Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Barikāžu laiks - ceļojošā izstādē

Mārīte Dzene

2015. gada 16. janvāris 00:00

40

Alūksnes muzejā šonedēļ tika atklāta Barikāžu muzeja veidotā ceļojošā ekspresizstāde “Atceroties barikādes”. Ar to iepazīties varēs līdz 29.janvārim.


1991.gada barikādes bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs, satraukuma pilns laiks, kas vienoja visus, kas savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.
“Šogad aprit 24.gadskārta, kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm. Tajās piedalījās mūsu valsts neatkarības un brīvības aizstāvji no visiem Latvijas novadiem, protams, arī alūksnieši. Taču šajā izstādē ir tikai Barikāžu muzeja sagatavotās planšetes, tāpēc nākamgad, kad tiks svinēta 25.gadskārta šo vēsturisko dienu atcerei, rīkosim izstādi par mūsu novadnieku dalību barikāžu aizstāvēšanā,” stāsta muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala.
20.janvārī pulksten 15.00 un 24.janvārī pulksten 12.00 muzejā varēs noskatīties režisora Zigurda Vidiņa dokumentālo filmu “Tēvu barikādes”, kas atspoguļo septiņus stāstus par trauksmainajām barikāžu dienām Rīgā un to atskaņām mūsdienās. Caur šiem stāstiem filmas autors cenšas saprast, kāpēc šis notikums ir viens no svarīgākajiem pavērsieniem atjaunotās Latvijas vēsturē; kā tas izmainīja barikāžu dalībniekus; vai barikāžu laiks ir zudis aizmirstībā. Z.Vidiņš bija viens no barikāžu notikumu dokumentētājiem, tāpēc filma ir mēģinājums atgriezties barikāžu laika gaisotnē, kā arī režisora pārdomas, meklējot atbildes uz svarīgiem jautājumiem. Skolēni filmu varēs noskatīsies arī citā laikā, iepriekš piesakoties. ◆

Kategorijas