Aluksniesiem.lv ARHĪVS

No būdiņas līdz gaismas pilij

Līga Vīksna

2015. gada 23. janvāris 00:00

1253

Jaunajā Alūksnes Kultūras centrā sadzīvos kultūra un uzņēmējdarbība

“Mēs vairs neskaitām laiku, cik ir pagājis, bet laiku, cik atlicis līdz projekta noslēgumam,” par jaunā Alūksnes Kultūras centra tapšanu saka Alūksnes tautas nama direktore Sanita Bērziņa.

Lai gan senās brūža ēkas rekonstrukcija Alūksnes ezera krastā vēl arvien turpinās, Alūksnes novada domes sociālās, izglītības un kultūras komitejas janvāra sēdē diskutēja par  Alūksnes Kultūras centra darbību pēc projekta “Uzņēmējdarbībai nozīmīgu ielu un brūža ēkas rekonstrukcija Alūksnes pilsētā” pabeigšanas.
Rekonstruētajai ēkai būs jauns nosaukums – Alūksnes Kultūras centrs. Šo iestādi Alūksnes novada pašvaldība saskata kā novada līmeņa kultūras iestādi – metodisko centru novada kultūras iestādēm, kas sniegs metodisko atbalstu un koordinēs vietējo tautas namu, kultūras namu un saieta namu darbību, kā arī vērsīs savu darbību uz Vidzemes reģionu. Savukārt Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļa paliks kā novada kultūrpolitikas veidotāja un noteiks šo iestāžu darbības mērķus.

Visplašākais būs ēkas pirmais stāvs
“Priecājamies, ka straujiem soļiem noslēgumam tuvojas šā projekta īstenošana. Par jaunās kultūras iestādes turpmāko darbību pašvaldībā jau daudz diskutēts. Šī ēka kalpos kultūrai sadarbībā ar uzņēmējdarbību. Visas telpas būs plašas, aprīkotas, mūsdienīgas, lai varētu īstenot visu projektā paredzēto gan uzņēmējdarbībā, gan kultūrā. Gan kopā ar arhitektu, gan darba grupās ar speciālistiem esam centušies veidot ēkas redzējumu piecus soļus uz priekšu, lai viss vajadzīgais tiktu iekļauts,” saka S.Bērziņa.
Ēkas cokolstāvā būs mūsdienīgas un pielāgotas telpas Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijai “Kalme”, kurai beidzot būs telpas ar dienas gaismu. Arī citas telpas šajā ēkas nodalījumā būs vērstas uz uzņēmējdarbību, kur caur mūžizglītību un dažādām darbnīcām īstenos projekta ideju. “Tā kā brūža ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, telpas saglabā esošos apmērus, jo tās nedrīkst jaukt, brucināt vai pārveidot.
Visplašākais būs ēkas pirmais stāvs, jo ietver sevī jauno piebūvi, kur būs arī skatītāju Lielā zāle ar 468 sēdvietām. Atsevišķi atradīsies pasākumu zāle konferencēm, semināriem. Ļoti būtiski, ka visas telpas būs atbilstoši aprīkotas ar tehniku, gaismām, lai tur varētu organizēt gan konferences, gan lielus, profesionālus pasākumus. Turklāt viss būs ļoti ērti lietojams – gan lielās gabarītdekorācijas, gan jau iegādātais flīģelis. Jebkuram māksliniekam, uzņēmējam, kas ieradīsies pie mums viesos, būs ērtas, gaišas palīgtelpas – grimētava, atsevišķas labierīcības, kas līdzšinējā tautas nama ēkā bija liegts,” stāsta S.Bērziņa.

Rekvizītus nācās glabāt šķūnīšos
Tautas nama bijušajā lielās zāles balkona vietā ir izbūvēts kabinets pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciālistam, kas arī būs pielāgots gan prezentāciju organizēšanai, gan nelielām sanāksmēm. “Projekta rezultātā būsim ieguvuši ļoti daudzas papildu telpas, jo līdz šim tik ļoti pietrūka, kur uzglabāt rekvizītus, amatiermākslas kolektīvu skatuves tērpus un citu atribūtiku. Tagad to visu varēsim glabāt jaunās, apkurināmās telpās, jo līdz šim rekvizītus nācās glabāt šķūnīšos un kur tik vēl ne...” saka S.Bērziņa. Visiem Alūksnes Kultūras centra apmeklētājiem būs nodrošināts plašs automašīnu stāvlaukums, kā līdz šim tik ļoti pietrūka – gan starp Kultūras centru un mākslas skolu, gan virzienā uz luterāņu baznīcu.
Tā kā tapusi jaunā piebūve, kopējā telpu platība būs lielāka. Pusgadā papildus jau esošajām izmaksām par komunālajiem maksājumiem (apkuri, elektrību, kanalizāciju, ūdeni, atkritumiem) būs nepieciešami 23 000 eiro. Būs nepieciešamas arī papildu štata vietas. Šobrīd plānots, ka no jauna vajadzētu četras štata vietas speciālistam metodiskajā darbā, skaņas un gaismas operatoram (pasākumu producentam), apkopējam un vienu papildu slodzi amatiermākslas kolektīvu vadītājam, kas gan sadalītos uz vairākiem Kultūras centra kolektīviem - studijai “Kalme” meistarklašu organizēšanai, deju kopai, folkloras kopai un teātrim. S.Bērziņa norāda, ka šobrīd 2015.gada pašvaldības budžetā līdzekļi rezervēti tikai divām jaunajām štata vietām –  skaņas un gaismas operatoram (pasākumu producentam) un apkopējam, par pārējām vēl nav skaidrības.

Atklāšana – rudens pusē
Deputāte Maruta Kauliņa komitejā vērsa uzmanību - šobrīd jaunā centra funkcijās norādīts, ka “iespēju robežās nodrošinās profesionālās mākslas pieejamību”, bet jādomā esot plašāk. “Būs tik skaists kultūras nams – nevar domāt tik pieticīgi! Turklāt ieguldītā nauda jāatpelna – jāiet uz visu banku! Jāaicina uzstāties pazīstami mākslinieki, jo kultūras centra budžetu veido ne tikai pašvaldības piešķirtais finansējums, bet arī iedzīvotāju maksa, apmeklējot pasākumus,” domā M.Kauliņa. Viņa uzskata, ka Kultūras centra darbinieku sarakstā nav vienas ļoti svarīgas štata vietas – mārketinga speciālista. Komitejā vienojās, ka vārdu salikumu “iespēju robežās” izņems.
S.Bērziņa uzsvēra - katru gadu, plānojot ieņēmumus un izdevumus, Alūksnes tautas nams ir vismaz uz pusi pārpildījis plānoto ieņēmumu daļu. Piemēram, pērn budžetā Alūksnes tautas namam bija plānoti ieņēmumi 10 000 eiro, bet rezultātā bija 23 000 eiro.
“Uz rudeni, kad atklās Alūksnes Kultūras centru, jau esam uzrunājuši uzstāties Alūksnē daudzus lielos teātrus, koncertus,” saka S.Bērziņa. Viņa uzsver, ka mārketinga aktivitātes līdz šim veikusi pati kā tautas nama direktore, to dara arī pasākumu organizatore un veiks arī turpmāk, bet tas būs arī viens no pienākumiem jaunajam darbiniekam – skaņas un gaismas operatoram (pasākumu producentam).
Alūksnes novada Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte norāda – šobrīd no jauna veidotas nepieciešamākās štata vietas, jo visas, ko vajadzētu, nevarēs atļauties ierobežoto finanšu iespēju dēļ. “Direktors ir atbildīgs par to, kāds mārketings tiek īstenots viņa vadītajā iestādē,” saka S.Eglīte.
Jūlijā ir paredzēta projekta nodošana. S.Bērziņa uzsver – kad jaunais Alūksnes Kultūras centrs tiks atklāts, ikvienam interesentam gan pasākumu laikā, gan ikdienā būs iespēja aplūkot centra telpas.

Kategorijas