Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zāra - visu mīlule

Līga Vīksna

2015. gada 16. janvāris 00:00

84



Alūksniete Liega Emīlija Zālīte (13 gadi) ir saimniece mazam, brīnišķīgam dekoratīvās šķirnes suņukam – punduršpicam Zārai. Meitene atzīst, ka trīs mēnešu laikā Zāra ģimenē jau kļuvusi par visu mīluli.
“Jau ilgāku laiku domājām par suņa ienākšanu ģimenē. Manas mammas kursabiedrenei ir vācu punduršpica kucīte – viņa ar savu suņuku pie mums viesojās 2013.gada vasarā. Mums ģimenē no daudzu suņu šķirnēm ir alerģija, bet konstatējām, ka no punduršpiciem nav. Pērn augustā viņas kucītei piedzima kucēni, un mēs braucām tos aplūkot, lai izzinātu, vai no kucēniem arī nebūs alerģijas. Tā pērn oktobra beigās uz mūsu mājām atbrauca mazā Zāriņa. Iepriekšējie saimnieki viņu bija nosaukuši par Čiepiņu, bet tētim šis vārds nepatika – mēs ar mammu izdomājām vārdu Zāra, kas patika visiem,” stāsta Liega Emīlija.

Neko sāļu, saldu un treknu
Zārai drīz būs pieci mēneši un jau tagad viņa ir sasniegusi savu maksimālo augumu: oktobrī svēra 900 gramus, tagad – 1,5 kilogramus. “Vislabāk Zārai patīk skraidīt pa māju un kost kājās, ķerties zeķēs. Viņai ļoti patīk apavu šņores – ieraugot apavus ar šņorēm, viņa cenšas tās atraisīt. Zārai ļoti patīk spēlēties ar čībām – tās parasti ir iznēsātas pa visu māju! Zāra ir ļoti rotaļīga un mīļa, diezgan klusa – netraucē mūs mājās ar pārmērīgu riešanu. Zāra ēd speciālo barību mazajiem sunīšiem, bet viņai ļoti garšo arī siers un hurma. Neko sāļu, saldu un treknu Zāra nedrīkst ēst – to nosaka šķirnes īpatnības. Katru dienu ķemmējam kuplo kažoku,” saka Liega Emīlija.
Ļoti grūts un atbildīgs
darbs
Zāra ir arī ļoti komunikabla – labprāt iet apošņāt svešiniekus uz ielas. Valda uzskats, ka punduršpics ir piemērots suns veciem cilvēkiem un maziem bērniem. Rītos Zāra mostas līdz ar pārējiem ģimenes locekļiem, paēd, dodas rīta pastaigā. Kamēr Liega Emīlija ir skolā, Zāra atpūšas, pusdienlaikā atkal dodas pastaigā ārā - tāpat kā vakarpusē. Un vakaros līdz ar saimniekiem dodas pie miera. “Mums Zārai ir sarūpēts arī speciālais suņu mētelītis un zābaciņi, bet viņai nepatīk tajos tērpties,” saka Liega Emīlija. Viņa iecerējusi Zāru vest uz suņu skolas nodarbībām biedrībā “Remis”, lai suņukam iemācītu disciplīnu. “Rūpēties par mājdzīvnieku – tas ir ļoti grūts un atbildīgs darbs, jo nemitīgi jāuzmana, kur Zāra iet un ko dara,” atzīst Liega Emīlija. ◆

Kategorijas