansēm pirms skates vēl jāpiestrādā.
Izvēlētā deja bija jāapgūst, vērojot videomateriālu, bet īpaši mūsdienu deju šādi apgūt ir grūti, jo dejā ir daudz sarežģītu nianšu. „Līdz šim savās nodarbībās tik ļoti nekoncentrējāmies uz laikmetīgo deju, neizmantojām akrobātikas elementus, jo ļoti daudzus gadus to izmantošanu skatēs nemaz nevērtēja – tagad to visu apguvām!” saka I.Dovgāne.

Izdejos sociālo tīklu
fenomenu
Kopš novembra skates „Dejo savam priekam” nemitīgi pieslīpē jau apgūto. 28.janvārī kolektīvu vadītājiem būs sanāksme, kurā izklāstīs nākamo koncepciju. „Mūsu vecuma grupai līdz svētkiem no jauna būs jāiemācās vēl dažas dejas, ko izrādīt mūsdienu deju lielkoncertā starptautiskajā izstāžu centrā „Ķīpsala”. Jau šobrīd zinām, ka šis uzvedums būs vienreizējs – ar specefektu, projekciju un gaismu spēlēm, pavadījumu spēlēs grupa „Instrumenti”,” atklāj I.Dovgāne.
Šajā lielkoncertā piedalīsies Latvijas skolu labākie 3000 mūsdienu deju kolektīvi, ienesot svētkos sociālo tīklu fenomena tēmu. Koncerta sižets risināsies divās daļās, atainojot virtuālās pasaules atraktīvo pusi un iespēju dažādību, iegūstot neierobežotu skaitu draugu, daloties ar saviem pārdzīvojumiem un sapņiem, bet otrajā daļā notiks divu pasauļu sintēzes atainojums par to, ka cilvēks vienmēr viens ir pie ekrāna, lai arī virtuālajā pasaulē ir it kā simtiem draugu…

Būs ļoti sīva konkurence
Mūsdienu deju grupas pirmās ieradīsies lielajos svētkos Rīgā, lai koncertētu. Dažas meitenes no „Dejo savam priekam” dejo arī tautisko deju kolektīvos, kuriem mēģinājumi un koncerti sāksies uzreiz pēc tam. Alūksnes novada Izglītības pārvaldes interešu izglītības metodiķe Inga Meirāne norāda – dziedātāji un tautisko deju dejotāji tikai 25.maijā uzzinās, kuri kolektīvi būs tiesīgi piedalīties svētkos Rīgā. Viņi svētku repertuāru mācās jau otro gadu.
„Konkurence būs ļoti liela. Skolēnu svētkos, atšķirībā no pieaugušo dziesmu un deju svētkiem, tiek iesaistītas visas interešu izglītības jomas. Alūksnes novadā svētkiem gatavojas 1500 bērni, bet iespēja aizbraukt uz Rīgu, labākajā gadījumā, būs tikai 600… Vislielākā konkurence ir tautisko deju dejotājiem, jo uz svētkiem Rīgā varēs aizbraukt tikai puse no visiem Latvijas kolektīviem. Alūksnes novadā svētkiem gatavojas 26 tautisko deju kolektīvi no 1. līdz 12.klasei – lai nokļūtu svētkos, jācenšas tiekties skatē uz I pakāpes diplomu. Tiesa, apgūstamais repertuārs ir mūsdienīgi sarežģīts, kas bērniem prasa gan fizisko sagatavotību, gan emocionālo varēšanu,” saka I.Meirāne. Viņa uzsver, ka valstī vērojama interesanta tendence - lai gan skolēnu skaits ar katru gadu samazinās, tautisko deju kolektīvu skaits arvien palielinās, tādēļ atlase ir ļoti rūpīga.

Pirmo reizi – folklora
No Alūksnes novada svētkiem gatavojas arī 5. līdz 12.klašu kori, kur iesaistījušies 184 bērni no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas, Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas, apvienotais Ziemeru un Jaunlaicenes pamatskolas koris. Gatavojas E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris. „Pirmo reizi Alūksnes novadam skolēnu dziesmu un deju svētkos būs pārstāvēta folklora – šobrīd folkloras rotaļu programmu apgūst Jaunalūksnes pagasta pirmsskolas izglītības iestādes „Pūcīte” audzēkņi skolotājas Agitas Pakalnietes vadībā. Ja viņiem skatē būs panākumi, tad svētkos pavadīs vienu dienu, izrādot savu programmu Vērmaņdārzā. Novadu kārtu skates, kad apgūto atrādīs Rīgas žūrijai, tautisko deju kolektīviem būs 17.aprīlī, bet koriem – 6.maijā,” saka I.Meirāne.
Gatavojas arī vizuālās un lietišķās mākslas kolektīvi, kam tēma ir „Rakstu raksti”. Šajā grupā tērpu skatei gatavojas skolotāja Gunta Tuča ar skolēniem no Alūksnes pilsētas sākumskolas. Marta nogalē Alūksnes mākslas skolā būs aplūkojama vizuālās mākslas darbu izstāde. Svētkiem pošas arī 22 vokālie ansambļi, no kuriem uz svētkiem gan aicinās tikai pašus labākos. Viņiem skate būs jau 20.februārī. „Teātra jomā izdalīti divi virzieni – skatuves runas konkurss, kam pirmā kārta Alūksnes novadā notiks jau 10.februārī, un literārie uzvedumi. Teātra kolektīvi svētkos tiek mazāk iesaistīti, tikai atsevišķi Rīgas kolektīvi, jo nākamgad teātriem būs savs lielais festivāls Liepājā,” norāda I.Meirāne.

Tērpi jau sarūpēti
I.Meirāne saka lielu paldies Alūksnes novada pašvaldībai, jo jau tagad visiem skolēniem, kuri pošas svētkiem, ir sarūpēti pašvaldības apmaksāti tērpi. „Neviens nenoliegs, ka skaists tērps – tā jau ir puse no izdošanās skatē, ja esi glīts, sakopts un mūsdienīgs. Par bērnu ēdināšanu un izmitināšanu Rīgā maksās valsts no sava budžeta, savukārt transports, pavadošās grupas nodrošināšana ir pašvaldību ziņā. Kā ierasts, alūksnieši svētku laikā uzturēsies Rīgas Teikas vidusskolā,” viņa saka.
Sakarā ar to, ka visiem kolektīviem nebūs iespējas aizbraukt uz svētkiem Rīgā, 29.maijā Alūksnes Pilssalas estrādē notiks lielkoncerts, kurā apgūto repertuāru izrādīs visu nozaru Alūksnes novada kolektīvi. ◆

Kategorijas