Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vecie baloni – bumba ar laika degli

Mārīte Dzene

2015. gada 23. janvāris 00:00

1229

Jāmaina gāzes baloni, kuri neatbilst Eiropas Savienības tehniskajām prasībām

Lielais, sarkanais gāzes balons desmitiem gadu bijis daudzu virtuvju neatņemama sastāvdaļa. Tos tirgos līdz 30.martam, bet izmantot varēs līdz 30.jūnijam. To nosaka pagājušā gada nogalē apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi.

Novērsīs problēmas
“Jaunie Ministru kabineta noteikumi stāsies spēkā 31.martā, nosakot atkārtoti uzpildāmu gāzes balonu aprites, uzraudzības un kontroles kārtību, kā arī nepieciešamos pasākumus, lai novērstu risku cilvēku dzīvībai, veselībai, videi vai īpašumam. Pēc šī datuma būs aizliegts tirgot un uzpildīt Eiropas Savienības tehniskajām prasībām neatbilstošus gāzes balonus, tātad norisināsies pilnīga balonu parka nomaiņa,” informē Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena.
Viņa uzsver, ka jaunā gāzes balonu aprites un uzraudzības kārtība atrisina tādas gāzes tirgū pastāvošās problēmas kā neskaidras īpašumtiesības, tirdzniecības nosacījumus un informācijas trūkumu par legālajām gāzes balonu tirdzniecības vietām, kā arī precīzi nosaka gāzes balonu lietotājam sniedzamās informācijas apjomu. “Šobrīd gāzes balonu tirgus Latvijā funkcionē pēc “pudeļu taras” principa. Proti, izlietojot gāzes balonu un nododot to tirgotājam, pretī tiek saņemts cits uzpildīts balons. Tādējādi balons ceļo no vienas personas pie otras. Šāds tirgus modelis nav savienojams ar augstu gāzes balonu lietotāju drošības garantēšanu, jo ir jāņem vērā, ka balons ir tvertne, kuras iekšienē ir liels spiediens. Tas nozīmē, ka balona bojājumu vai nepareizas lietošanas rezultātā var notikt nelaimes gadījums ar letālām sekām,” skaidro E.Urpena.

Turpmāk gāzes balonu nomaiņa notiks starp vienas atbildīgās personas baloniem. Turklāt jaunais regulējums nodrošinās, ka apritē atrodas identificējami gāzes baloni, kā arī precīzi noteiks atbildīgo personu par balonu stāvokli un periodisku pārbaužu veikšanu to lietošanas laikā. Visās gāzes tirdzniecības vietas tiks reģistrētas publiskā reģistrā, tādējādi nodrošinot tirgotājiem vienuviet – Patērētāju tiesību aizsardzības centra mājaslapā – pilnīgu informāciju par balonu tirgotājiem un ierobežojot “pelēkā” gāzes tirgus īpatsvaru. Turpmāk būs pieejami sertificēti 46 un 27 litru tilpuma baloni, kas sākumā jānopērk ar gāzi vai arī jānomā no tirgotāja. 46 litru balons maksās apmēram 90 eiro, no tiem gāzes cena ir apmēram 23,80 eiro. 27 litru tilpuma balons maksās apmēram 50 eiro, no tiem par gāzi - 14 eiro. Protams, pērkot ar visu balonu, turpmāk būs jāmaksā tikai par gāzi.
“Iespēja pirkt balonu vai arī to īrēt ir atkarīga no katra konkrētā tirgotāja, ko tas piedāvā. Ja balonu nopērk, tad tas ir cilvēka īpašums, par kuru viņš pats arī atbild. Nepieciešamības gadījumā viņam tas jāpārkrāso, jāpārbauda ventiļa drošība... Savukārt, nomājot balonu no tirgotāja, šīs rūpes uzņemas tirgotājs. Tiesa, atkārtotai balona uzpildīšanai var būt vajadzīgas pāris dienas,” komentē E.Urpena.
Balonu apmaiņa būs iespējama pie viena konkrēta tirgotāja. Nevar nomāt balonu no viena tirgotāja, bet pēc tam to nodot citam. Ministru kabineta noteikumos nav teikts, ka tirgotājam ir jānodrošina gan balonu pārdošana, gan arī to noma. Tomēr E.Urpena uzskata, ka arī tirgotājam ir izdevīgāk iznomāt balonus, kas būtībā ir tara gāzei. “Ja baloni ir komersanta īpašumā, tam ir vieglāk rūpēties, lai tiem tiktu veiktas periodiskās pārbaudes, un uzņemties atbildību par balonu drošību,” uzskata E.Urpena.

SIA “Latvijas propāna gāze” Alūksnes iecirknī informē, ka ir jau jūtama interese par jauno balonu iegādi, taču pagaidām vēl tiek pildīti vecie baloni. Galvenais to trūkums ir nevis pašos balonos, bet gan lietotāju pārgalvībā, neievērojot instrukcijas un brīdinājumus neiegādāties balonus nelicencētās tirdzniecības vietās. Vēloties ekonomēt, daudzi iegādājas šos balonus, neaizdomājoties, kā tie tiek transportēti, uzpildīti un no kurienes tie atvesti. Vecie sarkanie gāzes baloni ir katra lietotāja īpašums. Lai gāzes tirgotāji par to savākšanu neprasītu maksu, Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka turpmākai lietošanai nederīgos balonus tirgotājiem ir pienākums pieņemt bez maksas un organizēt to utilizāciju. Tiesa, vecos balonus nodot metāllūžņos nav tik vienkārši. Arī tukšā balonā ir gāzes paliekas, tāpēc to nevar likt zem metāllūžņu preses, jo notiks sprādziens. Vispirms balonu vajag atbrīvot no gāzes paliekām, tās izsūknējot ar speciālu iekārtu. To var veikt gāzes uzpildes uzņēmumos.
“Ja vēlas, veco balonu  var atdot jebkuram gāzes tirgotājam. Iespējams, būs tirgotāji, kuri par tiem piedāvās kādus bonusus klientiem. Protams, var mēģināt nodot balonu metāllūžņos, tikai nevajadzētu pašiem mēģināt to izjaukt,” uzsver E.Urpena. Gāzes apgādes speciālisti norāda, ka metāllūžņos vecos balonus varētu nodot, ja tie tiktu degāzēti, tātad – pilnībā iztukšoti. Vai tas ir iespējams? Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienestā skaidro, ka Eiropas standartiem atbilstošiem baloniem ir drošības vārsti, kas novērš vienu no sprādziena iemesliem – pārlieku liela spiediena veidošanos. Arī balona ventiļi ir aizsargāti pret triecieniem, kas samazina gāzes noplūdes risku. Turpretim vecos balonus nemaz nav iespējams uzturēt pilnvērtīgā tehniskā kārtībā.

SIA “Latvijas propāna gāze” pilnvarotais pārstāvis norāda, ka šobrīd skaidrojumus par savu rīcību Ministru kabineta noteikumu izpildē nesniedz. Komercuzņēmums uzskata, ka vēl ir daudz neskaidrību un problēmu, tāpēc turpina sarunas ar Ekonomikas ministrijas amatpersonām. Tikai pēc tam būs skaidrība, kas, cerams, tiks panākta līdz noteiktajam termiņam - 31.martam. Uzņēmuma pārstāvis norāda, ka tagad paredzēts, ka lietotāji bez maksas nodod gāzes balonus, par kuriem viņi ir maksājuši naudu un kuri ir to īpašums. Turklāt cilvēkus piespiež iegādāties, atkal maksājot naudu, vai arī nomāt jaunos balonus. Viņš uzskata, ka nebūt ne visi lauku iedzīvotāji atteiksies no saviem vecajiem baloniem, bet turpinās tos lietot, izmantojot iespēju tos uzpildīt pie nelegāliem tirgotājiem.  Protams, legālie tirgotāji to nedarīs.
“Vai tā tiks panākta drošība, ja liela daļa izmantos nelegālo tirgotāju pakalpojumus? Esam komercuzņēmums, kuram nav pienākuma vērsties pret nelegālajiem gāzes tirgotājiem,” retoriski norāda uzņēmuma pilnvarotā persona. Pārstāvis skaidro, ka labā tehniskā kartībā būtu vecie baloni, ja tiem nomainītu ventiļus un uzpildītu, ievērojot visus noteikumus. Tā rīkojas Lietuvā, kur nav paredzēts vecos gāzes balonus mainīt pret jauniem. Kaimiņu valstī uzskata, ka tas nav primārais – nomainīt balonus. Daudz svarīgāk ir organizēt apmācību, lai cilvēki zinātu, kā pareizi rīkoties un lietot gāzes balonus. Ja jauno balonu pieslēgs vecai gāzes plītij, ir liela iespēja, ka var rasties gāzes noplūde. SIA “Latvijas propāna gāze” vēlas, lai tiktu sakārtotas tirgotāju un lietotāju attiecības gāzes tirgū.
“Acīmredzot jauno noteikumu izstrādātājiem nepatīk princips, ka gāzes baloni ir lietotāju, nevis gāzes kompāniju īpašumā. Tā būšot drošāk. Taču arī tagad, nododot lietotājiem balonus apmaiņa, esam atbildīgi par to drošību,” saka pilnvarotā persona.
Ir saprotams, ka Ministru kabineta noteikumi ir pieņemti, lai izpildītu Eiropas Savienības prasības. Tas, protams, ir jādara. Bet varbūt tad vajadzētu domāt par to, ka vajadzētu atpirkt no iedzīvotājiem vecos gāzes balonus, lai viņi varētu iegādāties jaunos? Arī SIA “Latvijas propāna gāze” ir par to, lai būtu jauni baloni. Taču iebilst pret iespēju, ka uzņēmumam tie būtu jāizsniedz bez maksas – nomā. Komercuzņēmums nevarot atļauties no ražotājiem iepirkt balonus un nodot tos lietošanā par brīvu. “Būsim spiesti pārdot balonus vai arī tos nodot ar depozītu, kas varētu būt tuvu balona vērtībai,” uzsver pilnvarotā persona.  


Fakti

◆ Alūksnē un novadā SIA “Latvijas propāna gāze” gāzes balonus var apmainīt un iegādāties:
veikalā “Klaipiņš”, veikalā “Maks”, degvielas uzpildes stacijās “Lukoil” un “Virši-A”,
SIA “Alūksnes lauku serviss”,
SIA “Latvijas propāna gāze” Alūksnes iecirknī, kā arī visos SIA “Alta S” veikalos.
SIA “AGA” gāzes balonu apmaiņa - Alūksnē, Rūpniecības ielā 8.
◆ Apē un novadā gāzes balonus var apmainīt un iegādāties SIA “Alta S” veikalos.

Kategorijas