Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Veicina izpratni par Eiropu

Diāna Lozko

2015. gada 16. janvāris 00:00

17

Pagājušajā nedēļā Rīgā tika atklāta Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Eiropas Komisijas uzsāktajā diskusiju ciklā “Dialogs ar iedzīvotājiem”, kurš norisinājās Rīgas Latviešu biedrības namā, piedalījās arī pārstāvji no Alūksnes novada. Pirms tam Alūksnē notika arī simulācijas spēle.


Ieguvuši pavisam citu
priekšstatu
Starp dalībniekiem bija Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji, bibliotēku darbinieki, pedagogi, kā arī daļa no Alūksnes novada vidusskolas audzēkņu grupas, kura Alūksnē piedalījās interaktīvajā simulācijas spēlē par Eiropas Savienības pārvaldību.
Savukārt pirms tam notikusī simulācijas spēle Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas un Alūksnes novada vidusskolas skolēniem ļāva iepazīt padziļinātāk Eiropas Padomes un Eiropas Parlamenta darbību. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vēstures skolotāja Iveta Mikijanska informē, ka spēlē iesaistījās 10 Latvijas pilsētas. “Jaunieši skatīja priekšlikumus likumam “Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes direktīva par digitālās jomas reformēšanu”. Piecus likuma pantus izstrādāja simulācijas spēles Eiropas komisārs - ģimnāzists Roberts Loziņš. Notika balsošana par grozījumiem. Visu spēli vadīja žurnālists Kārlis Bogustovs,” viņa stāsta. Gan simulāciju spēles, gan diskusijas ir veids, kā informēt sabiedrību par to, kā notiek likumu pieņemšana šajās divās Eiropas institūcjās. “Spēlē jauniešiem bija jāmeklē informācija gan par savu institūciju, gan valsti, gan arī parlamenta grupu ideoloģijām – kas tad ir “zaļie”, “sociāldemokrāti”, “konservatīvie” un tā tālāk. Jaunieši nu ir ieguvuši pavisam citu priekšstatu par šīm lietām,” pauž I.Mikijanska.

Katrs cilvēks ir politiski atbildīgs
Alūksnes novada vidusskolas 12.a skolnieks Artis Maksims atzīst, ka lēmumu izskatīšana ir grūta, jo ir jāizvēlas kompromiss. “Katra Eiropas Savienības valsts ir dažāda, un katrai ir savas intereses,” viņš saka.
12.a klases skolnieks Oskars Bēniņš uzsver, ka jauniešiem būtu vairāk jāinteresējas par to, kā darbojas Eiropas Parlaments, jo katrs cilvēks ir politiski atbildīgs, un, jo vairāk būs ieinteresētu cilvēku, jo iespēja mainīt lietas būs lielāka. “Pats gan es nākotnē vēlos studēt uzņēmējdarbību. Noteikti gribu strādāt pats sev, nevis kādam citam,” pauž jaunietis.
Savukārt Alūksnes novada vidusskolas 10.a klases skolnieks Mikus Cekulis atzīst, ka labprāt studētu politiku. “Noteikti vēlos studēt politiku un vēl vairāk par to pārliecinos gan pēc šīs simulācijas spēles, gan arī piedalīšanās diskusijā. Jau agrāk mani interesēja politika, bet tagad sāku par to interesēties aizvien vairāk. Politiķim ir liela vara ietekmēt lietu norisi, bet viņam arī ir liela atbildība,” teic M.Cekulis. ◆

Kategorijas