Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uz pusi lielāki rēķini

Līga Vīksna

2015. gada 16. janvāris 00:00

2413

Alūksniešus, kuri dzīvo daudzdzīvokļu mājās un izmanto akciju sabiedrības “Simone” piegādāto siltumenerģiju, janvārī sagaidīja – pat uz pusi lielāki apkures rēķini nekā parasti. Atbildīgie dienesti to skaidro ar garajām svētku brīvdienām, kuru dēļ siltuma skaitītāju rādījumi nolasīti piecas dienas vēlāk, un atšķirīgo āra gaisa temperatūru.

Šobrīd pozitīvā ziņa ir tā, ka nākamā mēneša rēķinu par siltumu aprēķinās attiecīgi par piecām dienām īsākam periodam.

Var vienoties nepiemērot soda sankcijas
Akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva skaidro, ka skaitītāju rādījumus parasti nolasa no 25. līdz 30.datumam un parasti atskaites mēnesis, par kuru iedzīvotājiem sagatavo rēķinu, ir no 25. līdz 25.datumam. “Decembrī rādījumus nolasījām pēc svētkiem – 30.decembrī, tādēļ apmaksas periods sanāk par piecām dienām garāks. Bet tas noteikti nav ar domu, ka “Simone” vēlētos iegūt lielākus rādījumus,” saka M.Kaļva un uzsver, ka janvāra rēķinā atskaites periods būs par piecām dienām mazāks.
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts norāda, ka - “Alūksnes nami” un “Simone” - vienojās par siltuma skaitītāju rādījumu nolasīšanu 30.decembrī. “Skaitītāja rādījumus nolasīja kopīgi “Simone” ar “Alūksnes namu” darbinieku un katras mājas pārvaldnieku, parakstot trīspusēju aktu. No “Alūksnes namu” apsaimniekotajām daudzdzīvokļu mājām tikai divās izteica bažas par rādījumu nolasīšanas dienu starpību. Šī piecu dienu starpība rēķinos rada sadārdzinājumu, bet katrs mūsu klients var izvērtēt savu iespēju robežas. Ja viņš grib apmaksāt rēķinu tādā pašā amplitūdā, kā iepriekš, tad starpību var pārlikt uz nākamo mēnesi. Veicot aprēķinus, mēs ar iedzīvotājiem varam vienoties nepiemērot soda sankcijas,” klāsta A.Musts.
SIA “Alūksnes nami” projektu vadītājs Jānis Cīmiņš piebilst, ka 2013.gadā laika posmā no 26.novembra līdz 30.decembrim vidējā faktiskā āra gaisa temperatūra bija plus 0,29 grādi, bet 2014.gadā analogā periodā – mīnus 3,46 grādi. “Šīs temperatūras atšķirības veido sadārdzinājumu par aptuveni 20 līdz 40 procentiem. Papildus tam ir piecas dienas garāks norēķinu periods, kas veido sadārdzinājumu vēl par 17 procentiem - tas kopā palielina rēķinu vidēji par 50 procentiem, jo megavatstundas cena nav mainījusies,” skaidro J.Cīmiņš. A.Musts piebilst - līgumā ir atrunāts, ka siltuma rādījumus nolasa katra mēneša 25.datumā. “Ja to grib mainīt, visām pusēm par to vispirms jāvienojas,” saka A.Musts.

Šobrīd analizē katru māju
A.Musts uzsver, ka ne vienmēr dzīvokļu īpašnieki savos dzīvokļos ir izdarījuši visu, lai piegādāto siltumu noturētu. “Ir gadījumi, kad ar saviem digitālajiem mēraparātiem konstatējam, ka pienākošā temperatūra karstajam ūdenim mājai ir pietiekami augsta, sildķermenis izstaro siltumu, bet kopējā temperatūra telpā ir mazāka par plus 18 grādiem, jo pie ārsienas ir tikai plus 10 grādi, logi nav aizlīmēti. Siltuma piegādātājs pie tā nav vainīgs!” saka A.Musts.
J.Cīmiņš atzīst, ka patērētā siltuma daudzumu mājā ietekmē vairāki faktori, tostarp tas, vai māja un siltuma caurules siltinātas, kā notiek siltuma padeves regulēšana, un katra cilvēka personiskā siltuma izjūta. “Kad daudzdzīvokļu mājas būvēja, radiatorus salika tā, lai, pa stāvvadiem vienādi cirkulējot karstajam ūdenim, visos dzīvokļos būtu silti, turklāt augšstāva un mājas gala dzīvokļiem ieprojektēja vairāk radiatoru. Gadu laikā dzīvokļos veikti remonti un šī sistēma izjaukta, patvaļīgi nomainot un saliekot lielos radiatorus, tādēļ nevar sabalansēt kopējo padevi mājā, un rezultātā vieniem dzīvokļos ir karsts, citiem – auksts. Kopējo siltumu dzīvoklī ietekmē arī tas, vai ir nomainīti logi. Ja lielā mājā tikai dažos dzīvokļos ir par aukstu, lētāk ir tos aprīkot ar papildu radiatoriem, nekā regulāri pārkurināt visu māju un visiem maksāt lielus apkures rēķinus. Šoziem izzinām situāciju, veicam apsekošanu, lai katru šādu gadījumu risinātu individuāli,” stāsta J.Cīmiņš.
A.Musts norāda, ka pēc apsekošanas rezultātiem secinājuši - daudzās mājās pagrabos palikušas vecās siltumtrases (metāla konstrukcijas). “Alūksnes nami” tās demontē, nodod metāllūžņos un  naudu pārskaita konkrētās mājas uzkrājumā. “Šāds piemērs ir Vidus ielas 5. daudzdzīvokļu mājai, kas no metāllūžņos iegūtās naudas pagrabstāvā nosiltināja siltuma padeves caurules. Tas jau ir siltuma zudumu samazinājums. Tā mēs šobrīd analizējam katru māju – to neizdarīsim vienā sezonā, bet mērķis ir, lai katras mājas iedzīvotājiem varam izskaidrot situāciju un ieteikt prioritāri veicamos darbus,” skaidro A.Musts. ◆

Kategorijas