Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Reģistrē pirmos mazuļus

Līga Vīksna

2015. gada 23. janvāris 00:00

94

Alūksnes novadā šogad pirmā ir Megija, Apes novadā – Rūdolfs

Alūksnes un Apes novadu Dzimtsarakstu nodaļās reģistrēti šāgada pirmie jaundzimušie – Alūksnes novadā tā ir Megija Dravniece no Malienas, bet Apes novadā – Rūdolfs Lūsis no Gaujienas.
Alūksnes novada pašvaldībai jau vairākus gadus ir jauka tradīcija – gada sākumā sveikt pirmo Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēto mazuli. Šogad tā ir mazā Megija no Malienas pagasta – meitenīte ir pirmais bērniņš Ilonas Makarēvičas un Aināra Dravnieka ģimenē.

Devās sveikt jauno novada iedzīvotāju
Šonedēļ Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis devās sveikt jauno novada iedzīvotāju un viņas vecākus, no pašvaldības dāvājot sudraba karotīti ar gravējumu “Pirmais mazulis Alūksnes novadā 2015”, vilnas sedziņu un ziedus. “Esam ļoti priecīgi, ka Malienas pagastā atkal ir viena jauna ģimenīte. Jāuzsver, ka Malienas pagasta iedzīvotāji neizbrauc darbā uz ārzemēm, kā tas ir citos pagastos, bet paliek šeit un strādā, lai arī darbs ir grūts,” sacīja Malienas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Cinglere.
A.Dravnieks strādā par automehāniķi, bet I.Makarēviča mācās Valmierā, profesionālajā skolā. Sumināšanas brīdī jaunais tētis bija darbā, tādēļ apsveicējus sagaidīja jaunā māmiņa kopā ar mazo un Megijas vecvecmāmiņu Vizmu Dravnieci. Mazā Megija V.Dravniecei ir jau otrais mazmazbērniņš. Gaujieniete Ilona un malēnietis Ainārs iepazinās Malienā, kad Ilona brauca ciemos pie draudzenes. “Meitiņa piedzima Balvu slimnīcā 9.janvāra vakarā 3,96 kilogramus smaga un 55 centimetrus gara. Mazā ir klusa un mierīga – ļoti mīļa. Vārdu meitiņai izvēlējāmies kopīgi – es izveidoju sarakstu ar vēlamajiem vārdiem, un Ainārs no tiem izvēlējās vārdu Megija,” stāsta I.Makarēviča.

Jaundzimušo mazāk nekā mirušo
Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Iveta Bondare norāda: kopumā šogad līdz 19.janvārim Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti četri mazuļi – no tiem trīs dzimuši janvārī un dzīvo Malienā, Alsviķos, Veclaicenē, bet viens no Alūksnes dzimis pērn decembra nogalē, bet reģistrēts šogad.
Savukārt Apes novadā šogad pirmais mazulis reģistrēts Gaujienas pagastā – mazais Rūdolfs Lūsis. Viņš dzimis 3.janvārī un ir otrais bērniņš Leldes Ozoliņas un Jāņa Lūša ģimenē. Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītājas vietniece Inese Muceniece atzīst – diemžēl joprojām mirušo personu ir vairāk nekā jaundzimušo un mirst arvien gados jaunāki cilvēki ar smagām saslimšanām. 


FAKTI

2014.gadā Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā

◆ Reģistrēti 138 jaundzimušie – 70 puikas un 68 meitenes. 54 mazuļi ģimenēs ir pirmdzimtie, 47 – otrie bērni, 23 – trešie, 9 – ceturtie, 3 – piektie, 2 – ģimenēs, kur ir seši un vairāk bērni. Starp jaundzimušajiem pērn divi bija dvīņu pāri – visi četri puikas.

◆ Jaundzimušie, kuriem deklarēta dzīvesvieta Alūksnes novadā, 2014.gadā visvairāk reģistrēti Alūksnē – 61, Alsviķu un Mālupes pagastos – katrā 10, bet pārējos pagastos to skaits ir mazāks par 10: Jaunannā - 7, Annā un Mārkalnē – katrā 6, Ziemeros – 5, Jaunalūksnē un Pededzē – katrā 4, Ilzenē, Jaunlaicenē, Liepnā, Malienā un Zeltiņos – katrā 3, Veclaicenē un Kalncempjos – katrā 1 jaundzimušais.

◆ No pērn reģistrētajiem 138 mazuļiem laulībā dzimuši 47 bērni. 81 bērna dzimšanas reģistrā ziņas par tēvu ierakstītas, atzīstot paternitāti, bet 9 jaundzimušo dzimšanas reģistros ierakstītas tikai ziņas par māti.
◆ Reģistrētas 77 laulības – par 18 vairāk nekā 2013.gadā. No 77 laulībām 49 pāriem tās ir pirmās laulības.

◆ Alūksnes novadā pērn miruši 284 iedzīvotāji – 147 vīrieši un 137 sievietes. Lai arī salīdzinājumā ar 2013.gadu mirušo skaits ir par 4 mazāks, tas vienalga ir divreiz lielāks nekā dzimušo skaits.

◆ Mirušie, kuriem deklarēta dzīvesvieta Alūksnes novadā, 2014.gadā visvairāk reģistrēti Alūksnē – 109. Liepnas pagastā – 21, Jaunalūksnes – 20, Alsviķu – 16, Mālupes un Pededzes – 13, Ziemeru – 12, bet pārējos pagastos mazāk nekā 10: Veclaicenē un Mārkalnē – katrā 9, Jaunannā - 6, Annā, Kalncempjos un Malienā – katrā 5, Jaunlaicenē un Zeltiņos – katrā 4, Ilzenē - 3.

◆ Tikai Ilzenes pagastā pērn dzimušo un mirušo personu skaits ir vienāds – 3.

2014.gadā Apes novada
Dzimtsarakstu nodaļā

◆ Apes novadā pērn piedzimuši 40 bērni  - 23 puikas un 17 meitenes. No tiem 35 jaundzimušie reģistrēti Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā, bet 5 - citu novadu Dzimtsarakstu nodaļās. No jaundzimušajiem 12 deklarēti Gaujienas pagastā, 12 – Trapenes pagastā, 9 – Apes pilsētā un pagastā, 7 – Virešu pagastā.

◆ Salīdzinājumā ar 2013.gadu, kad Apes novadā piedzima 35 bērni, pērn  reģistrēts par 5 bērniem vairāk.

◆ 17 māmiņām ir pirmais bērns, 12 - otrais, 9 - trešais, 1 - ceturtais un 1 - sestais bērns ģimenē. Pērn reģistrēti divi dvīņu pāri: vienā ģimenē divas meitenītes un otrā - divi puisīši.

◆ Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā pērn reģistrētas 9  laulības, kas ir aptuveni tikpat, cik iepriekšējos gados. Pērn par laulības šķiršanu izdarīta atzīme trīs iepriekš noslēgtajos laulību reģistros.

◆ Pērn aizsaulē aizgājuši 68 Apes novada iedzīvotāji - 34 sievietes  un  34 vīrieši. Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā izsniegtas 42 miršanas apliecības, bet citu novadu Dzimtsarakstu nodaļās – 26. Apes pilsētā un pagastā reģistrēts 31 mirušais, Trapenes pagastā – 16, Gaujienas pagastā – 14, Virešu pagastā – 7. Salīdzinoši 2013.gadā novadā tika reģistrēti 39 mirušie.

Kategorijas